Nadácia Zastavme korupciu robí nadprácu. Opakovane obhajuje neobhájiteľnú Kolíkovú
17 | 05 | 2021 I Petra Demková

Začína byť otázne, či má vôbec Nadácia Zastavme korupciu v náplni odhaľovať korupciu. Zdá sa totiž, že by korupciu nevideli a nepočuli, ani keby im spievala pod oknami. Teda iba konkrétnu korupciu. Korupciu, „našich“ ľudí.


Celé stanovisko nadácie si môžete prečítať TU.
Nadácia Zastavme korupciu preverila proces

Nadácia Zastavme korupciu sa stala najväčším komplicom a obhajcom Márie Kolíkovej. V priebehu niekoľkých dní už druhýkrát vydali stanovisko na podporu ministerky spravodlivosti podozrivú zo závažných vecí.  Výber budovy ministerstva spravodlivosti podľa nich ovplyvniť nemohla. „Podľa dostupných informácii však nič nenasvedčuje tomu, že by ministerka mohla ovplyvňovať, kde bude ministerstvo sídliť,“ napísali.

Ústavný súd sa postavil proti Kolíkovej inkvizícii: Bude "mučenie" väzbou zakázané?
Už dlhšie sa hovorí o tom, že štát zneužíva väzobné stíhanie na zastrašovanie, nátlak, či dokonca týranie záujmových osôb. Nebezpečná svojvôľa v podaní niektorých policajtov a prokurátorov sa však konečne ukazuje v plnej nahote! Ústavný súd... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | René Skalný

Genéza prípadu

Tvrdia, že sa pozreli na celý proces hľadania nového nájmu od roku 2017. Pripomínajú, že pochybnosti sa spájali s jej vtedajšou funkciou štátnej tajomníčky a biznis partnerom jej brata, „ktorý vo viacerých firmách pôsobil s Vladimírom Brodňanom blízkym Pente.“ Brodňan figuruje aj v spoločnosti Račianska – Reality, s ktorou ministerstvo uzatvorilo nájom s možnosťou neskoršieho odkúpenia budovy.

„Z verejných informácií je zrejmé, že v čase výberu víťaznej ponuky ministerstvom spravodlivosti, ktorým bola budova Výskumného ústavu zváračského (VÚZ), Mária Kolíková už na ministerstve rok nepôsobila (zmluvu ministerstvo uzatvorilo v lete 2019, Kolíková odišla z ministerstva v auguste 2018),“ informuje nadácia.
Všetko nasvedčuje tomu, že Kolíková je svätá

„Čo sa týka jej pôsobenia ako štátnej tajomníčky a rozbehu výberu nového nájmu, všetko nasvedčuje tomu, že Kolíková tender neovplyvnila, respektíve ho oficiálne zastrešovala samotná ministerka Lucia Žitňanská a jej rozhodnutia skôr nasvedčujú o opaku“ informuje nadácia Zastavme korupciu. Argumentujú tým, že o tendri rozhodovala komisia.

Zastavme korupciu sú si istí čistotou Márie Kolíkovej: „nemáme pochybnosti o konflikte záujmov terajšej ministerky,“ napísali. Hlavným argumentom je, že: „ministerstvo malo počas Kolíkovej pôsobenia na ministerstve hneď niekoľko možností prenajať si jednu z dvoch budov s prepojením na Pentu. No nestalo sa tak.“

Nadácia Zastavme korupciu ospravedlňuje Kolíkovú. „O konflikt záujmov nejde,“ napísali
Mária Kolíková má podporu na nečakaných miestach. Zastali sa jej najväčší bojovníci proti korupcii. Nadácia Zastavme korupciu síce nejaké drobné chybičky našla, ale vo všeobecnosti ich hodnotenie káuz Kolíkovej vyznieva ako platené PR pre... Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Petra Demková

Ak s tým niekto niečo mal, tak je to Gál

Údajne protikorupčná nadácia ďalej v stanovisku píše, že „tému nájmu opätovne otvoril až nový minister spravodlivosti Gábor Gál v lete 2018. ...Jeho komisia, ktorá mala budovy posudzovať, pozostávala výlučne z interných zamestnancov ministerstva. Do druhého kola na výber nových priestorov boli predložené už len tri ponuky – budova zváračského ústavu, Digital Park patriaci Pente a  Dúbravská v zastúpení J&T Real Estate. „Nakoniec v júli 2019 bola podpísaná zmluva na prenájom priestorov VÚZ s firmou Račianska — Reality,“ informuje nadácia.

V tejto súvislosti rolu zohral aj generálny tajomník služobného úradu ministerky, ktorý bol pôvodne šéfom sekcie ekonomiky. V tejto pozícii bol predtým aj členom komisie, ktorá vybrala aktuálny nájom. Nadácia argumentuje, že Kolíková s ním nemala dobré vzťahy a chcela ho vymeniť.
Kolíková je bojovník proti korupcii

Nadácia Zastavme korupciu záverom svojho stanoviska poukazuje na protikorupčné opatrenia Kolíkovej. „V každom prípade, s príchodom Kolíkovej na ministerstvo sa prerozdelili kompetencie tak, že šéf služobného úradu už má v súčasnosti len obmedzené právomoci oproti svojím predchodcom. ...Všetky tieto zistenia nás vedú k záveru, že pochybnosti okolo možného ovplyvňovania Kolíkovej v prospech budov s prepojením na Pentu, sú neopodstatnené. Lebo jej správanie a kroky ľudí, na ktorých mohla mať zo svojej funkcie pred dvomi rokmi ako aj teraz vplyv, by boli v takom prípade presne opačné,“ uzatvárajú.

Na úplný záver ešte informovali, že vyzvú ministerku Kolíkovú, „aby podobne ako sa to udialo v iných verejných úradoch, iniciovala kroky na vyjednanie nových výhodnejších podmienok pre svoje ministerstvo, a teda štátnu kasu.“

Blaha: Slovenskú „krvavú Máriu“ Kolíkovú oslavujú slniečkari ako šampiónku ľudských práv
Piatkové zasadnutie parlamentu, ktorého sa zúčastnila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, bolo naozaj „rušné“. Miestami sa zvrhlo na boj dobra a zla. Zlá bola práve Kolíková. Prirodzene, kopnúť si do nej v statuse neodpustil ani... Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik