Mazurek: Ak by sme mali normálny zákon o hmotnej zodpovednosti, Mikasa by úsmevy prešli (VIDEO)
17 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Hmotná zodpovednosť politikov a vysokých štátnych úradníkov bola jednou z priorít, s ktorou išli do predvolebného boja viaceré strany. Lenže aj tie, ktoré sú teraz pri moci, doteraz nenašli chuť, ba možno odvahu, aby to zaviedli do praxe, a zmenili tak súčasné zákony.


Nezaradený poslanec Milan Mazurek preto v parlamente navrhol zakomponovať hmotnú zodpovednosť politikov a ich nominantov priamo do Ústavy Slovenskej republiky, aby ju v budúcnosti bolo extrémne náročné zrušiť. Téme sa venoval nielen v parlamente, ale načrtol ju i v statuse na sociálnej sieti, ku ktorému pripojil video zo svojho vystúpenia v parlamente pred kolegami poslancami.
Vyhlášky Mikasa a jeho úradu neboli v súlade so zákonmi Slovenskej republiky

Podľa poslancov hnutia Republika je hmotná zodpovednosť politikov a ich nominantov nevyhnutnosťou. „Navrhujeme zakomponovať hmotnú zodpovednosť politikov a ich nominantov priamo do Ústavy Slovenskej republiky, aby ju v budúcnosti bolo extrémne náročné zrušiť,“ píše v statuse Mazurek a dodáva, že znenie, ktoré navrhli má vo svojej ústave napríklad aj Fínsko a funguje to u nich neporovnateľne lepšie, ako v prípade našej bezzubej legislatívy, ktorá umožňuje kadejakému babrákovi a zlodejovi zničiť život občanom a následne sa im ešte vysmievať, v uvedomení si svojej beztrestnosti. A ako príklad dáva Mazurek zásadné porušovania právomoci verejného činiteľa, ktorým sú vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva vedený Jánom Mikasom.

„Úrad prijal v roku 2020 niekoľko zásadných vyhlášok, ktorými obmedzil ľudské práva a slobody miliónom obyvateľom Slovenska. Tento úrad prijal vyhlášky, ktoré neboli dostatočne odôvodnené, ktoré nemal vo svojej kompetenčnej pôsobnosti, a teda ich nemohol vyhlásiť. Spôsobil tým zavretie obrovského množstva podnikov, spôsobil ním krach obrovského množstva podnikateľov a strádanie desať tisícov rodín na Slovensku,“ povedal v rozprave poslanec Mazurek, podľa ktorého bol Ján Mikas bol konfrontovaný generálnym prokurátorom, že vyhlášky jeho úradu nie sú v súlade so zákonmi Slovenskej republiky, a že nemá kompetenciu na to, aby tieto vyhlášky mohol vydávať.

Rozhnevaný a rozvášnený Milan Mazurek: Toto nie je vláda, toto je žumpa! (VIDEO)
Vláda si opäť zaumienila, že na schválenie ďalších 3,5 miliardy eur jej stačí skrátené legislatívne konanie. Proti tomu sa vzoprel poslanec Milan Mazurek z hnutia Republika, ktorý to tam sediacim kolegom z koalície poriadne... Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Na Slovensku sme žiadne dáta k zatváraniu podnikov a prevádzok nemali

„A Národná rada musela schvaľovať zmenu zákona o bezpečnosti štátu a zákona o ochrane verejného zdravia len preto, aby tieto kompetencie Mikasovi dodatočne dala. Mikas teda vydával vyhlášky, ktorými zruinoval tisíce rodín na Slovensku, zruinoval celé podnikanie, zruinoval ľudské životy a pripravil Slovenskej republike, samosprávam obyvateľom či podnikateľom obrovské škody, a robil to v tom čase v rozpore so zákonom,“ skonštatoval Mazurek, podľa ktorého ak by v tom čase bola v Ústave zavedená veta, ktorú navrhujú, že každý z týchto ľudí je zodpovedný za škodu, ktorá vznikne ich nezákonným alebo nesprávnym úradným postupom, tak by pán Mikas musel následne tieto škody, ktoré spôsobil ľuďom, ktorých zruinoval, preplatiť.

„Na Slovensku žiadne dáta, ktoré by ich oprávňovali k zatváraniu podnikov a prevádzok nemali a aj napriek tomu vedome a uvedomujúc si, že tým ruinujú celé podnikanie a spôsobujú obrovské škody na životoch a majetkoch ľudí. to vykonali. Pán Mikas sa ale nepoučil a opätovne vydával vyhlášky aj v rozpore s novým, už vtedy prijatým zákonom. A ďalší, novo zvolený generálny prokurátor ho opäť upozornil, že jeho a jeho úradom vydávané vyhlášky diskriminujú všetkých ostatných na Slovensku, sú zase v rozpore so zákonmi Slovenskej republiky,“ uviedol ďalej v rozprave Milan Mazurek.

Vládni poslanci hmotnú zodpovednosť jednotlivcov aj kolektívnych orgánov odmietli, hnevá sa Mazurek
Zákon o hmotnej zodpovednosti politikov sľubovali pred voľbami aj súčasní koaliční politici. Žiaľ, ako sa hovorí skutek utek, a tak ani po viac ako roku nič nepredložili. Kritiku si za to vyslúžili od poslanca Milana Mazureka z hnutia... Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Mikas sa preto teraz smeje, lebo škody, ktoré napáchal nebude musieť platiť

Ján Mikas by, podľa poslanca Mazureka, v prípade platného zákony o hmotnej zodpovednosti politikov a vysokých štátnych úradníkov, musel za všetky tieto škody zodpovedať. „I on musí byť za svoj nezákonný alebo nesprávny úradný postup aj hmotne či trestnoprávne zodpovedný. A OĽaNO to malo vo svojom predvolebnom programe – zavedenie skutočne efektívnej hmotnej zodpovednosti politikov,“ pripomína poslanec z hnutia Republika.



„Podľa súčasnej legislatívy, aj keby musel Mikas odškodňovať týchto podnikateľov, tak to urobil z „nedbanlivosti“, a to najhoršie, čo mu za to hrozí, je strata troch mesačných platov. A preto je taký vysmiaty. Zákon o hmotneh zodpovednosti politikov a vysokých štátnych úradníkov je preto treba novelizovať a uzákoniť to aj do zmeny Ústavy, pretože to je závažná vec, a žiadny z politikov, neskôr, si už nebude môcť len tak tento zákony meniť,“ konštatuje vo videu aj v rozprave Milan Mazurek.

Mazurek: "Slovensko Vás, pán Matovič, nenávidí preto, že ste ho dostali na úplné dno!" (VIDEO)
V rozprave o programovom vyhlásení vlády a o dôvere vláde vystúpil aj poslanec parlamentu za hnutie Republika Milan Mazurek. Jeho kritické slová sa najmä Igorovi Matovičovi nepočúvali ľahko. Čítať ďalej
04 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik