Francúzsko od stredy zmierni opatrenia a posunie zákaz vychádzania
17 | 05 | 2021 I tasr

Francúzsko od stredy 19. mája plánuje uvoľniť viaceré pandemické opatrenia po tom, ako počty prípadov klesli a v krajine napreduje očkovacia kampaň, informovala v pondelok agentúra AFP.


Terasy reštaurácií budú môcť fungovať na 50 percent bežnej kapacity a pri stoloch bude môcť sedieť najviac šesť ľudí. Takisto sa otvoria múzeá, divadlá, kiná, zoologické záhrady a obchody. Ich kapacita však bude obmedzená. Začiatok nočného zákazu vychádzania bude posunutý z 19.00 h na 21.00 h.

Francúzsko s postupným uvoľňovaním opatrení začalo od začiatku mája, keď povolilo cestovanie medzi jednotlivými regiónmi krajiny, píše AFP.

Uvoľňovanie opatrení v tejto krajine bolo umožnené klesajúcim počtom nových prípadov nákazy a napredujúcou očkovacou kampaňou. Prvú dávku vakcíny proti novému koronavírusu dostalo už 20,3 milióna ľud a oboma dávkami bolo zaočkovaných 8,8 milióna. Vláda plánuje do polovice júna zaočkovať prvou dávkou 30 miliónov obyvateľov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron však upozornil, že vláda môže v prípade opätovného nárastu počtu prípadov uvoľňovanie opatrení pozastaviť.

Zákaz Pfizeru v Rusku. Kremeľ sa rozhodol pre odvetu, cudzie vakcíny ich nezaujímajú
Použitie vakcíny Pfizer/BioNtech je v Rusku úplne zakázané. Nesmie sa používať ani v súkromných nemocniciach. Vakcína nie je registrovaná. Podľa Vladimíra Putina je najlepšou vakcínou na svete ruská vakcína. Kremeľ cudzie vakcíny... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová