Roman Michelko: Matovič stráca vplyv. Je karikatúrou a začiatok konca je viditeľný
16 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová
"Igor Matovič stráca vplyv. Nedokáže vládnuť ani mocensky, ani takticky. Stáva sa karikatúrou politika a začiatok jeho politického konca je jasne viditeľný. Teatrálnym objatím Márie Kolíkovej po hlasovaní dal Eduard Heger jasne najavo, že sa postupne mieni emancipovať. Nezakríknime to, ale skôr alebo neskôr asi bude rozkol. Matovič sa pravdepodobne pripravuje na predčasné voľby." Citát Roman Michelko.

Roman Michelko je politológ, spisovateľ, publicista a mysliteľ. Svoj názor na referendum, postoj prezidentky Zuzany Čaputovej a na to, čo čaká najnedôveryhodnejšiu vládu od roku 1993, zverejnil vo videu na svojom YouTube kanáli.
Koalícia verzus opozícia

Koalícia podľa neho jasne očakávala, že Zuzana Čaputová sa obráti na ústavný súd ohľadom ústavnosti referendovej otázky. Opozícia bola presvedčená, že sila 600 tisíc podpisov prinúti prezidentku konať. 600 tisíc podpisov v dobe pandémie, bez aktívnej účasti je totiž znakom spontánna nedôvery k najnedôveryhodnejšej vláde po roku 1993.
Otázky referenda vyriešil judikát ústavného súdu už v roku 1997

Má sa referendum automaticky implementovať po vyjdení v zbierke zákonov? Je nutná jeho ratifikácia? Podľa Michelka túto otázku vyriešil judikát Ústavného súdu SR z roku 1997. V kauze priamej voľby prezidenta povedal, že paragrafové znenie zákona nemožno prijať. V praxi sa to ukázalo až v roku 2004. Platné referendum o vstupe Slovenska do Európskej únie samo o sebe nestačilo. Prístupovú zmluvu Slovenskej republiky do Európskej únie bolo nutné ratifikovať. Aj v parlamente.

Mesík: Otcovia špajdlovania spreneverili pol miliardy eur! Kvôli testovaniu máme najviac mŕtvych!
Bývalý expert Svetovej banky a vyštudovaný lekár Juraj Mesík je tvrdým kritikom súčasnej vlády. Najmä čo sa týka takzvaných protipandemických opatrení. Mesík vyzýva orgány činné v trestnom konaní, aby začali vyšetrovať strojcov celoplošného... Čítať ďalej
16 | 05 | 2021 | René Skalný

Konflikt dvoch princípov

Michelka hovorí, že nastáva konflikt dvoch ústavných princípov. Poslanci sú nepostihnuteľní za akékoľvek hlasovanie v parlamente. Na strane druhej je jasne deklarovaná vôľa voličov v referende.
Zavádzajúci judikát českého ústavného súdu

Mylne sa podľa neho používa zavádzajúci judikát českého ústavného súdu. Ten však nerozhodoval o tom, či predčasné voľby sú ústavné. Rozhodoval o tom, či skrátenie volebného obdobia ad hoc zákonom je v poriadku. Konštatoval, že nie, a že na to treba osobitný zákon. Ten postihne všetky okolnosti takéhoto skrátenia. Napríklad aj to, že v čase, keď je poslanecká snemovňa rozpustená, jej kompetencie preberá Senát ČR. Práve podľa tohto modelu sa postupovalo pri skrátení volebného obdobia po páde vlády Petra Nečasa.
OĽANO sa delí na Hegerovu a Matovičovu frakciu

Dôkazom je hlasovanie o dôvere ministerke spravodlivosti Márie Kolíkovej. Za hlasovalo 23 Hegerovi verných poslancov. Naopak, dvadsaťsedem svedkov Matovičových aktívnu podporu Kolíkovej nevyjadrilo. Ideálne by bolo, ak by sa OĽANO rozdelilo na Hegerovu a Matovičovu stranu. V tom prípade by bola reálna šanca, že by sa definitíve obaja dostali mimo parlamentu.

Rada Európy varuje: "Zneužívanie pandemických obmedzení ohrozuje slobodu v celej Európe!"
Rada Európy varuje pred ohrozením individuálnych slobôd, ľudských práv a štátoprávnosti na celom európskom kontinent, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
16 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Matovičov „veľký tresk“ nemá ani najmenšiu šancu na to, aby prešiel

Matovič môže svoj hrubý populizmus postaviť opätovne ako základ kampane. Michalko je však presvedčený, že už mu to neprejde.
Koalícia opäť rozdelená

"Rokovanie o skrátení kolúznej väzby v parlamente ukázalo, ako hlboko je rozdelená koalícia. Vystúpenie Borisa Kollára bolo prudko konfrontačné: pýtal sa, koľko mŕtvych. Päť, desať, päťdesiat potrebuje najúspešnejšia ministerka vlády? Aby pochopila, že s podmienkami kolúznej väzby treba niečo robiť?" Hovorí Michelka vo videu na YouTube.

Nápad spojiť toto hlasovanie s dôverou vláde je podľa neho diaľnica k predčasným voľbám. Škoda, že Heger sotva bude nasledovať Radičovej príklad, dodáva na záver.

Blaha: Slovenskú „krvavú Máriu“ Kolíkovú oslavujú slniečkari ako šampiónku ľudských práv
Piatkové zasadnutie parlamentu, ktorého sa zúčastnila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, bolo naozaj „rušné“. Miestami sa zvrhlo na boj dobra a zla. Zlá bola práve Kolíková. Prirodzene, kopnúť si do nej v statuse neodpustil ani... Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik