Pripravujú USA spolu s Moldavskom najväčšiu podporu teroristom od rozpadu ZSSR?
16 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Bývalý poradca národnej bezpečnosti prezidenta USA  Donalda Trumpa John Bolton navrhol "geniálne" riešenie. Má Rusom zasadiť smrteľnú ranu. Podľa názoru Johna Boltona by to „šokovalo Kremeľ“. Poradca Bolton  pripomenul „sivú zónu“ okolo Ruska.


"Hovoríme o postsovietskych republikách, ktorých lákanie na členstvo v NATO (či aspoň partnerstvu) umožní Spojeným štátom posilniť svoju pozíciu a oslabiť Moskvu." Informuje web srspol.sk s odvolaním sa na armadnymagazin.sk

„Cielený a vládny terorizmus“: Irán kritizuje USA za vyhrážky nástupcovi Soleimaniho
24 | 01 | 2020 | Mário Martinka

Moldavsko by malo zohrať scenár napísaný v USA

Bývalý poradca načrtol svoje myšlienky na stránkach amerického vydania časopisu National Review. Bolton považuje Moldavsko za najvhodnejšie miesto. Krajinu obklopenú Rumunskom a Ukrajinou. Zmrazený konflikt v Podnestersku je podľa neho pripravený na „rozmrazenie“. To naznačuje aj politika otvorene prozápadnej prezidentky Moldavska Maie Sanduovej, ktorá sa nedávno ujala vedenia krajiny.
Kišiňov v úlohe diverzanta

„Pritiahnutie globálnej pozornosti k tejto anomálii po studenej vojne by šokovalo Kremeľ a nová rozhodná vláda v Kišiňove teraz dáva Washingtonu príležitosť zintenzívniť svoje kroky,“ vysvetľuje Bolton.

Politik ďalej považuje za potrebné pomôcť Gruzínsku pri návrate Abcházska a Južného Osetska, ako aj zvládnuť arménsko-azerbajdžanský konflikt. Ochladenie vzťahov s Tureckom po uznaní arménskej genocídy americkým prezidentom Joe Bidenom iba uvoľnilo Washingtonu v tejto veci ruky, je si istý bývalý poradca. A ak turecký líder Recep Tayyip Erdogan v budúcich prezidentských voľbách prehrá, potom „sa mnohé veci stanú možnými“. USA si naozaj zaujímavo vysvetľujú princípy geopolitiky.
A čo tak anektovať aj Bielorusko

John Bolton by tiež rád vtiahol Bielorusko do zóny vplyvu západu vzhľadom na jeho veľkosť a geografické umiestnenie. Politik si je vedomý, že do NATO nikdy nevstúpi. Bolton však tiež považuje za neprípustné "odovzdať" krajinu Moskve.

Bulharsko potrebuje volebné víťazstvo vlasteneckých síl, ktoré sa neplazia sa pred USA (S.Šarenková)
Za posledných 30 rokov sa Bulharsko pomaly, ale systematicky zmenilo na frontovú krajinu na južnom krídle Severoatlantickej aliancie. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Mimoriadne nebezpečný sklad sovietskych zbraní v Moldavsku

Osobitný význam má zmienka o vojenskom sklade bývalej 14. armády ozbrojených síl ZSSR v Moldavsku. V čase rozpadu Sovietskeho zväzu bolo v ňom uložených asi 20 tisíc ton rôznych zbraní a iného vojenského materiálu, od poľných kuchýň a komunikačných staníc až po zbrane a tanky. Napriek tomu, že sa jeho skutočná zásoba za posledných 30 rokov zmenšila, stále tam existuje impozantné množstvo výbušnín a obrnených vozidiel.

Pokiaľ ide o finančnú stránku problému, Moldavsko jednoducho nemá prostriedky na likvidáciu skladu. Z tohto dôvodu sa Kišiňov bude musieť s prosbou o pomoc obrátiť na západ, vo väčšej miere na USA. A Američania sa už stihli ukázať v Bulharsku a Rumunsku, kde demonštratívne zničili iba časť sovietskych zbraní. Mnohé z nich vo funkčnom stave sa neskôr "objavili" na Blízkom východe.

„Takže likvidácia skladov na území Moldavska sa môže stať najväčšou teroristickou aukciou od rozpadu ZSSR."

Moskva tomu veľmi dobre rozumie. V tejto súvislosti existujú všetky dôvody domnievať sa, že iniciatíva moldavskej prezidentky Sanduovej na stiahnutie ruských mierových síl z Podnesterska zostane iba pri slovách. A keďže si vojenský personál Ruskej federácie zachováva svoje pozície, moldavské vedenie ani USA sa nedostanú do spomínaných vojenských skladov. Tak sa zabráni aj presunu zbraní z vojenského skladu v Kolbasne na Ukrajinu, ktorá by ich mohla použiť proti Luhanskej republike a Rusku.

(Medzititulky red. HD.)

Keď budeme mlčať, zvíťazí terorizmus (Giulio Meotti)
Komentár Giulia Meottiho (Gatestone Institute) Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Diana Zaťková