Kde urobili súdruhovia z USA chybu? Napriek tvrdým sankciám je Nord Stream 2 tesne pred dokončením
16 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Na stavbe druhej vetvy plynovodu Nord Stream pokračuje pokladanie potrubia. V teritoriálnych vodách Dánska už zostáva iba deväť kilometrov.


"Do konca mája ostáva lodi Fortuna už len deväť kilometrov na dokončenie všetkých prác v dánskej ekonomickej zóne Baltského mora." Informuje web prvnizpravy.cz.

Amerikou sankcionovaný Nord Stream 2 napádajú lode, ponorky i lietedlá. Je to bezprecendentné, tvrdí expert
04 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Za deň aj kilometer

Loď Fortuna položila 14. mája viac ako 200 metrov Nord Stream 2. Dokazujú to údaje navigačného portálu Vesselfinder. Zásobovacia loď Baltic Researcher naďalej kontroluje už položené potrubie. Celkovo má loď Fortuna k dispozícii flotilu deviatich plavidiel. Štyri z nich strážia bezpečnostné zónu okolo Fortuny, čo je míľa a pol.

Teraz sa nachádza loď 1,4 kilometra od bodu, kde sa trasa druhého baltského plynovodu stočí na juhozápad a začína viesť súbežne s Nord Stream 1. Trasy plynovodov sa líšia, pretože prvý plynovod bol položený v teritoriálnych vodách Dánska v  blízkosti ostrova Bornholm a druhý je v súlade s požiadavkami Kodane vedený vo väčšej vzdialenosti.
Počasie sľubuje grandiózne finále

Švédsky inštitút pre hydrológiu a meteorológiu (SMHI) predpovedá priaznivé počasie v najbližších piatich dňoch. Loď môže pokladať 1 100 metrov potrubia denne. Priemerná rýchlosť Fortuny od 6. februára, keď bolo obnovené pokladanie, je niečo vyše 400 metrov za deň. Viac ako mesiac však loď kvôli nepriaznivému počasiu bez činnosti stála.

Podľa aktualizovaného harmonogramu prác, ktorý prevádzkovateľ projektu predložil dánskemu energetickému úradu, má Fortuna dokončiť pokladanie v dánskych vodách v dňoch 26. - 27. mája. V nemeckých vodách bude loď musieť položiť ďalších 13,9 kilometrov Nord Stream 2 do jedného mesiaca, aby dokončil práce na tejto línii.
Napriek sankciám USA

Pripomeňme, že na konci roka 2019 Spojené štáty uvalili sankcie na majiteľov spoločností, zúčastňujúcich sa na výstavbe Nord Stream 2. Plavidlá švajčiarskeho Allseasu projekt opustili. Potom musel Gazprom zostaviť flotilu z ruských plavidiel. Dodáva portál prvnizpravy.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Bidenov backend ako zabiť Nord Stream 2 (Daniel De Petris)
Komentár Daniela De Petrisa (The Spectator) Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič