Becík: Vždy sme boli poľnohospodárskou krajinou. Dnes chodia ľudia z vidieka robiť skoro zadarmo do závodov
16 | 05 | 2021 I Petra Demková

Starosta Branislav Becík bol hosťom televízie Slovan. S Martinou Šimkovičovou hovoril o problematike poľnohospodárstva. Minister Mičovský podľa neho neurobil pre zlepšenie situácie slovenských farmárov nič. „Ak sa nič nezmení, nášmu poľnohospodárstvu zazvoní umieračik,“ povedal v relácii.



Slovensko je poľnohospodárskou krajinou

Na začiatku relácie TV Slovan starosta Dvorov nad Žitavou upozornil, že Slovensko stále je, aj keď si to mnohí neuvedomujú, poľnohospodárskou krajinou. O to žalostnejšia je situácia z pohľadu tohto sektora. Poľnohospodárstvo sa dlhodobo devastovalo a korunu tomu nasadila nová vláda. Prezradil, že z plánu obnovy ide na poľnohospodárstvo nula eur.

Becík: Pri Igorovi Matovičovi začínam mať strach, čo bude s našou krajinou (VIDEO)
Avizované, aj keď Matovičom nepotvrdené, zvýšenie DPH na 25% nechápe ani starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík. Kritik šéfa OĽaNO vo videu opäť varuje pred jeho krokom, ktorý by znamenal ešte väčšie zhoršenie životnej úrovne Slovákov ako je... Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Prečo u nás pôsobia farmári z iných krajín?

Becík upozornil, že na Slovensku máme desiatky skupín farmárov z krajín EÚ. „Ešte som si nevšimol, že by slovenskí poľnohospodári pôsobili v iných krajinách EÚ,“ povedal. Naznačil, že zahraniční investori v poľnohospodárstve na Slovensku vedia, prečo sú tu. Jednoducho, „sú tu dobré podmienky na poľnohospodárstvo“, hodnotí Becík. Podľa neho má Slovensko z pohľadu kvality pôdy a vody neskutočnú hodnotu. Zahraniční podnikatelia to vidia.



 

Starosta Becík má informácie, že aj slovenskí poľnohospodári by chceli rozšíriť svoje možnosti podnikania. Slovenská vláda im to však neumožňuje. Vychádza však v ústrety zahraničným farmárom, ktorí sa tu podľa Becíka doslova rozťahujú a potláčajú malých a mladých slovenských farmárov. Štát tejto situácii nijak nebráni a priam ju podporuje.
Zahraničným nezáleží na našej krajine

Becík upozorňuje, že poľnohospodárstvo v zahraničných rukách má aj druhú nepeknú stránku: „Týmto ľudom nezáleží na našom životnom prostredí,“ tvrdí. Povedal, že sa nesnažia o údržbu a úpravu krajiny tak, aby to prospievalo, „nevysadzujú remízky, nepozerajú sa na našu krajinu tak ako my“.

Becík odkazuje: Vláda nám vôbec nepomáha, preto musíme ísť svojou, určite lepšou cestou
Starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík je známy tým, že propaguje zdravé lokálne potraviny. Dokázal to aj vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Zahraničné potravinárske reťazce

Druhým obrovským problémom sú zahraničné reťazce na Slovensku. „Reťazce nám diktujú čo budeme jesť,“ upozorňuje Becík. Následne vnáša viac svetla aj do tejto problematiky. Situácia je taká, že my vyvážame obilie a spracované výrobky zo zahraničia nám dovezú naspäť. Ide dokonca celkovo o výrobky v hodnote 780 mil. eur (to zahŕňa aj mäso a mliečne výrobky). A nielen to. Tento prístup znamená aj to, že prácu, ktorú mohli mať v spracovateľskom sektore Slováci, dostali ľudia v zahraničí.

„Tu by sme to mali spracovať! Tu máme ľudí, na vidieku!“ hnevá sa starosta Dvorov. „Ľudia z vidieka musia chodiť pracovať do závodov. Lebo sme im zlikvidovali živobytie v poľnohospodárstve! Dnes máme národ ktorý má smiešnu mzdu a smiešny dôchodok, ktorý dávajú len na bývanie a potraviny. Ľudia si nemôžu dovoliť skutočne nič,“ zhodnotil nahnevane Becík.
Ako môžu naši farmári konkurovať zahraničným – dotovaným?

„Slovenský národ chce jesť zdravo a chce jesť slovenské potraviny. Ale vidíme, že aj cez plán obnovy, keď by mali ísť prostriedky na chov a pestovanie na dvoroch – tak tam prostriedky nejdú,“ všíma si starosta obce Dvory nad Žitavou. „Ako majú byť naši farmári konkurencie schopní s okolitými štátmi, keď tam sú dotovaní prostriedkami, ktoré sa následne odrážajú aj na cenách výrobkov, ktoré sa sem dovážajú?“ pýta sa Becík. „Naši poľnohospodári to ani nemajú potom pre čo robiť,“ dodal.

To, že vám ľudia už vôbec neveria, je len a len vaša chyba, odkazuje vláde starosta Becík (VIDEO)
Starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík pred pár dňami oznámi, že odchádza zo strany Dobrá voľba. Na jeho boji proti súčasnej vláde to nič nezmenilo. Potvrdzuje to aj najnovšie video, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Reťazce sem dovážajú potraviny pochybnej kvality. Regionálna kontrola by dovezené a zabalené potraviny mala kontrolovať, ale kontrol je málo,“ upozornil Becík. Najhorší je prístup ministerstva. Smerom k zahraničným reťazcom nejdú cestou sprísňovania kontrol a vyrubovania vyšších pokút – ak porušujú pravidlá. Udeľujú im minimálne pokuty. „Dnes sa dokonca idú niekoľkonásobne znižovať," varuje Becík a dodáva: „logiku pri našej vláde nehľadajme.“
Mičovský je problémom

Becík sa pustil aj do ministra poľnohospodárstva. Keď Mičovský nastupoval do funkcie, hovoril, že máme žlté lány repky, to zmizne a budeme sadiť zeleninu. Pred veľkou nocou Mičovský oznámil, že všetky slovenské jahňatá sa predali, pripomenul starosta „Prečo na to nereaguje ministerstvo a nejdeme púšťať peniaze, aby si podnikatelia zväčšovali svoje chovy jahniat?“ kladie logickú otázku Becík.

„O rok zas bude Mičovský stáť pred kamerami a hovoriť, že máme málo. A na jar a jeseň uvidíte po Slovensku prázdne lány a kopce, kde by sa mohli pásť ovce, ale aj kravy,“ hnevá sa starosta Dvorov.
Potravinová sebestačnosť? Zas sa znížila

„Vláda sľubovala množstvo zmien, Mičovský sa fotil na začiatku pred regálmi so slovenskými potravinami, ale za jeho pôsobenia opäť len klesla potravinová sebestačnosť. A ja sa obávam, že dnes nedosahuje ani 30 percent,“ varuje Becík. „Mrzí ma že sa do toho nejde zdravým sedliackym rozumom, ako to robili naši starí otcovia,“ dodal.

„Ak si naša vláda neuvedomí, že treba investovať do tohto kľúčového rezortu, obávam sa, že nášmu poľnohospodárstvu zazvoní umieračik a budeme krajinou, ktorá bude len mulčovať a kosiť trávu,“ ukončil svoje vystúpenie s relácii TV Slovan Branislav Becík.

Minister Mičovský má šestnásť poradcov a výsledok taký, aký má - desivý
Jedno sa ministrovi pôdohospodárstva Mičovskému predsa len podarilo. Je rekordér v počte poradcov. Predseda vlády ich má presne o polovicu menej. Ale ani šestnásť poradcov neprispelo k tomu, že by sa v agrorezorte vykonalo dačo... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Ivan Brožík