Ivan Šimko: Kolúzna väzba je pokušením pre moc, aby zneužívala právo
15 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Kolúzna väzba nesmie byť iba otázka politická. V jej dôsledku dochádza k zásadným obmedzeniam práv ešte stále bezúhonného, neodsúdeného občana.


"Dosť ma znepokojuje, koľko aj vcelku rozvážnych ľudí v súčasnej diskusii o kolúznej väzbe vidí hlavne stranícky spor medzi predsedom bizarnej rodinnej strany a ministerkou spravodlivosti." Píše na sociálnej sieti exminister vnútra, bývalý podpredseda vlády a právnik Ivan Šimko.




Reprofoto status FB (@Ivan Šimko)

Ide najmä o ľudský problém

"Pritom ide o ďaleko vážnejší a hlbší problém. Nie odborný, ale ľudský. Väzba je brutálnym zásahom do integrity človeka. Zdôrazňujem, že ide o zásah do života človeka, ktorý ešte nebol odsúdený." Pripomína Ivan Šimko.



Vražedná kombinácia s udavačstvom

"V kombinácii s možnosťou úľav v prípade, že povie, čo sa od neho bude žiadať, a to hlavne v prípade udavačstva, teda v kombinácii s inštitútom kajúcnika, je takáto väzba pre každú moc pokušením, aby tento nátlakový mechanizmus zneužila. Keby som bol sudcom, tak udaniam ľudí vo väzbe nebudem veriť. A neverím im ani ako občan." Verejne sa vyznáva právnik Šimko.



Kedy je táto väzba opodstatnená

"Inštitút vyšetrovacej väzby je, samozrejme, potrebný. Osobitne, keď hrozí, že podozrivý človek bude pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Alebo že ujde. A, samozrejme, aj ak je nebezpečenstvo, že bude zastrašovať alebo podplácať iných možných svedkov (= kolúzna väzba). Avšak poctivá diskusia o podobe tohto vážneho inštitútu je na mieste. Nezabudnime, že vykonštruované procesy v päťdesiatych rokoch minulého storočia sa konštruovali práve počas výkonu väzby. Ibaže vtedajšia moc napokon zväčša popravila aj kajúcnikov." Končí status na sociálnej sieti Ivan Šimko.


(Medzititulky red. HD.)

Kollár: "Podmienky kolúznej väzby sa musia zmeniť, aj keby sme sa nedohodli s Kolíkovou"
Predseda parlamentu Boris Kollár chce každopádne upraviť podmienky kolúznej väzby. A to aj v takom prípade, ak sa nedohodne s ministerkou Kolíkovou, informujú Parlamentné listy. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková