Pandémia zasiahla všetky rodiny, tak prečo vláda pomáha len niektorým? pýtajú sa odborári
14 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Vláde tečie do topánok. Ľudia sú nespokojní a žiadajú predčasné voľby. Preto z rukáva vyťahuje populistické gestá. Jedným z nich je príspevok pre deti rodín v hmotnej núdzi. Paradoxne, takéto riešenie sa nepáči odborárom.


Vláda síce navrhuje vyplatiť príspevok 333 eur pre deti. No iba tým, ktorých rodiny sú v hmotnej núdzi. V čase pandémie sa to však zdá mnohým nanajvýš nespravodlivé. Podporiť by potrebovali aj rodiny, čo v hmotnej núdzi nie sú, no rodičia prišli počas pandémie o prácu či príjem. Medzi tými, ktorí nesúhlasia s takto vyplácaným príspevkom, je aj Konfederácia odborových zväzov. Informuje portál parlamentnelisty.sk.
Niektorí dostanú príspevok na dieťa skôr, iní neskôr, ale dostanú ho

Vláda chce síce vyplatiť jednorazový príspevok na dieťa v sume 333 eur, ale iba rodinám, ktoré sú v hmotnej núdzi. Oznámil to premiér Eduard Heger. Uviedol, že sa na tom zhodla koaličná rada. Ministra práce a sociálnych vecí Milan Krajniak tvrdí, že v prvej fáze pôjde o príspevok pre 45,7 tisíca detí v hmotnej núdzi a peniaze chce rezort práce vyplatiť do leta. Podľa Krajniaka na to stačí nariadenie vlády. V druhom kroku, ktorý by mal nasledovať na jeseň, by malo ministerstvo práce vyplatiť príspevok aj ďalším skupinám detí. Krajniak vysvetľuje, že pôjde o skupiny odstupňované podľa toho, do akej miery ich ohrozila pandémia.

„Medzi deťmi, ktoré máme v rodinách v hmotnej núdzi a 1,5 násobkom životného minima, máme 147 653 detí,” vysvetlil minister Krajniak, podľa ktorého sa s príjmom medzi 1,5 násobkom až dvojnásobkom životného minima nachádza 203 270 detí.

„Toto budú ďalšie dve skupiny detí, ktorým príde pomoc,” vysvetlil Krajniak. V tomto prípade je však potrebné zmeniť legislatívu v parlamente, preto tieto dve skupiny dostanú finančnú pomoc v septembri alebo októbri tohto roka. „Toto riešenie pomôže tým, ktorí to naozaj potrebujú,” dodal minister. Vysvetlil, že takýto príspevok by tak malo dostať asi 400 tisíc z celkového počtu 1,1 milióna nezaopatrených detí.

Martin Jakubec: Schválený príspevok je zlo. „Väčšina ešte viac znenávidí neprispôsobivých z osád"
Spevák Jakubec na sociálnej sieti venoval úvahu príspevku pre deti, ktorého vyplatenie oznámila vláda. Myslí si, že to vytvorí napätie v spoločnosti a vláde to len vyhovuje. „Vyhovuje im rozoštvať národ aby referendum nebolo úspešné,“ napísal.... Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Petra Demková

Príspevok nie je skutočná pomoc rodinám zasiahnutým pandémiou

Je síce paradoxné, že proti vyplácaniu príspevku 333 eur deťom rodín v hmotnej núdzi sa postavili aj odborári. Nepovažujú ho za skutočnú pomoc rodinám zasiahnutým pandémiou. Odborári tvrdia, že posudzovať nárok na príspevok z hľadiska príjmov ústavných činiteľov je výsmechom všetkým, ktorí pracujú za podstatne nižšie mzdy.

„Pandémia zasiahla všetky rodiny, ale vláda sa rozhodla, že ďalších asi milión detí si pomoc od štátu, napriek preukázateľne nižším príjmom ich rodičov, nezaslúži,” píšu v tlačovej správe odborári, podľa ktorých je prísľub pomoci aj ďalším deťom zo strany vlády len alibizmom, ktorým chcú prekryť nesystémové a najmä nespravodlivé rozhodnutie.

Odborári upozorňujú, že v dôsledku straty zamestnania, dlhodobého čerpania ošetrovného či nemocenského sa znížili príjmy obyvateľov Slovenska a zvýšil počet ľudí pohybujúcich sa na hranici chudoby. „Pomôcť len rodinám s deťmi v hmotnej núdzi je výsmechom tým rodinám, ktoré síce nie sú poberateľmi týchto dávok, ale ich príjmy z práce sú také nízke, že pokryť bežné výdavky je takmer nemožné,” uviedol prezident KOZ Marián Magdoško.

A dodal: „Argument o obrovskom finančnom zaťažení, ak by bol príspevok vyplatený všetkým deťom, v porovnaní so stovkami miliónov eur investovaných do nezmyselného celoplošného antigénového testovania, neobstojí.“

"Matovič si kupuje Rómov, pošle im balík peňazí. Ostatným nedá nič," hnevá sa Blaha
Poslanec za stranu SMER-SD Ľuboš Blaha sa hnevá na predsedu najsilnejšej vládnej strany OĽANO Igora Matoviča kvôli plánu nespravodlivo rozdeliť peniaze daňových poplatníkov. Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Peter Sulek