Erdogan sa v rozhovore s Putinom ponúkol, že dá Izraelu "silnú lekciu"
14 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Prezidenti Ruska a Turecka počas telefonického rozhovoru, ktorý sa konal 12. mája, diskutovali o situácii v Palestíne. Informovala o tom štátna tlačová agentúra Anadolu s odkazom na tlačovú službu prezidenta Erdogana, píše sever prvnizpravy.cz.

Prezidenti si vymenili názory na nedávne zhoršenie situácie vo východnom Jeruzaleme. Vyjadrili vážne znepokojenie nad pokračujúcimi stretmi a rastúcim počtom obetí. Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan vyzvali strany konfliktu, aby znížili napätie a urovnali spory mierumilovným spôsobom.

Súčasne vzali na vedomie ruskú a tureckú principiálnu pozíciu podpory riešenia duálneho stavu palestínsko-izraelského konfliktu na základe všeobecne uznávaných noriem medzinárodného práva. Zdôraznili tiež osobitnú úlohu medzinárodného kvarteta mediátorov v mierovom procese (Rusko, EÚ, OSN a USA), píše tlačová služba prezidenta Putina.


Vladimir Putin a jeho silný prejav v Deň víťazstva: Rozdrvili sme ich (VIDEO)
Celý príhovor prezidenta Ruskej federácie počas vojenskej prehliadky v Deň víťazstva, 9. mája. Vladimir Putin to povedal jasne: Rozdrvili sme ich. Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Peter Sulek


"Recep Tayyip Erdogan v rozhovore s Vladimírom Putinom uviedol, že medzinárodné spoločenstvo by malo Izraelu dať silnú a obmedzujúcu lekciu a za týmto účelom bude Turecko pokračovať v iniciatívach na všetkých úrovniach," uvádza sa vo vyhlásení tureckého prezidenta. Upozornil na dôležitosť "zhody názorov Ruska a Turecka na udalosti v Jeruzaleme".

Erdogan ďalej zdôraznil, že "na zabránenie ďalšej eskalácii krízy je dôležité, aby zasiahla Bezpečnostná rada OSN a dala Izraelu rozhodné a jasné signály na zastavenie útokov," dodala vláda tureckého vodcu.

Pouličné strety arabského obyvateľstva vo východnom Jeruzaleme s izraelskou políciou v posledných dňoch rýchlo prerástli do ozbrojeného konfliktu medzi židovským štátom a palestínskymi skupinami ovládajúcimi pásmo Gazy. Nasledovala výmena raketových útokov, ktorá ešte pretrváva a pri ktorej zahynuli desiatky ľudí, stovky boli zranené.

Vojna je na spadnutie! Netanjahu odmieta ponuku Hamasu na prímerie, IDF „schvaľuje“ plán pozemnej invázie do Gazy
13 | 05 | 2021 | Diana Zaťková