Dag Daniš v analýze strany Za ľudí: "Kiskova strana sa ukázala ako podvod"
14 | 05 | 2021 I René Skalný

Komentátor konzervatívneho denníka Postoj ponúka zaujímavú diagnózu strany Za ľudí. Podľa Daniša príbeh strany sa skončil po odchode Kisku. A všetko ostatné sú vraj len dozvuky. "Žaluďom" tiež vyčíta neschopnú Remišovú na pozícii lídra, ako aj zákulisné vedenie bývalého Kiskovho tímu.


Dag Daniš vo svojom pravidelnom stĺpčeku v internetovom denníku Postoj začína samotným založením strany:

Jej zápis "vznikal v prezidentskom paláci za éry Andreja Kisku. Strana bola od začiatku poznačená silným rozporom medzi veľko-výpravnými očakávaniami a o niečo skromnejšou realitou.

Tím prezidenta Kisku modeloval ako silného prozápadného lídra, ktorý s novou stranou vyhrá voľby. A prevezme moc. Ľudia, ktorí dostali ponuky na volebnú kandidátku, boli presvedčení o dvoch veciach.

Nový projekt bude Kiskov. A že sa presadí ako dominantná sila v slovenskej politike. Spoločne s Progresívnym Slovenskom ako „registrovaným partnerom". Začína Daniš.

Pripravujú prezidentka Čaputová, exprezident Kiska a expremiér Pellegrini prevrat?
10 | 03 | 2021 | Aneta Leitmanová

Prezident na odchode

Bývalému prezidentovi vyčíta najmä slabú motiváciu: "Andrej Kiska totiž vôbec nechcel zakladať stranu. Politika, ktorej sa ako prezident zvykol striedmo venovať od pondelka do stredy, ho otravovala.

Do zakladania nového projektu s premiérskymi ambíciami bol dotlačený a dokopaný – aby využil osobnú podporu na vznik modernej strany s transatlantickým smerovaním. Tak znelo zadanie. Prikývol na to proti vlastnej vôli. A presne podľa toho vyzerali aj výsledky.
Podvod na voličoch

Volebná kampaň Kiskovi celkom ušla. Pár dní po voľbách svojim ľuďom zamával na rozlúčku. A stiahol sa domov do Popradu. Už vtedy sa príbeh „Kiskovej strany“ skončil.

Všetko ostatné sú len dozvuky. Ako ďalej uvádza autor: "Dnes sa potvrdzuje, že to bol do veľkej miery podvod. Nielen podvod na voličoch, ktorým Kiska predával niečo, za čo vôbec nechcel ručiť.

Bol to aj podvod na ľuďoch, ktorí dostali ponuku vstúpiť do politiky. A ktorí váhali, či uprednostnia Progresívne Slovensko – Spolu alebo Kiskovu stranu." Dodáva.
Hlavný problém - Remišová

Súčasná predsedníčka strany Veronika Remišová podľa komentátora stranu Za ľudí vlastne ani nezastupuje.

"Nie je to jej strana. Elita Za ľudí ostala v istom zmysle v rukách Kiskovho tímu. Aspoň nominálne a symbolicky. A hlavne: ostala pevne zviazaná s prezidentským palácom. S tým rozdielom, že prezidentom už nie je Kiska, ale Čaputová, ktorá sa svedomito stará o kiskovskú (atlantickú) kontinuitu.

Remišovú pôvodne Kiska prizval do strany ako konzervatívny prívesok. Strana mala byť mentálne aj politicky nastavená podobne ako progresívci, teda ako protiváha národných a konzervatívnych síl, no mala byť viac zameraná na stredový tábor." Myslí si Daniš.

Remišová až ofialovela od zlosti. “Toto už je normálna nemohúcnosť…", Pellegrini ju totálne valcoval
Peter Pellegrini zhodnotil vládnutie Veroniky Remišovej, ktorá po slovách bývalého premiéra SR úplne stíchla. Podľa opozičného poslanca a lídra strany HLAS-SD ide o nemohúcnosť, ktorú vláda dokazuje. Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Gabriel Matta

Prví "odídenci"

"Hlavne na odstavenie obyčajných." Upozorňuje. "Remišová ako dvojka za Kiskom (podpredsedníčka) bola v tíme len tolerovaná. Nie preferovaná.

To, že Kiska zmizol a predsedníčkou sa stala Remišová, bolo z pohľadu Miroslava Kollára, Tomáša Valáška a ďalších niečo ako chyba v programe. Rovnako bolo chybou v programe aj to, že progresívci ako najbližší partner vypadli z hry. A jadrom vlády sa stali obyčajní plus Boris Kollár."
Koketovanie s progresívcami

"O väčšine poslancov Za ľudí platí, že sú zameniteľní." Myslí si Daniš.

"Vieme si ich predstaviť v bloku PS – Spolu. Aj v Za ľudí. Buď-alebo. Je to prirodzené. Zakladateľ progresívcov Štefunko sa usiloval o tesnú spoluprácu s Kiskom od roku 2017. Rátal s ním v strane v pozícii lídra.

A Kiska bol od roku 2017 na úteku pred ponukami. Najskôr to riešil verejným vyhlásením, že nebude zakladať stranu a nebude kandidovať v parlamentných voľbách. Štefunko založil PS sám. Bez prísľubov, že Kiska ju neskôr podporí." Upozorňuje známy komentátor.

Za ľudí je opäť chudobnejšia o jedného člena, dokedy to Remišovej strana vydrží?
Zo strany Za ľudí tentoraz vystúpila Letanovská. Informovala o tom v sobotu na sociálnej sieti. A dôvod? Remišová! Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Vražda Kuciaka a jeho snúbenice

"V roku 2018, po vražde Jána Kuciaka, sa situácia zmenila. Progresívci s Beblavým sa potácali pri piatich percentách. Kiska bol pod silným tlakom, aby sa obetoval a prikývol na to, že bude (aspoň formálne) lídrom novej strany, zameranej viac na stred." Pokračuje Daniš.

"Aj potom pokračovali rokovania progresívcov s Kiskom o únii či spoločnom bloku strán. Padlo to na prehnaných požiadavkách Kiskových ľudí. Slovom: progresívci a Kiska boli dvoma okrajmi toho istého liberálneho priestoru."
Povolebné fiasko

"Volebným neúspechom progresívcov, povolebným odchodom Kisku a zvolením Remišovej za predsedníčku Za ľudí sa táto os mierne vychýlila mimo očakávaní." Pripomína Daniš.

"Odvtedy sa poslanci Za ľudí, prevažne liberálne založení, v strane necítia doma. Jeden skončil v PS (Valášek). Dvaja v Spolu (Miroslav Kollár a exposlankyňa Letanovská).

Ďalší traja sú tiež nepokojní a zvažujú, čo ďalej (Benčík, Lehotský, Hatas). Pokiaľ ide o ministerku Kolíkovú, tá je lojálna skôr voči Čaputovej – alebo LGBTI agende – ako voči vládnej koalícii." Tvrdí.

Bývalá poslankyňa Za ľudí Andrea Letanovská vstupuje do strany Spolu
Bývalá poslankyňa Národnej rady (NR) SR za stranu Za ľudí Andrea Letanovská vstupuje do mimoparlamentnej strany Spolu. Oznámila to na stredajšej tlačovej konferencii. Letanovská oznámila svoj odchod zo Za ľudí v sobotu (8. 5.). Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | tasr

Dve verzie budúcnosti

Podľa Daniša existujú v princípe dve možné alternatívy budúceho vývoja:

"Prvým je pokračujúci rozpad. Teda odchod ďalších poslancov z klubu. Druhým je pokus zvolať mimoriadny snem, odstaviť Remišovú a dosadiť do vedenia Kolíkovú.

Ak sa to progresívnej skupine Za ľudí nepodarí, je takmer isté, že poslanecký klub strany sa rozpadne. A stratí právny nárok na existenciu. Tento scenár je veľmi pravdepodobný. Takmer neodvratný." Upozorňuje komentátor.

"Totiž: každý podvod raz narazí. Aj ten, keď sa partia liberálne zmýšľajúcich ľudí pokúšala predstierať, že má skvelú politickú ponuku pre konzervatívnejšieho voliča." Dodáva.

Chvíľu sa to možno dá. S biednymi výsledkami. No napokon treba priznať farbu. V tomto prípade zľahka dúhovú." Uzatvára svoj komentár Dag Daniš.

Chystá sa výmena predsedníčky v strane Za ľudí?
V strane Za ľudí zrejme dochádza pomaly, ale isto k výmene na poste predsedníčky. Veronika Remišová stráca podporu kľúčových ľudí, tvrdí odchádzajúca Letanovská. Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Iza Bela