Plyn Rusku len tak skoro nedôjde. Ruské zásoby plynu vydržia ďalších 100 rokov
13 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Ruská vláda zvýšila svoj oficiálny dlhodobý odhad zásob uhľovodíkov na viac ako storočie. Dôvodom sú plány rozvinúť produkciu zdrojov v arktickom regióne, ktorý obsahuje 72% ložísk zemného plynu v krajine, informuje portál RT.




Podľa ministra prírodných zdrojov a ekológie Alexandra Kozlova ruské dodávky zemného plynu vystačia najmenej na 100 rokov. V nedávnom rozhovore pre moskovský denník RBK Kozlov uviedol: „Rezervy na všetky zásoby ropy sú pri súčasnej miere ťažby 59 rokov a zemný plyn 103 rokov.“
Optimistické čísla

Je to optimistickejšie číslo, ako vyslovil Kozlovov predchodca Sergej Donskoj, ktorý v rozhovore v roku 2017 uviedol, že zásoby ropy vydržia v najlepšom prípade 57 rokov.

Alexander Kozlov pripustil, že je potrebné vykonať viac geologických prieskumov s cieľom získať presnejší obraz o distribúcii ropy a zemného plynu, najmä v odľahlejších oblastiach.

Americké námorné sily zaistili v Arabskom mori neznámu loď plnú zbraní
Útočné pušky, ťažké guľomety, ostreľovacie pušky, samopaly, zameriavače či protitankové riadené strely – s takýmto smrtiacim nákladom brázdila vody Arabského mora neznáma loď, až kým ju nezaistili americké námorné sily. Naskytá sa otázka: Kam... Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Jedným z týchto ťažko prístupných miest je ruská Arktída, ktorá obsahuje takmer 25% vyťažiteľných zásob ropy v krajine a 72% ložísk zemného plynu. Keďže odborníci predpokladajú, že množstvo ropy a plynu, ktoré sa má z tohto regiónu vyvážať, bude v nadchádzajúcich rokoch iba narastať, vláda nedávno upriamila svoju pozornosť na Severomorskú cestu.
Severomorská vodná cesta

Kozlov hovoril o dôležitosti rozvoja tejto námornej cesty, ktorá, ako si Rusko želá, môže jedného dňa nahradiť Suezský prieplav pre prepravu uhľovodíkov aj kovov pochádzajúcich zo zamrznutého severu.

Severomorská trasa by poskytla ruskému a európskemu vývozu do Japonska, Južnej Kórey a Číny kratšiu cestu ako egyptská vodná cesta. Tá bola podrobená skúške v marci tohto roku, keď v kanáli uviazla kontajnerová loď, čo viedlo k miliardovým stratám.

Nezávislá správa: Pandémii sa dalo zabrániť, no WHO je pomalá a nedôrazná
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Má sa zapojiť celé BRICS

Minulý rok minister energetiky Alexander Novak vyzval ostatných členov bloku BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika), aby sa zúčastnili na spoločných prieskumných projektoch ruského arktického regiónu.

Uviedol, že  „na území arktického pásma sú sústredené obrovské zásoby uhľovodíkov, ktoré sa odhadujú na miliardy ton ropy a desiatky biliónov metrov kubických plynu.“  Novak poznamenal, že severomorská cesta v porovnaní s inými cestami, poskytuje Rusku konkurenčnú výhodu pri realizácii ropných a plynových projektov v Arktíde.

Francúzsko má už dosť migrantov! Barnier presadzuje aspoň trojročný zákaz imigrácie
Bývalý hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier uviedol, že Francúzsko by sa malo zaviazať k trojročnému až päťročnému moratóriu na prisťahovalectvo vzhľadom na problémy, ako je terorizmus, informuje portál... Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková