Od pondelka veľké zmeny! Najete sa aj v interiéri
13 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský predložil na rokovaní upravený COVID automat. Dokument opisuje, ako sa bude určovať rizikovosť na národnej aj regionálnej úrovni či opatrenia naviazané na jednotlivé úrovne rizika, píše portál startitup.sk.


Aktualizácia podľa rezortu zdravotníctva odzrkadľuje dominanciu infekčnejšieho britského variantu koronavírusu, nové poznatky o vývoji epidémie a pripomienky a klasifikácie jednotlivých rezortov.

„Napriek tomu, že ten automat je objemnejší, ako predtým, snažili sme sa upraviť pravidlá a nastaviť ich trošku jasnejšie. Súčasne chcem povedať, toto nie je dogma, ale živý materiál, ktorý sa môže s meniacou sa situáciou upravovať,“ povedal na tlačovej konferencii minister Lengvarský.

„Národný limit tvorí bariéru ochrany pre zdravotnícky systém,“ tvrdí ministerstvo. Kritériá na národnej úrovni sa zapnú od konkrétnej úrovne prírastku prípadov. V nej sa upravilo to, že sa berie akútny počet hospitalizovaných. Rovnako sa prechádza do 7-dňovej incidencie vykazovania počtu prípadov.

Martin Jakubec: Schválený príspevok je zlo. „Väčšina ešte viac znenávidí neprispôsobivých z osád"
Spevák Jakubec na sociálnej sieti venoval úvahu príspevku pre deti, ktorého vyplatenie oznámila vláda. Myslí si, že to vytvorí napätie v spoločnosti a vláde to len vyhovuje. „Vyhovuje im rozoštvať národ aby referendum nebolo úspešné,“ napísal.... Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Petra Demková


Stav a reguláciu pravidiel v okresoch bude riešiť regionálny hygienik. Susediace okresy sa budú môcť líšiť iba o 2 farebné stupne. „Tým, že vláda schválila COVID automat, zároveň mi odporučila zapracovať zmeny v opatrení do vyhlášky. Úplne sa ruší jedna vyhláška, menia sa 4 vyhlášky,“ povedal hlavný hygienik.

Od pondelka nastanú tieto zmeny:



  • Vo všetkých okresoch sa ruší povinnosť merať teplotu pri vstupe do obchodných domov, v tomto prípade nie je zákaz konzumovať jedla a nápoje trvá pre okresy v bordovej farbe. Stále zostávajú zatvorené detské kútiky a sedacie sekcie.

  • Umelé kúpaliská budú môcť byť otvorené vo všetkých okresoch, nutný je Ag test nie starší ako 24 hodín, alebo PCR test nie starší ako 72 hodín.

  • Maximálna kapacita v izbách hotelových zariadení sa bude vzťahovať len pre 1. až 3. stupeň varovania, teda pre okresy v ružovej, červenej a bordovej farbe, a to max. 2 dospelé osoby či osoby z jednej domácnosti.

  • Konzumácia v interiéri bude možná v 1. a 2. stupni ostražitosti (žlté a oranžové okresy).

  • V múzeách a galériách ostávajú povolené len individuálne prehliadky. Maximálny počet osôb riadený podľa farieb okresu. V žltých a oranžových okresoch budú povolené aj skupinové prehliadky.

  • Filmové podujatia budú povolené pre žlté a oranžové okresy, vo všetkých okresoch nutné sediace obecenstvo.

  • V najlepších okresoch budú povolené aj podujatia zamerané na školopovinné deti a školské skupiny.

  • Wellness a aqua parky budú otvorené s nutnosťou negatívneho testu v najlepších okresoch, kúpele na základe zdravotnej indikácie budú otvorené vo všetkých okresoch.

  • Hromadné podujatia pre 3. stupeň varovania do 6 osôb, 2. stupeň varovania do 10, 1. stupeň varovania do 25  interiéri a 50 v exteriéri, organizátor bude zároveň povinný uchovávať telefonický alebo emailový kontakt návštevníkov po dobu 14 dní.

  • Športové podujatia budú môcť mať od 15. mája prítomné publikum v okresoch 1. stupňa varovania a lepších okresoch. Naďalej platí zákaz konzumácie jedál a nápojov, sedenie v každom druhom rade a povinný negatívny test.

  • V 1. a 2. stupni ostražitosti povolené nosiť v interiéroch rúško či šatku. V 1. a 2. stupni ostražitosti bude povinné nosiť rúško na hromadných podujatiach v exteriéri.

  • Od 14. mája budú možné návštevy nemocníc pre kňazov podávajúcich sviatosť pomazania, zaočkovaných ľudí, s negatívnym výsledkom testu či potvrdením o prekonaní ochorenia pred maximálne 180 dňami.

  • Pre svadobné hostiny, kary a večierky platí, že v červených a bordových okresoch sú zakázané, v ružových môže byť v interiéri do 25 osôb, v exteriéri do 50 osôb, v oranžových v interiéri 50, exteriéri 100 osôb, v žltých v interiéri 100 osôb, exteriéri 250 ľudí, v zelených môže byť na podobných podujatiach v interiéri do 500 osôb na státie, v exteriéri do 1000 ľudí, v prípade sedenia v interiéri max 500, v exteriéri 1000 osôb.


Kým Mikulec kupuje limuzíny za 160-tisíc, jeho vyšetrovatelia toner do tlačiarní. Za vlastné!
Len nedávno sme informovali o škandalóznom nákupe luxusných limuzín na rezorte vnútra. Najnovšie, vraj radoví vyšetrovatelia kupujú toner do tlačiarní z vlastných peňazí. Ministerstvo vraj nebolo schopné zabezpečiť jeho dodanie! Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | René Skalný

Bordová farba (III. stupeň varovania)

Myjava, Sobrance

V bordových okresoch platí zákaz vychádzania Okrem toho je stále potrebný najviac sedemdňový negatívny test aj počas dňa.
Červená farba (II. stupeň varovania)

Pri okresoch v červenej farbe sa budú ľudia preukazovať negatívnym testom len od 21:00 do 01:00.

Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Bytča, Dolný Kubín, Humenné, Ilava, Kežmarok, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Považská Bystrica, Prešov, Revúca, Ružomberok, Sabinov, Stará Ľubovňa, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou,

Boris Kollár očakáva referendum. Sme rodina podporí predčasné voľby
Sme rodina podporí návrh na skrátenie volebného obdobia a pôjde do predčasných volieb. Uviedol pre Webnoviny Boris Kollár (Sme rodina). Očakáva referendum a podporí aj návrh na skrátenie volebného obdobia súčasnej vlády. Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová


Ružová farba (I. stupeň varovania)


Bratislava I. – V., Čadca, Detva, Dunajská Streda, okres Galanta, Gelnica, Komárno, Košice I. – IV., Košice-okolie, Levice, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Rožňava, Šaľa, Senica, Skalica, Snina, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zlaté Moravce, Zvolen,
Oranžová farba

Hlohovec, Nitra, Senec, Topoľčany, v týchto okresoch nebude povinné nosenie respirátora.

V ružovej fáze sa budú ľudia preukazovať negatívnym testom len od 21:00 do 01:00.

"Matovič si kupuje Rómov, pošle im balík peňazí. Ostatným nedá nič," hnevá sa Blaha
Poslanec za stranu SMER-SD Ľuboš Blaha sa hnevá na predsedu najsilnejšej vládnej strany OĽANO Igora Matoviča kvôli plánu nespravodlivo rozdeliť peniaze daňových poplatníkov. Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Peter Sulek


covid automat covid-19 koronavírus slovensko