Čo všetko sa dá pochopiť pri čítaní zápisnice z výsluchu obvineného Tótha
13 | 05 | 2021 I Mgr. Judita Laššáková

O Petrovi Tóthovi si môže každý myslieť, čo chce. A ak si aj o ňom pomyslí to najhoršie, je nutné mať na pamäti, že aj on má právo na spravodlivosť a férový prístup orgánov činných v trestnom konaní. To, čo sa deje v kauze takzvaného sledovania novinárov, je len symptómom oveľa vážnejšieho problému. Slovensko sa rúti po ceste k neslobode a poniektorí tomu ešte aj nahlas tlieskajú.


(Text uverejnený na portáli infovojna.sk)


Pristála mi na stole zápisnica z výsluchu obvineného Petra Tótha. Ako? No rovnako, ako pristávali úniky z vyšetrovacích spisov na stole Moniky Tódovej. Vo verejnom záujme, samozrejme.

Tóth je obvinený v kauze takzvaného sledovania novinárov. Právna kvalifikácia nie je vôbec podstatná, pretože zjavne ide o politické trestné konanie. Obvinenie si doslova vymodlikali novinári takzvaným verejným tlakom na orgány činné v trestnom konaní. Nehovoriac o tom, že uznesenie bolo vydané dva týždne po tom, ako sa politik Daniel Lipšic stal šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry.

Toto Tódovú nepoteší – niekto ju opäť fotil. Peter Tóth si nenechal ujsť príležitosť kopnúť si
Averzia Petra Tótha voči Monike Tódovej je dlhodobo známa. Ďateľ si nenechal ujsť ďalšiu príležitosť kopnúť si do známej novinárky. Ktosi ju nafotil s neznámym mužom v podniku v Horskom parku – luxusnej štvrti, kde žije. Že by informátor?... Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Petra Demková


Na okraj však predsa len trochu práva. Orgány NAKA vedeli od októbra 2018, že Tóth a spol. získavali informácie pre mediálny projekt Na pranieri. V rámci uvedenej aktivity vyhotovovali obrazové a iné záznamy, ktoré neskôr uverejňoval Marian Kočner vo videách na fan page Na pranieri na Facebooku. Keď Tódová vyzradila identitu Tótha ako utajeného svedka v kauze Kuciak, viacerí novinári podali na túto skupinu osôb trestné oznámenie. Odvtedy boli viackrát vypočúvaní v procesnom postavení svedkov. Až v marci 2021, teda po dva a pol roku, im bolo vznesené obvinenie. K tomu je potrebné uviesť tri poznámky:

Prvá: Ak si vyšetrovateľ myslel, že konanie Tótha a spol. je trestným činom a dva a pol roka poznal páchateľa, mal okamžite konať a obviniť ich. Neurobil to. Prečo? Zrejme preto, lebo ich konanie nebolo trestné a šéfom špeciálnej prokuratúry nebol kamarát ikon slovenskej žurnalistiky.

Druhá: V tom istom trestnom konaní nemôže jedna osoba vystupovať v dvoch rozdielnych procesných postaveniach. To znamená, že Tóth a spol. nemôžu byť dva a pol roka svedkami a od marca byť obvinenými. Buď sú svedkovia, alebo obvinenými. Svedok má úplne iné práva a povinnosti ako obvinený. Takže všetko, o čom doteraz vypovedal Tóth ako svedok, je z právneho hľadiska nepoužiteľné v trestnom konaní. Bodka. Ide o zákaz autoakuzácie, čiže sebeobviňovania.

Tretia: Z prvých dvoch poznámok jednoznačne vyplýva, že popísané trestné konanie je motivované inými ako právnymi skutočnosťami. Ide len o špinavú politiku a o vytvárania novej kasty takzvaných našich ľudí, v tomto prípade novinárov takzvaného hlavného prúdu.

K textu prikladám aj znenie zápisnice z výsluchu obvineného Tótha. Samozrejme, osobné údaje som vybielila. Neviem ako vy, no za seba môžem povedať, že sa k trestnému konaniu postavil správne. Jednoducho ho neberie na vedomie, pretože je nelegitímne.

Mimochodom, ak by si niekto dovolil stíhať napríklad Tódovú za to, že zhromažďuje o ľuďoch informácie, Slovenská republika by dostala demarše nielen z celej EÚ a celého NATO, ale protestné nóty by nám zasielali aj tučniaky z Patagónie. Ak sú však stíhaní ľudia, čo pripravovali alternatívny mediálny projekt, obchádza sa to mlčaním, ba dokonca poniektorí tomu aj nahlas tlieskajú. Rovnako ako povinným rúškam, plošnému testovaniu vynucovanému vydieraním či chorým nápadom o povinnom očkovaní. Slovensko sa do neslobody rúti už dlhodobo. Ak by to malo takto pokračovať, Tóth nebude jediný, voči komu vznesú obvinenie založené na výmysloch…

Z priložených strán odporúčam pozrieť stranu 4.

 

 






 



 



 



 

Peter Tóth: Novinári sú komplicmi organizovanej skupiny Pčolinský - Lipšic - Košč (rozhovor)
Bývalý novinár Peter Tóth alias Ďateľ, Hlavnému denníku v exkluzívnom rozhovore poskytol svoj pohľad na dianie v SIS. Aj na kauzy, ktoré v súčasnosti hýbu Slovenskom. Neobišiel ani Daniela Lipšica a Moniku Tódovú. Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Petra Demková