Buď si vojak alebo občan! Francúzske jednotky, ktoré Macrona varovali pred občianskou vojnou, musia rezignovať
13 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Šéf francúzskych ozbrojených síl uviedol, že vojenský personál, ktorý listom upozornil prezidenta Emmanuela Macrona, že v krajine hrozí občianska vojna, by mal rezignovať, informuje portál RT.





"Tí z francúzskych vojakov a dôstojníkov, ktorí majú nutkanie verejne sa vyjadrovať k politickej situácii v krajine, môžu nájsť perfektný spôsob, ako obhájiť svoje názory bez toho, aby bola ohrozená neutralita armády. A to rezignáciou," uviedol šéf štábu ozbrojených síl generál Francois Lecointre.
Držte pusy alebo opustite armádu

„Najrozumnejšie je určite opustiť armádu, aby sme mohli svoje myšlienky a presvedčenie zverejniť úplne slobodne,“ uviedol generál v liste adresovanom dôstojníkom, poddôstojníkom, aktívnym vojakom, námorníkom, letcom a aj záložníkom.

Radšej vráťte ukradnuté ruské zlato! Znie odpoveď na „odškodnenie“ za Vrbětice
„Česku treba pripomenúť záhadné zmiznutie zlatých cárskych rezerv, ktoré tak udatne chránili českí legionári v závere Prvej svetovej vojny“, upozornil ruský vojenský korešpondent Dmitrij Stešin. Uviedol Tsargrad.tv. Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič


Jeho slová prišli ako reakcia na ďalší otvorený list - druhý svojho druhu - podpísaný nezisteným počtom francúzskeho vojenského personálu. List, ktorý bol zverejnený v konzervatívnom časopise Valeurs Actuelles minulú nedeľu, varoval najvyšších francúzskych predstaviteľov pred „občianskou vojnou, ktorá sa v krajine pripravuje“.
Tisíc podpisov

Bol tak reakciou na prvý takýto list, ktorý podpísalo 25 generálov na dôchodku, ako aj stovka dôstojníkov a viac ako tisíc vojakov. Autori druhého listu kritizovali vládu za to, že urobila „ústupky“ islamizmu a riskovala „rozpad“ Francúzska.

Lecointre tvrdí, že členovia vojenskej služby v aktívnom služobnom pomere, ktorí podpísali druhý list, „prekročili“ svoj status „neutrality“ uložený každému francúzskemu vojakovi.

Biontech získal vďaka koronavírusu miliardové zisky
Vakcína proti koronavírusu priniesla spoločnosti Biontech za prvé tri mesiace tohto roka zisk 1,1 miliardy eur. Biotechnologická spoločnosť chce ďalej rozširovať svoje výrobné kapacity, a preto otvorí pobočku aj v Singapure, píše... Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová


"V mene osobného presvedčenia" títo vojaci a dôstojníci zapojili ozbrojené sily do debaty, pri ktorej armáda nemá podľa zákona ani morálne právo zasahovať. Lecointre vyzval tých, ktorí podpísali list, „aby preukázali zdravý rozum“ a aby rezignovali, pričom sa vyhrážal oficiálnymi sankciami.
Buď si vojak alebo občan

Každý vojak si môže myslieť, čo chce, je však na ňom, aby rozlíšil medzi ... tým, čo vychádza z jeho zodpovednosti ako občana a tým, čo vyplýva z jeho zodpovednosti ako vojaka.

Prvý list, ktorý bol zverejnený 21. apríla - k 60. výročiu neúspešného štátneho prevratu proti generálovi Charlesovi de Gaullovi v súvislosti s jeho podporou alžírskej nezávislosti - vyvolal rozruch medzi najvyššími predstaviteľmi Francúzska.

AstraZeneca je vo Švédsku zodpovedná za viac ako 15 tisíc vedľajších účinkov
Slovensko pozastavilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca iba kvôli nedostatku dávok vakcín. Akonáhle sa dodávky obnovia, chce vo vakcinácii pokračovať. Pritom iba Švédsko hlási vyše 15 tisíc nežiadúcich účinkou po očkovaní práve touto... Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Signatárov čaká vojenský súd

Lecointre v tom čase uviedol, že 18 príslušníkov armády označených za jeho signatárov bude čeliť vojenskému súdu. Náčelník štábu sa tiež zaviazal, že osobne napíše list generálovi Christianovi Piquemalovi - bývalému veliteľovi francúzskej cudzineckej légie, ktorý tiež podpísal prvý list.

Druhý list sa stretol aj s ostrou reakciou francúzskych najvyšších predstaviteľov. Minister vnútra Gerard Darmanin spochybnil odvahu autorov, ktorí radšej zostali v anonymite, zatiaľ čo bývalý prezident Francois Hollande ich obvinil z „túžby spochybniť samotné princípy republiky“.

Ministerka obrany Florence Parlyová uviedla, že „armády tu nie sú na to, aby bojovali, ale aby bránili Francúzsko“.

Slovensko, Kanada i Brazília pozastavili očkovanie AstraZenecou, každý však z iného dôvodu
Takmer súčasne pozastavili očkovanie vakcínou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca tri krajiny. Slovensko, Kanada a Brazília. Každá z nich však z iných dôvodov, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková