Blaha: "Korčok útočí ako grobian so slovníkom pohoniča, bude to riešiť polícia!"
13 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Smerák Ľuboš Blaha vyzval na tlačovej besede ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, aby zvážil zotrvanie vo svojej funkcii. Zároveň zvažuje podanie trestného oznámenia na šéfa diplomacie kvôli verbálnym útokom na jeho osobu.



"Korčok reaguje mimoriadne emotívne, až pubertálne," hovorí Blaha. Podľa neho miesto toho, aby vecne vysvetlil, aké finančné toky išli zo Slovenska do Bieloruska na podporu Občianskej spoločnosti a opozície, a či sa nemohlo stať, že tieto toky skončili u organizátorov štátneho prevratu a atentátu na prezidenta Lukašenka, tak prská a osobne útočí.


Pán Boh nás ochraňuj!

"Nie je to hodné ministra zahraničia. On je šéf diplomacie. Musí sa vedieť správať. A pokiaľ sa správa takto nedospelo, tak sa pýtam, či má zotrvať vo svojej funkcii a či dobre reprezentuje Slovensko. Lebo pokiaľ sa takto správa aj v zahraničí, tak nás pán Boh ochraňuj!" dodáva Blaha.


Podľa poslanca majú Slováci právo vedieť, kde končia peniaze daňových poplatníkov. "Veď sú to ich peniaze! Korčok sa správa, ako by posielal bieloruskej opozícii peniaze z vlastného vrecka," hovorí smerák.


Blaha absolútne nesúhlasí, aby v čase, keď tu vládne pandémia, keď živnostníci aj robotníci padajú na dlažbu, keď sú tu obrovské sociálne problémy a keď zomrelo 12 tisíc Slovákov, ministerstvo zahraničia posielalo státisíce do Bieloruska na podporu nejakých opozičných aktivít.


Kam išli naše peniaze?

"Kto je konečným užívateľom peňazí slovenských daňových poplatníkov v Bielorusku?" pýta sa Blaha.

Korčok podľa neho miesto vysvetlení útočí na opozičného poslanca ako nejaký grobian so slovníkom pohoniča. Takýmto spôsobom sa podľa Blahu šéf diplomacie správať nemôže.


"Zvažujem trestné oznámenie na ministra Korčoka a budem citovať z jeho rozhovoru pre Denník N. Na otázku, či sprístupní informácie o finančných tokoch do Bieloruska Korčok odpovedal, že neurobí, čo chce Blaha. Blaha chce, aby títo ľudia išli do basy. Toto sú konšpiračné teórie a ja si to vyprosím," zastrája sa opozičný poslanec.


Podľa Blahu Korčok nezvláda svoju funkciu, svoje emócie a pokiaľ nevysvetlí, kde skončili financie slovenských daňových poplatníkov a nevyvráti podozrenia, ktoré existujú vo vzťahu k atentátu na prezidenta Bieloruska, tak by mal nielen že odstúpiť z verejnej funkcie ale aj znášať právne následky svojho zlyhania.