Beluský: Občania, ktorí sú, okrem iného, pôvodcovia moci vlády, nemôžu skrátiť jej volebné obdobie?
13 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Potrebu skritizovať prezidentku Zuzanu Čaputovú pocítil aj poslanec za ĽSNS Martin Beluský. Ani jemu sa totiž nepáči, že hlava štátu nepodpísala vyhlásenie referenda za predčasné voľby, ale obrátila sa s touto otázkou radšej na Ústavný súd.


Hlava štátu musí mať hlavu v smútku. Takto by sa asi dala okomentovať situácia, ktorá sa deje okolo našej prezidentky Čaputovej po tom, čo dala vyhlásenie referenda o predčasných voľbách posúdiť ústavnému súdu. Martin Beluský, poslanec parlamentu za ĽSNS v statuse na sociálnej sieti priznáva, že prezidentka ho tým vôbec neprekvapila.
Ľuďom nikto nesmie nijakým spôsobom brániť vyjadriť v referende svoju vôľu

„Dnes podpredsedníčka Progresívneho Slovenska, pardon, pani prezidentka, napadla referendum na Ústavnom súde,“ začína svoj status Beluský a pridáva, že hlava štátu svoj návrh zdôvodnila dvomi argumentami. „Nie je si istá, či občania, ktorí sú okrem iného pôvodcovia moci, môžu vôbec skrátiť volebné obdobie. Pritom jej nevadí, že to môžu urobiť priamo zákonodarcovia ústavným zákonom, ale občania sú už problém. A vraj jej nie je jasné, akým spôsobom sa bude vykonávať výsledok referenda, teda ako budú musieť postupovať orgány verejnej moci,“ opísal Beluský prezidentkine zdôvodnenie jej kroku.



„Naša Ústava pritom v tomto ohľadne hovorí úplne jednoznačne, a asi by jej bolo treba aj pripomenúť, že na Slovensku sme už raz jedno platné referendum mali. Preto výkladová nezrovnalosť nie je na mieste,“ konštatuje poslanec ĽSNS, ktorá na Ústavnom súde očakáva jednoznačné rozhodnutie o povinnosti vykonania referenda, aby občania mohli vyjadriť svoj názor. „Nikto im v tom nesmie nijakým spôsobom brániť, inak sa dostávame do diktatúry, nie do demokracie,“ píše na záver svojho statusu Martin Beluský.

Vojna o referendum. Kolíková ide proti vôli ľudí, Drgonec jej odkazuje, že sa iba bojí o svoje koryto
Ministerka Kolíková ide proti referendu o predčasných voľbách. Ústavný právnik Drgonec jej nič nedaroval a tvrdí, že referendum byť môže a že Kolíková sa bojí o svoje koryto. Čítať ďalej
04 | 05 | 2021 | Peter Sulek