Žilinka nevyhovel návrhu Jaroslava Haščáka na vylúčenie prokurátora
12 | 05 | 2021 I tasr

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nevyhovel návrhu obvineného Jaroslava H. na vylúčenie dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) z vykonávania úkonov trestného konania. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.


"Žilinka dňa 11. mája 2021 nevyhovel návrhu obvineného J. H., trestne stíhaného pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločin podplácania, ktorým sa domáhal zrušenia právoplatných rozhodnutí prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry o nevylúčení dozorového prokurátora z vykonávania úkonov trestného konania," spresnil hovorca.

Skladan zdôraznil, že generálny prokurátor nezistil dôvody na zrušenie napadnutých právoplatných rozhodnutí, pričom dospel k záveru, že namietaný vzťah dozorujúceho prokurátora ÚŠP k obhajcom obvineného nie je takého charakteru a intenzity, aby bol spôsobilý vyvolať dôvodné pochybnosti o jeho nezaujatosti a odôvodniť tak jeho vylúčenie z vykonávania úkonov trestného konania.

"V rozhodnutiach o nevylúčení prokurátora z vykonávania úkonov trestného konania nebolo zistené porušenie zákona v prospech či neprospech obvineného J. H. a ani jeho zákonných práv," doplnil Skladan.

Spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava H. policajný vyšetrovateľ obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Následne sa Jaroslav H. vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente. Polícia vzniesla obvinenia, ktoré majú súvisieť s kauzou Gorila, celkovo voči trom osobám.

V bratislavskom Digital Parku, kde sídli Penta, zasahovali ozbrojení policajti 1. decembra 2020. Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pre prípravné konanie 4. decembra rozhodla, že finančník a ďalšia obvinená Dana A. budú stíhaní väzobne. Oboch Najvyšší súd SR prepustil z väzby v januári tohto roka.

Škandál: Na kamerovom zázname z času „samovraždy“ generála Lučanského chýba dvojminútová sekvencia! 
Jedným z členov komisie, ktorá prešetrovala okolnosti väzby a neskôr aj smrti generála Milana Lučanského, bol aj Marián Kotleba. Tomu sa nepáčilo najmä to, že v kamerovom zázname v čase jeho pokusu o samovraždu chýba dvojminútový záznam, čo on... Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik