Prezidentka sa s referendom obráti na Ústavný súd (AKTUALIZOVANÉ)
12 | 05 | 2021 I tasr

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v súvislosti s petíciou za vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia NR SR obráti s otázkami na Ústavný súd SR.


Oznámila to v stredu.

"Úlohou prezidentky je urobiť rozhodnutie, ktoré zabezpečí ústavnosť referenda a ktoré nebude sprevádzané žiadnymi ústavnými pochybnosťami. Považujem preto za správne všetky sporné otázky vyriešiť ešte pred vyhlásením referenda, aby neskôr nemohol byť spochybnený ani jeho priebeh a ani jeho výsledok," deklarovala prezidentka.

Prezidentka poukázala na dlhodobú diskusiu o ústavnosti položenej otázky medzi odbornou verejnosťou. "Nie je jasné, či v prípade, ak by sa referendum konalo a bolo by rozhodnuté o predčasných voľbách, znamenalo by to, že o tomto výsledku majú ešte hlasovať poslanci alebo má mať takýto výsledok referenda priame účinky. Pokiaľ sa tieto nejasnosti včas nezodpovedajú, získajú priestor tí, ktorí s prípadným výsledkom referenda nebudú spokojní, aby jeho výsledky spochybnili," vysvetlila.

Zároveň skonštatovala, že formálne náležitosti, podmienka 350.000 podpisov, splnené boli.

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo vyše 585.000 ľudí. Zástupcovia petičného výboru odovzdali hárky s podpismi v Prezidentskom paláci 3. mája. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

Hlava štátu deklarovala, že nebude naťahovať čas a na Ústavný súd SR sa obráti hneď vo štvrtok (13. 5.). "Doručením začne Ústavnému súdu SR plynúť lehota 60 dní. Zároveň dopredu deklarujem, že v prípade kladného stanoviska Ústavného súdu neplánujem využiť celú zostávajúcu časť lehoty, ktorú podľa ústavy mám a referendum vyhlásim tak, aby sa mohlo konať ešte v septembri," dodala.

Petičný výbor zverejnil podpisové hárky v rámci referendovej iniciatívy začiatkom februára. Petíciu iniciovali opozičný Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD, pridala sa aj SNS, Socialisti.sk a ďalšie organizácie. Strany deklarujú, že má ísť o apolitické občianske referendum. Iniciatívu podporila aj Konfederácia odborových zväzov SR.

Viacerí predstavitelia koalície spochybnili ústavnosť navrhovanej referendovej otázky.

Nezhoda v rámci koalície. Matovič nevylučuje rokovanie s opozíciou
Návrh novely ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti parlament presunul od decembra minulého roka niekoľkokrát. Minister financií Igor Matovič opätovne požiadal predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) o vypustenie materiálu z aktuálnej... Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová