Francúzsko má už dosť migrantov! Barnier presadzuje aspoň trojročný zákaz imigrácie
12 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Bývalý hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier uviedol, že Francúzsko by sa malo zaviazať k trojročnému až päťročnému moratóriu na prisťahovalectvo vzhľadom na problémy, ako je terorizmus, informuje portál Breitbart.



Šengenská vonkajšia hranica je ako sito

Francúzsky politik Michel Barnier pripustil, že imigračný systém krajiny „nefunguje“, a že spoločná vonkajšia hranica Európskej únie sa zmenila na „sito“.

Barnier, ktorý sa v pondelok zúčastnil verejnoprávneho vysielania France Télévisions, povedal : „Snažím sa pozerať na problémy také, aké sú, ako ich zažívajú Francúzi. Myslím si, že je skutočne potrebné nájsť si čas a na tri alebo päť rokov pozastaviť prisťahovalectvo.“

Bývalý vyjednávač brexitu tiež vyzval na to, aby sa vnútorný schengenský hraničný systém Európskej únie, ktorý bývalý šéf INTERPOL-u označil za „skutočne medzinárodnú bezcolnú zónu pre teroristov“, stal „dôslednejším“ pri riešení otázok bezpečnosti a ľudských práv.

Stane sa Orbánova nočná mora skutočnosťou?
11 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová


Treba zamedziť obchodovaniu s ľuďmi a uľahčiť deportáciám nelegálnych migrantov do ich krajiny pôvodu. "Ide o veľké projekty zamerané na nájdenie riešenia tohto problému prisťahovalectva, ktorý nefunguje," uviedol.

Takzvaný migračný režim voľného pohybu v rámci EÚ bol ústrednou témou kampane za brexit v roku 2016, pričom skupina Leavers sľúbila, že „prevezme kontrolu“ nad britskými hranicami.
Farage už v roku 2016

Je pozoruhodné, že návrh Barniera na päťročnú pauzu v oblasti prisťahovalectva je podobný nápadom, ktoré predložila Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) za vtedajšieho vodcu Nigela Faragea. Ten požadoval päťročný zákaz dovozu nekvalifikovaných pracovníkov do EÚ v roku 2016.

Chorvátsko výsledok testu formou SMS nebude akceptovať
Výsledok testu formou SMS na dovolenku v Chorvátsku nebude postačujúci. Rovnako ani výsledok samotestov. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo vnútra na svojich stránkach. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová


V apríli Barnier varoval, že ak sa francúzsky prezident Emmanuel Macron nepoučí z brexitu - najmä v otázkach, ako je masová migrácia -, potom by mohlo Francúzsko nasledovať vedenie Spojeného kráľovstva a vystúpiť z Európskej únie.

"Nájdeme nielen Veľkú Britániu, ale aj tu vo Francúzsku, v severných a východných regiónoch ... občanov, ktorí chcú opustiť EÚ," uviedol .

Macron videl svoju podporu v anketách nahlodaných populistickou pravicovou šéfkou strany National Rally (RN)  Marine Le Penovou , ktorá je hlasným kritikom masovej imigrácie, najmä z islamských krajín.

"Na Blízkom východe hrozí vojna v plnom rozsahu a USA mlčia," varuje vyslanec OSN
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Macronov tvrdší postoj nezaúčinkoval

Ľavicový liberál Macron sa zdanlivo pokúsil ukľudniť náladu francúzskej verejnosti tvrdším postojom proti radikálnemu islamu po sérii významných teroristických útokov, medzi ktoré patrí aj poprava francúzskeho učiteľa  Samuela Patyho.

Po teroristickom útoku prezident Macron vyhlásil, že ľudia, ktorí neveria v západný liberalizmus a hodnoty osvietenstva, by mali opustiť „slobodnú pôdu“ .

Zdá sa, že sa vo Francúzsku len zväčšuje rozkol v tejto otázke. Skupina vojenských predstaviteľov vo výslužbe nedávno napísala otvorený list Macronovi s varovaním pred možnou občianskou vojnou, ak sa nebude riešiť radikálny islam a ľavicová politika identity.

Šéf OSN: "Sputnik je nevyhnutný pre prácu samotnej OSN"
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková