Blanár: Táto vláda zrušila ľuďom všetky sociálne istoty a ciele EÚ sú jej na míle vzdialené
12 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

V Portugalsku sa cez víkend uskutočnil Sociálny summit, na ktorom Slovensko zastupoval premiér Eduard Heger. Z jeho vyjadrení zaujalo poslanca parlamentu za Smer-SD Juraja Blanára najmä to, že našou prioritou je podpora malých a stredných podnikov.


Premiér Eduard Heger sa zo svojej novej funkcie prvý krát zúčastnil takéhoto veľkého podujatia. Prirodzene, jeho vystúpenie nezostalo bez odozvy opozície. Ako prvý sa ozval Smer-SD, ktorého zástupca Juraj Blanár zhodnotil v statuse cestu nášho premiéra pomerne kriticky.
„Nová“ slovenská vláda na čele s Hegerom robí opak toho, čo chce únia

Podľa Blanára sa na summite nechal premiér Eduard Heger počuť, že našou prioritou je podpora malých a stredných podnikov. „No, vieme, ako to dopadlo v súvislosti s pandémiou. Napríklad za minulý rok na Slovensku skončilo 16-tisíc gastroprevádzok a pribudlo ďalších 35-tisíc nezamestnaných s tým spojených, rovnako zaniklo 11-tisíc živnostníkov,“ pripomenul Blanár premiérovi niekoľko čísiel s tým, že za to môžu nekonečné obmedzenia a zákazy a tiež nedostatočná pomoc od štátu. „To všetko sa spolupodpísalo pod smutné osudy slovenských podnikov, živnostníkov, ale aj tisícov zamestnancov, ktorí stratili svoje zamestnanie“ konštatuje ďalej poslanec za Smer-SD. Podľa Blanára sa na summite európski sociálni partneri, predstavitelia európskych štátov aj zástupcovia EÚ zhodli, že cieľom európskeho piliera sociálnych práv je vytvoriť viac a lepších pracovných miest, podporovať kvalifikáciu a rovnosť či zlepšiť sociálnu ochranu a začlenenie.

Blanár: Za Matoviča stúpla nezamestnanosť zo 4,98 na 7,81 percenta
25 | 02 | 2021 | editor01hd


„Nuž a teraz si premeňme tieto tri body na slovenské pomery. Ako sa druhá Matovičova vláda pod vedením E. Hegera vysporiada s týmito výzvami? Namiesto vytvárania nových pracovných miest pribúdajú tisíce nezamestnaných. A zamestnanci nemajú ani lepšie pracovné miesta, pretože im odoberajú odborárske práva a obmedzujú Zákonník práce. Vraj budú podporovať kvalifikáciu? Slovensko je bohužiaľ na chvoste v tom, že naše deti a študenti strávili bez školy doma najviac zo všetkých okolitých štátov, a namiesto kvalitného vzdelávania sú nútené len sedieť pri počítačoch,“ píše vo svojom statuse ľavičiar Blaha.


Snaha EÚ je určite pozitívna, na Slovensku ale zostane iba na papieri

Prirodzene, Blaha sa v statuse zameriava aj na kritiku iných vecí. „A zlepšenie sociálnej ochrany??? Zrušili vianočné dôchodky, vyhodia zo zákona zastropovanie veku odchodu do dôchodku, zavedú odvody na trináste a štrnáste platy, znížia minimálnu mzdu... Zdá sa vám to ako dostatočná ochrana pracujúcich!?“ pýta sa dlhoročný člen Smeru-SD a na samý záver dodáva: „Snaha Európskej únie týmto sociálnym summitom je nesporne pozitívna. Avšak v podaní slovenskej vlády a la Eduard Heger to ostane iba na papieri Žiaľ, to bude v neprospech Sloveniek a Slovákov.“

"Hlúposť či zámer slovenskej vlády ohrozuje našu národnú existenciu. Budapešť je na koni," hovorí Blanár
Neohlásená prítomnosť maďarského ministra zahraničných vecí v Komárne nebola náhodou. Mala z pohľadu Budapešti Slovensku ukázať, že Bratislava na ňom nerozhoduje. A v Karpatskej kotline ani nikdy nebude rozhodovať. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Ivan Brožík