Útok v priamom prenose: Reportáž Českej televízie z Izraela prerušili odpálené rakety (VIDEO)
11 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Izraelsko-palestínsky konflikt sa v posledných dňoch opäť vyostril a medzi židovským štátom a Pásmom Gazy v pondelok zúrila raketová paľba. Z Aškelonu ležiaceho severne od Gazy vysielala naživo Česká televízia (ČT). Priamy prenos však musela po vypálení rakety prerušiť. Podľa spravodajcu ČT v Izraeli Davida Borka mohli diváci pozorovať vypustenie protistriel, informuje iDnes.

"Pardon, teraz sa budeme musieť presunúť. Vidíme raketu Kassám," prerušil reportáž David Borek. Vzápätí za zvuku sirén spresnil, že nejde o raketu, ale o protistrely Kipat barzel, čo je mobilný systém protivzdušnej obrany vyvinutý izraelskou spoločnosťou Rafael Advanced Defense Systems.

Izraelské médiá v utorok popoludní informovali, že raketa vypálená z Pásma Gazy zabila v Aškelone dve ženy. Jedna z nich mala 80 rokov, potvrdil šéf záchranárov Eli Ben. Zrejme ide o prvé izraelské obete najnovšieho násilia.



Násilné strety z posledných dní medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskou políciou kvôli Jeruzalemu v pondelok vyústili do raketových útokov Hamasu proti židovskému štátu. Hamas dal izraelskej bezpečnosti do 18:00 (17:00 SELČ) ultimátum na stiahnutie sa z Chrámovej hory. Krátko potom sa po Jeruzaleme rozozneli poplašné sirény. Z Pásma Gazy následne na mesto zamierili rakety. Podľa izraelských médií jedna dopadla na jeruzalemské predmestie a zničila dom.

Na Pásmo Gazy v odvete zaútočilo izraelské letectvo. Izraelská armáda uviedla, že v odpovedi na pondelkové raketové útoky z Pásma Gazy na územie židovského štátu zasiahla v noci na utorok 130 cieľov a zabila 15 radikálnych Palestínčanov. Podľa palestínskych úradov zomrelo 26 ľudí vrátane deviatich detí, takmer 120 ľudí je zranených.

Gaza: Izraelský nálet si vyžiadal najmenej 20 mŕtvych vrátane deviatich detí
Najmenej 20 ľudí prišlo o život a 65 ďalších utrpelo zranenia počas pondelkových izraelských náletov na ciele palestínskych militantov v pásme Gazy. S odvolaním sa na zdroje palestínskeho radikálneho hnutia Hamas o tom informovala agentúra... Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR