Stane sa Orbánova nočná mora skutočnosťou?
11 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová
Vedúci predstavitelia Európskej komisie informovali maďarskú delegáciu, že Plán obnovy a odolnosti, ktorý odovzdali, je zle vypracovaný. Vo forme, v akej bol odovzdaný ho nepodporia. Viktor Orbán sa urazil 23. apríla za jedálenský stolom v Bruseli. Stane sa Orbánova „nočná mora“ skutočnosťou?

Viktor Orbán sa zúčastnil pracovnej večere v Bruseli, na ktorej boli prítomní predstavitelia EÚ a Maďarska, informuje portál Népszava. Za EÚ Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie. Céline Gauer, vedúca pracovnej skupiny pre zotavenie a odolnosť a vedúci kancelárie Björn Seibert. Za maďarskú stranu predseda vlády Viktor Orbán, kancelár Gergely Gulyás a János Bóka, štátny tajomník pre záležitosti EÚ.
Plán obnovy Maďarska EÚ pravdepodobne nepodporí

Predstavitelia EÚ zdôraznili, že keď sa maďarský kabinet bude držať svojich predstáv, plán obnovy bude predložený Rade ministrov financií EÚ s negatívnym odporúčaním. Céline Gauer oboznámila Orbána s tým, že do univerzít, ktoré sú zastrešené nadáciami, nemôže EÚ dávať peniaze. Von der Leyen poukázala aj na to, že politická dohoda je v tomto prípade vylúčená.
Maďarsko nepožiada o pôžičku

Na druhý deň, 24. apríla, kancelár Gergely Gulyás verejne oznámil, že Maďarsko „nepožiada o pôžičku“ z Fondu obnovy. Použije iba nenávratný grant. Program rozvoja vysokých škôl bude riešiť z vlastného rozpočtu.
Obavy EÚ vyplývajú zo spravovania financií, ktoré môže byť netransparentné

Európska komisia signalizuje problémy s plánom obnovy Maďarska už od decembra. Obavy vyplývajú z možnosti netransparentného spravovania financií, ktoré by dostali univerzity externe zastrešené nadáciami. Tie neposkytujú dostatočnú záruku.

Maďarská vláda predložila plán obnovy medzi prvými, dnes však podľa portálu Népszava hrozí, že sa Maďarsko ocitne medzi poslednými. Hrozí dokonca, že o maďarskom návrhu budú musieť rozhodnúť osobitne.