Špinavé praktiky ministerky kultúry Milanovej: Pri výbere šéfa divadla konala protizákonne!
11 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Nedávno prebehlo výberové konanie na pozíciu generálneho riaditeľa Divadla Nová scéna. Najvyšší počet bodov dostala opäť Ingrid Fašiangová. Mama herca Mareka Fašianga, píše eReport. Napriek tomu ju ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) nevymenovala. Môžu za to Milanovej špinavé praktiky proti predpisom.
Vyhrala dvakrát, aj tak jej to nepomohlo

Ingrid Fašiangová zastávala pozíciu riaditeľky Divadla Nová scéna niekoľko rokov. Vo výberovom konaní vyhrala s najvyšším počtom bodov aj tentokrát. Vzápätí však boli zápisnica a tabuľka poradia spochybnená. Aj po opätovnom hlasovaní, ktoré sa uskutočnilo na základe rovnakého aritmetického priemeru prvých dvoch kandidátov, však vyhrala Fašiangová.

„Smernica neukladá vypočítať aritmetický priemer poradia, ale priemer, ktorý v prípade určenia poradia sa riadi mediánom alebo modusom. Navyše komisia vzhľadom na aritmetický priemer posunula oboch kandidátov na druhé miesto, čo je absolútne nelogické, lebo keď sú dvaja na rovnakej pozícii, keď dobehnú obidvaja do cieľa naraz, tak sú obidvaja predsa prví!” Rozhorčovala sa Fašiangová, ktorá chce problém riešiť právnou cestou.

Novelou sa má zdobrovoľniť odovzdávanie 2 percent do fondov, tvrdí Milanová
Úpravou zákonov v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR sa má okrem iného zdobrovoľniť odovzdávanie dvoch percent do umeleckých fondov, pričom platiť to má počas celého roka 2021. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | TASR

Protipredpisové konanie ministerky

Aj napriek tomu, že na svojej strane mala štyroch zo siedmich komisie, ministerka Milanová ju nevymenovala. Po tom, ako Fašiangová vyhrala druhýkrát, totiž šéfka rezortu kultúry vyškrtla zástupkyňu divadla z komisie, čo nie je v súlade s predpismi. V komisii totiž nesmie byť párny počet osôb. Milanová vymenovala za generálneho riaditeľa bratislavského Divadla Nová scéna Fašiangovej protikandidáta, ktorý nedostal ani viac bodov, ani hlasov. Ide o režiséra Petra Oravca.

„Keď si ma pani ministerka predvolala, myslela som si, že ide o moje vymenovanie. Nestalo sa tak a oznámila mi skutočnosť, že vzhľadom na údajnú, konkrétne nepodloženú zaujatosť zamestnankyne sa rozhodla úplne vyhodiť zástupkyňu divadla z bodovania,“ opísala Fašiangová. „Zamestnanci divadla proti tomu namietali otvoreným listom adresovaným pani ministerke,“ podotkla pre vyššie uvedený portál.

"Vaším rozhodnutím sa de facto aj de iure rozhodlo o riaditeľovi Divadla Nová scéna bez zástupcu zamestnancov – teda bez zástupcu Divadla Nová scéna, čo je protizákonné," napísali zamestnanci divadla ministerke podľa portálu SME.

Zákon o dotáciách dáva nové možnosti riešiť naliehavý stav v kultúre, tvrdí Milanová
Vládou schválený návrh novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR dáva nové možnosti riešiť aktuálnu situáciu v kultúre a kreatívnom priemysle. Na tlačovom brífingu počas stredajšieho rokovania vlády to povedala... Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | TASR

Anonym

Fašiangová dodala, že podľa jej názoru je do celej kauzy zapletený anonym, ktorý už niekoľkokrát na ňu poslal list, ktorého cieľom bolo zdiskreditovať niekdajšiu šéfku divadla. Tá však presne vie, o koho ide, aj keď konkrétnejšia nebola.

"Všetky irelevantné obvinenia som obhájila a toto stanovisko má aj pani ministerka. Anonym sa najviac venoval muzikálu Bedári, ide o jeden z ťažiskových titulov divadla. Bedárov som zdedila v štádiu, keď ich mal režírovať pán Peter Oravec. Jeho režijnú koncepciu licencori v Londýne neakceptovali, museli sme ho preto vymeniť. Zmenou režiséra sa zvýšili výdavky na celú inscenáciu. Vo finále však, keď sme zrátali všetko dokopy, stál tento svetový titul rovnako ako pôvodný rozprávkový muzikál Princ a Večernica, realizovaný v divadle za éry pôsobenia pána Ďurdiaka,“ vysvetlila Fašiangová na záver.

Pirošíková: Zaočkovaní môžu COVID šíriť ďalej. Zvýhodňovanie zaočkovaných je neprípustné
Cestovná kancelária BUBO nedávno ponúkala zľavu zákazníkom zaočkovaným proti chorobe COVID-19, čo vyvolalo vlnu negatívnych reakcií. Portál 40plus.sk sa opýtal právničky Marici Pirošíkovej na jej názor. Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Peter Sulek