EÚ začne proti spoločnosti AstraZeneca druhý súdny spor v súvislosti s oneskorením dodávok vakcín
11 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Európska komisia podnikne ďalšie právne kroky proti spoločnosti AstraZeneca. Urobí to v súvislosti s oneskorenými dodávkami vakcín proti Covid-19, informuje portál RT.


„Zajtra bude nový prípad proti spoločnosti AstraZeneca predložený belgickému súdu,“ uviedol v pondelok hovorca na tlačovom brífingu.

Druhé kolo právnych krokov proti anglicko-švédskemu výrobcovi liekov je podľa agentúry Reuters väčšinou procedurálne. Aj napriek tomu by však mohlo umožniť únii vymáhať finančné pokuty.

Prvé právne kroky komisie proti spoločnosti AstraZeneca sa začali minulý mesiac. Spoločnosť bola obvinená z „porušenia“ dohody o predbežnom nákupe, ktorú podpísala s EÚ na dodávky svojej vakcíny. Spoločnosť v tom čase uviedla, že vyjadruje poľutovanie nad konaním komisie. Tiež poprela tvrdenia, že porušila dohodu a žalobu odmietla ako „bezpredmetnú“.

Sponzor Sputniku V odmieta tvrdenie nemeckých novín, že dohoda o dodaní vakcín je „mŕtva“
Tvrdenie nemeckých novín Bild, že dohoda o dodávke Sputniku V do Nemecka je „mŕtva“, nemá nič spoločné so skutočnosťou. Má za cieľ zabrániť ruskej vakcíne vstúpiť na európsky trh, uviedol sponzor vakcíny Informuje o tom portál... Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


V druhom štvrťroku 2021 sa spoločnosť AstraZeneca pôvodne dohodla, že dodá do EÚ 180 miliónov dávok vakcíny, ktorú vyvinula v spolupráci s Oxfordskou univerzitou.

Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová však v marci konštatoval, že spoločnosť bude v tomto období schopná dodať iba 70 miliónov dávok.

Ako dôvod nedostatku uviedla spoločnosť AstraZeneca problémy s výrobou v závode v Belgicku.

Hovorca komisie v pondelok uviedol, že v prvom štvrťroku tohto roku AstraZeneca dodala asi 30 miliónov dávok a v druhom štvrťroku „oznámila“ dodanie ďalších 70 miliónov dávok.

Ruskí piloti predviedli svoje schopnosti na vojenskej prehliadke počas Dňa víťazstva nad fašizmom (VIDEO)
V nedeľu sa počas vojenskej prehliadky nad moskovským Červeným námestím objavilo mnoho ruských stíhačiek a vrtuľníkov. Rusko oslavovalo víťazstvo nad fašizmom, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Lukáš Leca