Čína plánuje postaviť v Budapešti univerzitu s ďalekosiahlymi dôsledkami pre Európu (Lea)
11 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Lea (The Epoch Times)


Maďarsko sa chce stať prestupným uzlom na dvoch z troch trás Novej hodvábnej cesty a obchodným centrom, ktoré bude priťahovať veľké investície zo zahraničia, najmä z Číny. V Budapešti sa má postaviť čínska univerzita  - prvý čínsky univerzitný kampus v EÚ !


Až 18 z 27 členských štátov EÚ sa pripojilo k čínskej iniciatíve „Belt and Road“, známej tiež ako „Nová hodvábna cesta“.


Plán, ktorý v roku 2013 odštartoval čínsky prezident Si Ťin-pching, slúži v záujme Číny na zabezpečenie pozemných a námorných obchodných ciest z Ázie do Európy a Afriky. Čína poskytuje pôžičky krajinám, ktoré sú na týchto trasách, aby mohli realizovať veľké stavebné a infraštruktúrne projekty.



„Kúzlo“ v podobe Novej hodvábnej cesty

Keď sa lepšie pozrieme na vývoj v niektorých krajinách, pripomína nám to slávnu Goetheho  baladu „Čarodejníkov učeň“. A ako sa volá kúzlo, ktorým „čarodejníkov učeň“ môže rýchlo priniesť do krajiny investičné fondy? – Je to čínska Nová hodvábna cesta!


Čína rozširuje sféru svojho vplyvu a jadrový arzenál. Hrozí anexia Taiwanu? (Frank Fang)
Komentár Franka Fanga (The Epoch Times) Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová

V roku 2017 toto kúzlo využil aj maďarský premiér Viktor Orbán . Podľa očakávania do jeho krajiny skutočne prúdili čínske investičné fondy, na čo je veľmi hrdý.


Je ale zrejmé, že si ešte neuvedomil, že nepotrvá dlho a položí si otázku, či Maďarsko vôbec už dorástlo na takúto situáciu. V roku 2017 podpísalo dohodu s Čínou v rámci iniciatívy „Nová hodvábna cesta“.


Maďarsko sa chce stať prestupným uzlom na dvoch z troch trás Novej hodvábnej cesty a byť  obchodným centrom, ktoré  bude priťahovať investície zo zahraničia, najmä z Číny. Odvtedy zavládli medzi Budapešťou a Pekingom priam idylické vzťahy.


Na výstavbu maďarského úseku železničnej trate Budapešť - Belehrad poskytla čínska Exim banka Maďarsku obrovskú pôžičku približne 1,8 miliárd dolárov. Tento železničnú úsek má byť  hotový v roku 2025.


Čína kritizuje americké sankcie: Podporíme Rusko a požadujeme, aby ho USA rešpektovali
Čína kritizuje nové americké sankcie uvalené na Rusko. Bude spolupracovať s partnermi v Moskve na ochrane pred vonkajšími zásahmi. Vyzýva Washington, aby zvolil iný prístup, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Lukáš Leca

„Vzdušná hodvábna cesta“

Už šesť mesiacov funguje päťkrát týždenne nová nákladná letecká linka medzi Budapešťou a čínskym mestom Zhengzhou v provincii Henan. Mnoho čínskych výrobkov sa prepravuje do východnej Európy prostredníctvom tejto tzv. „ vzdušnej hodvábnej cesty “ medzi Maďarskom a Čínou. Letisko v Budapešti sa má rozšíriť a stane sa prekladiskom leteckej nákladnej dopravy vo východnej a strednej Európe.



Posilnenie čínskeho vplyvu vo svete

Pekingu nejde len o hľadanie trhových odbytísk pre nadprodukciu vo svojej krajine, ide jej o čosi viac. V pozadí iniciatívy sú geopolitické motívy, ktorých cieľom je posilniť čínsky vplyv v mnohých regiónoch sveta.


Aké protislužby očakáva Peking od Budapešti okrem splatenia úverov?


Maďarská vláda na oplátku umožnila čínskej technologickej skupine  Huawei založiť v minulom roku v Budapešti výskumné centrum, a to napriek varovaniu Washingtonu pred vážnymi bezpečnostnými rizikami.


Vďaka týmto  obchodných vzťahov sa Orbánova vláda čoraz viac stáva „baštou východných mocností v Európskej únii“, ako to  stručne vyjadril Gergely Karacsony, primátor Budapešti.


„Nová hodvábna cesta“: Čína sa stáva novou koloniálnou mocnosťou (Alexander Görlach)
Komentár Alexanda Görlacha (Business Insider) Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Len nedávno stroskotalo plánované odsúdenie volebnej reformy v Hongkongu zo strany EÚ z dôvodu veta členského štátu. Nie je ťažké uhádnuť, ktorá krajina sa o to postarala. Áno, bolo to práve Maďarsko!


Koncom marca Peking prijal kontroverznú volebnú reformu pre Hongkong. Dáva Pekingu kontrolu nad výberom kandidátov do parlamentných volieb v Hongkongu a môže vylúčiť niektorých kandidátov. Demokratické voľby v Hongkongu tak boli odsúdené na smrť. Zdá sa však, že to maďarskej vláde veľmi neprekáža, aj keď samotné Maďarsko trpelo komunistickou diktatúrou.



V Budapešti sa postaví čínska univerzita  - prvý čínsky univerzitný kampus v EÚ !

Orbánova vláda má v súčasnosti oveľa väčší záujem na zavedení nového projektu, a to vybudovaní pobočky čínskej Univerzity Fudan v Budapešti.


Podľa dohody medzi Maďarskom a Čínou by mala byť výstavba tejto pobočky hotová do roku 2024. Bol by to prvý čínsky univerzitný kampus v EÚ.


Ako Čína ovláda európske prístavy a kontajnerové lode (Günther H. Oettinger)
Komentár Günthera H. Oettingera (Der Tagesspiegel) Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Tento stavebný projekt vyvolal v Budapešti obrovský rozruch. Aké budú dôsledky, ak Čína postaví univerzitu v Budapešti?





  1. Vysoký dlh

    Univerzita Fudan chce v maďarskom hlavnom meste postaviť kampus pre 6 000 študentov a viac ako 500 učiteľov. Samotné náklady na výstavbu sa pohybujú okolo 1,5 miliardy eur. To je viac ako verejné výdavky Maďarska na celý vzdelávací systém v krajine v roku 2019.


    20 percent nákladov na výstavbu bude hradiť maďarská vláda, zvyšných 80 percent bude financovaných z čínskych pôžičiek, ktoré nakoniec zaplatí Maďarsko.


    Väčšinou sa majú používať čínske stavebné materiály a robotníci. A pozemok, na ktorom bude stáť čínska univerzita, je darom maďarskej vlády.




  2. Spor kvôli miestu, kde má univerzita stáť

    Plán na vybudovanie čínskej univerzity v Budapešti vyvolal v Maďarsku búrlivú diskusiu. V oblasti, kde má vyrásť čínska univerzita, sa pôvodne počítalo s výstavbou 8 000 internátnych miest pre študentov a učiteľov.


    Podľa prieskumu verejnej mienky je viac ako 90 percent opýtaných obyvateľov Budapešti proti výstavbe čínskej univerzity na tak vysoký úver.


    Gergely Karacsony, primátor Budapešti, oznámil, že zruší hostenie Majstrovstiev sveta v atletike v roku 2023, ak vláda zastaví výstavbu plánovaného študentského internátu.


    Starostka Krisztina Baranyiová z 9. okrsku v Budapešti, členka valného zhromaždenia hlavného mesta, pohrozila referendom v Budapešti.


    Predseda vlády Orbán vydal vládne nariadenie, aby politici mesta Budapešť nemohli blokovať projekt výstavby; podľa neho sa tiež  nemôže žiadny pozemok mimo štátneho vlastníctva zahrnúť na výstavbu čínskej univerzity.



    Rusko a Čína v rámci finančnej bezpečnosti znižujú závislosť na Západe
    27 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


  3. Bezpečnostné riziká

    Výstavba pobočky čínskej univerzity v Budapešti vyvolala veľké bezpečnostné obavy. Zaoberal sa tým dokonca aj Výbor pre národnú bezpečnosť maďarského parlamentu. Opoziční politici poukazujú na to, že zriadenie kampusu Fudan predstavuje „vážne bezpečnostné riziká“ nielen pre Maďarsko, ale aj pre EÚ a NATO.


    Keby ste vedeli, ktorá spoločnosť má stavbu realiziovať, okamžite by ste pochopili obavy opozičných politikov. Ide o „China State Construction Engineering Corporation“ (CSCEC), rovnakú spoločnosť, ktorá postavila sídlo Africkej únie v Addis Abebe, hlavnom meste Etiópie. V roku 2018 francúzske noviny „Le Monde“ napísali, že budova bola pred odovzdaním „nabitá odpočúvacími zariadeniami“.


    Vďaka úzkym vzťahom s Ľudovou oslobodeneckou armádou sa CSCEC minulý rok dostal na čiernu listinu amerického ministerstva obrany.


    Ako píše austrálsky think tank vo svojej správe o Číne, komunistický štát čoraz viac tlačí čínske spoločnosti do zahraničia, aby do svojich zariadení inštalovali sledovacie kamery. Nie je dôvod, prečo by pobočka fudanskej univerzity v Budapešti mala byť výnimkou.




  4. Vyučovanie s tabu

    V Číne je fudanská univerzita  nepochybne jednou z popredných univerzít. Vďaka  odborom v oblasti medzinárodných vzťahov a ekonómie sa považuje za inštitúciu s dobrým medzinárodným postavením. Ale tiež je pod plnou kontrolou Čínskej komunistickej strany.


    Fudanská univerzita v roku 2019 zmenila svoje stanovy. Tradičné hodnoty ako nezávislosť a sloboda myslenia boli nadobro odstránené. V texte je jasne uvedené, že učitelia a študenti sú povinní riadiť sa vzdelávacími cieľmi Čínskej komunistickej strany a rešpektovať „základné socialistické hodnoty“.


    Orbánova vláda dúfa, že založenie fudanskej univerzity v Budapešti prinesie do krajiny ďalšie čínske investície a výskum. To však tiež znamená, že čínsky vplyv rastie vo všetkých ohľadoch - nielen v Maďarsku. Čína zabezpečí rozšírenie svojho vplyvu na ďalšie európske krajiny, uzatvára Lea v komentári pre The Epoch Times.




Svet považuje USA za podstatne väčšiu hrozbu demokracie ako Rusko a Čína
Prieskum verejnej mienky uskutočnený v 53 krajinách zistil, že 44 percent ľudí na celom svete považuje USA za hrozbu pre svoju demokraciu, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | Lukáš Leca