Brusel sa opäť snaží rozmiestňovať migrantov v členských štátoch EÚ
11 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová v pondelok vyzvala členské štáty EÚ, aby preukázali solidaritu s Talianskom po tom, čo k jeho brehom cez víkend dorazilo na člnoch viac ako 1400 migrantov. Informovala o tom agentúra AFP.


"Vyzývam ďalšie členské štáty, aby podporili premiestnenie" migrantov, z ktorých mnohí pravdepodobne požiadajú o azyl, uviedla Johanssonová na mediálnej konferencii po boku vysokého komisára OSN pre utečencov Filippa Grandiho.

"Viem, že je to v tejto pandemickej dobe ťažšie, ale myslím si, že je možné to zvládnuť, a teraz je čas preukázať solidaritu s Talianskom a pomôcť v tejto situácii," uviedla.

Bielorusko je pripravené na odvetné sankcie proti Západu
Bielorusko zavedie nové odvetné sankcie proti západným krajinám, ak budú pokračovať vo svojej sankčnej politike proti Minsku. Vyhlásil to bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej. Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič


Migranti na palube približne 15 člnov priplávali na taliansky ostrov Lampedusa.

Johanssonová v pondelok telefonicky hovorila s talianskou ministerkou vnútra Lucianou Lamorgeseovou a uviedla, že jej úrad je v kontakte s ďalšími krajinami EÚ a žiada ich, aby migrantov prijali.

Johanssonová a Grandi uviedli, že táto situácia ukázala potrebu prijatia nového paktu o migrácii a azyle, ktorý Európska komisia predstavila pred siedmimi mesiacmi. "Potrebujeme tiež dočasné opatrenie na riešenie situácie pred prijatím paktu," povedala eurokomisárka.

Grandi dodal, že pokiaľ ide o migrantov, ktorí cez víkend dorazili do Talianska, "hovoríme o zvládnuteľných počtoch", ktoré sa majú prerozdeliť medzi členské krajiny Únie.

Nátlak na mladých ohľadom očkovania rastie. Motiváciou má byť sloboda cestovania. MUDr. Lipták reaguje
MUDr. Peter Lipták si všimol dianie v Čechách. Minister zdravotníctva P. Arenberger sa vyjadril, že v lete by mohli začať očkovať mladých od 16 rokov. Motivovať ich majú slobody, ktoré im blahosklonne udelia. Slovenský lekár je pobúrený.... Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Petra Demková