Podľa tempa rastu vojenských výdavkov je majstrom sveta Ukrajina (Vladimír Malyšev)
10 | 05 | 2021 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Malyševa (Fond ruskej kultúry)


Západ sa snaží vysvetliť nepochopiteľné úspechy vojensko-priemyselného komplexu Ruska


Takmer 2 bilióny dolárov dosiahli vojenské výdavky všetkých krajín sveta v roku 2020, uviedol Štokholmský medzinárodný inštitút výskumu mieru (SIPRI). K zvýšeniu vojenských výdavkov došlo aj napriek poklesu svetového HDP. Celosvetové vojenské výdavky vzrástli v roku 2020 v porovnaní s minulým rokom o  3% a to aj napriek poklesu svetového HDP spôsobeného pandémiou, ktorý bol  v roku 2020 o 4,4% nižší, než v roku 2019! Výdavky na obranu vzrástli o 2,4% HDP, oproti 2,2% v roku 2019.



Medzi päť krajín s najvyššími vojenskými výdavkami patrí USA, Čína, India, Rusko a Spojené kráľovstvo. To je 62% celosvetových výdavkov. Absolútnym rekordérom v oblasti vojenských výdavkov sú USA. Ich vojenské výdavky dosiahli 778 miliárd dolárov (+4,4% v porovnaní s rokom 2019), čo je 39% celosvetových výdavkov.

Vojenské výdavky Číny sa zvýšili o 1,9% na 252 miliárd dolárov. Ako poznamenáva SIPRI, Čína bola minulý rok jedinou významnou veľmocou, v ktorej vojenské výdavky neabsorbovali viac percent HDP (hrubý domáci produkt Číny minulý rok rástol). Čínske vojenské výdavky tvoria 13% celosvetových výdavkov. Na treťom mieste je India, ktorá minulý rok minula 72,9 miliárd dolárov (+ 2,1%), čo predstavuje 3,7% celosvetových výdavkov. Ruské výdavky na obranu vzrástli o 2,5% na 61,7 miliárd dolárov; to je podľa SIPRI 3,1% celosvetových vojenských výdavkov.

Iba traja zo sto mladých ruských vojakov sa dožili konca 2. sv. vojny. Zahynulo 27 miliónov Rusov
Len traja zo sto dvadsaťročných chlapcov Červenej armády sa dožilo konca 2. svetovej vojny. Nedovoľme lokajským falzifikátorom dejín, aby šírili svoju nenávisť a štvavé nepravdy medzi ľuďmi. Ich cieľom je iba podnecovať nepriateľstvo medzi... Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič


Ďalej prichádza na rad Spojené kráľovstvo, ktoré minulý rok na vojenské potreby minulo 59,2 miliárd dolárov (+ 2,9%). Vojenské výdavky Nemecka dosiahli 52,8 miliárd dolárov (+ 5,2%), Francúzska - 52,7 miliárd dolárov (+ 2,9%).

Ukrajina je majstrom sveta v oblasti vojenských výdavkov; v rokoch 2011 - 2020 sa jej vojenské výdavky zvýšili o 198%; ide o najvyšší ukazovateľ spomedzi 40 top krajín sveta zo zoznamu. Vojenské výdavky Ukrajiny dosiahli v roku 2020 5,9 miliárd dolárov, čo predstavuje medziročný nárast o 11%; pre jej deravý rozpočet sú to fantastické peniaze.

Nemecký Welt poznamenáva, že hoci Rusko obviňujú z „agresivity“, podľa tempa rastu vojenských výdavkov ho predbieha dokonca už aj Francúzsko...  “Prvýkrát od roku 2006 sa Rusko neumiestnilo v prvej päťke štátov s najväčšími vojenskými rozpočtami“.

Amerika konečne prestala predstierať, že bude riskovať vojnu s Ruskom....kvôli Ukrajine
Názor Glenna Diesena (Russia Today) Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


To však neznamená, že Rusko za Západom vo vojenskej moci zaostáva. Práve naopak. Ako píše čínsky denník Sohu„raketové systémy Kinžal a Avangard, ktoré má Rusko vo výzbroji sú pre americké detekčné systémy skutočnou nočnou morou. Súčasné systémy PVO zatiaľ hypersonickej zbrani nemôžu konkurovať“, -  uvádza sa v publikácii. Welt verí, že Rusko v nasledujúcom desaťročí urobí prielom v oblasti strategických neviditelných bombardérov a stealth stíhačiek a dobehne Spojené štáty aj technicky, aj čo sa týka počtu techniky.

„Znamená to, že nepomer medzi Ruskom a USA v oblasti vojensko-vzdušných síl sa výrazne zníži, oveľa pokročilejšie systémy protivzdušnej obrany, oveľa rýchlejšie rakety, oveľa väčšie letecké jednotky ako aj výkonnejšie medzikontinentálne rakety sa stanú pre Rusko zadržiavajúcim a odstrašujúcim prostriedkom voči USA... V nasledujúcich desiatich rokoch sa USA neodvážia napadnúť Rusko“, píše Sohu.

Nová ruská hypersonická zbraň. Foto: RIA Novosti


Áno aj na Západe chápu, že nie je možné posúdiť moc ruských ozbrojených síl podľa veľkosti vojenských výdavkov. „Ruské nákupy“, píše sa v americkom vydaní časopisu War on the Rocks, „výrazne prevyšujú objemy nákupov väčšiny európskych krajín, spolu vzatých. Ruská armáda dnes dostáva nielen veľké množstvo techniky a zbraní. Ruskí vedci a výskumné ústavy dosiahli veľký pokrok vo vývoji hypersonických zbraní takých typov, ako Zirkon a Avangard, ako aj vo vývoji systémov novej generácie protivzdušnej obrany, napríklad rakiet typu S-500“.

Ukrajina: Najskôr vytunelujeme a potom za drobné odkúpime (Vladimír Pojmanov)
Komentár Vladimíra Pojmanova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Iveta Machová


Moderné zbrane Ruska na veľtrhu


V snahe vysvetliť úspechy ruského vojensko-priemyselného komplexu,War on the Rocks tvrdí, že „pri použití trhových výmenných kurzov sa skutočný objem ruských vojenských výdavkov veľmi výrazne znižuje a podceňuje ... Ak použijeme paritu kúpnej sily, tak zistíme, že skutočné vojenské výdavky za posledných päť rokov boli od 150 do 180 miliárd dolárov ročne. A to je konzervatívny odhad. Ak vezmeme do úvahy skryté alebo maskované výdavky na obranu, tak ich výška môže byť zhruba 200 miliárd dolárov“, - fantazíruje americké vydanie.

Ultradrahé americké lietadlové lode sú vhodným cieľom pre hypersonické rakety


Význam týchto dohadov je jednoduchý: Rusi klamú, v skutočnosti utrácajú za obranu oveľa viac, ako deklarujú; a preto do amerického vojensko-priemyselného komplexu treba naliať ešte viac peňazí.

Dôvod úspechu ruského obranného priemyslu spočíva v tom, že v 90. rokoch minulého storočia neboli ani zďaleka všetky štátne tajomstvá predané do zahraničia za bagateľ. Niečo zostalo. To terajším konštruktérom pomáha vytvárať perspektívne typy zbraní, vyhnú sa tak obvyklým vysokým nákladom na ich nový vývoj.

Ďalším „tajomstvom“ je, že Rusko vynakladá prostriedky na obranu racionálnejšie, než USA, ktoré udržiavajú viac ako 700 vojenských základní po celom svete a flotilu ultradrahých lietadlových lodí.

Ciele USA a Ruska sú odlišné. Rusko vynakladá prostriedky na zaistenie svojej bezpečnosti, USA na dosiahnutie svetovej hegemónie. Údaje SIPRI  poskytujú presvedčivé dôkazy o tom, kto poháňa svetové preteky v zbrojení.
Západná slepá ulička a čínske východisko (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Zuzana Perželová