Izrael popiera účasť na vražde iránskeho generála Solejmáního, nová správa však ukazuje opak
10 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Izrael vyvinul veľké úsilie, aby sa dištancoval od atentátu na Gásema Solejmáního z minulého roku. Nová správa o plánovaní a realizácii zásahu na iránskeho generála však tvrdí, že bol zapojený aj Izrael, informuje portál RT.




Solejmání, ktorý velil jednotkám Kuds Zboru iránskych revolučných gárd, minulý rok v januári neďaleko bagdadského letiska zasiahol americký dron. Jeho fyzická likvidácia priviedla USA a Irán bližšie k otvorenej vojne než kedykoľvek v posledných rokoch. Podľa Yahoo News atentát bol plánovaný od prvých dní pôsobenia Trumpovej administratívy.
Izrael spolupracoval s USA

Na základe „rozhovorov s 15 súčasnými a bývalými predstaviteľmi USA“ je v článku zhrnutá snaha „odstrániť Solejmáního z predstavenstva“, ako sa vyjadril anonymný predstaviteľ CIA. Bolo zapojených niekoľko amerických vojenských pobočiek a spravodajských agentúr, rovnako to však bolo aj s izraelskými špeciálnymi jednotkami, tvrdí sa v článku.

„Izrael nie je krajina, ale teroristický tábor,“ tvrdí iránsky vodca Chameneí
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


V čase prípravy útoku cestovali príslušníci spoločného velenia amerických špeciálnych operácií do Tel Avivu, kde „spolupracovali so svojimi izraelskými partnermi na sledovaní mobilných telefónov Solejmáního“. Izraelčania jeho čísla poznali a „odovzdali ich Američanom“.

Nie je jasné, ktorá izraelská jednotka alebo jednotky mali údaje o Solejmáním. Celý článok však odhaľuje, že boli „náprotivkami“ amerických špeciálnych síl.
Izrael všetko popiera

Izrael opakovane popieral účasť na atentáte na Solejmáního. "Atentát na Solejmáního nie je izraelská záležitosť, ale americká. Neboli sme zapojení a nemali by sme byť do toho vtiahnutí,“ povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu po útoku svojmu bezpečnostnému kabinetu.

Facebook si zakladá na získavaní osobných dát. Ak ich neodovzdáte, budete platiť
Apple zaviedol v svojom systéme niekoľko zmien, ktoré sa týkajú ochrany osobných údajov. No spoločnosti Facebook sa tieto zmeny nepáčia a snaží sa proti nim bojovať. Niet divu, keď tieto nové pravidlá ohrozujú jej obchodný model, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


„Izrael sa dištancuje od incidentu,“  uviedla správa riaditeľov civilnej rozviedky Mosad a Direktoriátu vojenského spravodajstva známeho aj ako Aman. Medzinárodný hovorca izraelských obranných síl Jonathan Conricus pre France 24 taktiež uviedol, že izraelská armáda „nemala žiadnu úlohu“ pri zabití Solejmáního. Zdôraznil, že „išlo o americkú operáciu“.

Údajné zapojenie Izraela do útoku na Solejmáního by pre Teherán pravdepodobne nebolo prekvapením. Od generálovej smrti Irán obviňuje Izrael z atentátu na jedného z popredných vedcov, z útoku na jeho ropné tankery a zo sabotáže jeho jadrových zariadení. Izrael o týchto obvineniach mlčí.

Už aj ruská spravodajská agentúra rieši, ako sa český podpredseda vlády zbavuje svedkov svojho škandálu so Sputnikom
Ruská agentúra Tass si všimla prepúšťanie v okolí českého minister vnútra Jana Hamáčka. Český podpredseda vlády prepustil úradníka, ktorý zverejnil jeho plány na obstaranie vakcíny Sputnik V. Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková