Zväz protifašistických bojovníkov: Prezidentka odignorovala veterána vojny obsypaného medailami
09 | 05 | 2021 I Petra Demková

SZPB reaguje. Na výročie ukončenia Druhej svetovej vojny, si naša politická elita robila na Slavíne divadielko pre médiá. Skutočných bojovníkov odstrčili. Prezidentka vraj úplne odignorovala veterána, keď sa ponáhľala pred kamery.



 Papaláši sa dali doviezť na Slavín

Na stránke Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov sa večer 8. mája objavil nahnevaný príspevok, ktorý popsuje udalosti z pietneho aktu. „Jediné pozitívne na celej akcii vzdávania holdu osloboditeľom našej vlasti na Slavíne bola jedna veta v príhovore prezidentky pred televíznymi kamerami. Prvý raz po siedmich rokoch sme totiž počuli z úst hlavy nášho štátu, že vďačíme za mier a slobodu aj vojakom bývalého Sovietskeho zväzu. Tým sa celý klad podujatia začal i skončil,“ začínajú svoj príspevok protifašistickí bojovníci.

Blaha: "Papaláši na čele s prezidentkou dnes na Slavíne odstavili protifašistických bojovníkov!"
Blaha pení. Každoročné oslavy výročia konca vojny na Slavíne, dnes dostali trpkú príchuť. Ľuboš Blaha tvrdí, že prezidentka a ústavní činitelia si privlastnili oslavy a protifašistických bojovníkov, ktorí každý rok kladú vence, odstavili.... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Petra Demková


„Na pietny akt sa dali okrem Zuzany Čaputovej a predsedu parlamentu odviezť niekoľko členov vlády a bratislavský primátor. Možno si tam Jaroslav Naď a Natália Milanová, ktorá si za celý rok nenašla čas na návštevu výkladnej skrine svojho ministerstva - Múzea SNP, dohadovali, kedy sa táto inštitúcia presunie z rezortu kultúry na obranu,“ poznamenáva autor príspevku.
Vy nie ste v protokole!

Následne opisuje udalosti zo Slavína. „Keď sme sa chceli ako šesťčlenná delegácia SZPB na hornej terase automaticky zaradiť na koniec zástupu oficiálnych hostí, príslušní príslušníci nás zastavili zázračnou formulkou: „Vy nie ste v protokole!“

„A nemôžeme tam tiež položiť veniec?“

„Až keď sa celý pietny akt skončí,“ dozvedeli sa členovia zväzu.

„Divadielko pred hrobmi takmer 7-tisíc červenoarmejcov pokračovalo podľa očakávania. Politické elita národa dobre chránená pred plebsom sa po položení kvetov navzájom družne zdravila a rozprávala, akoby nemali za sebou vládnu krízu. Potom hovorca prezidentského úradu čosi pošepkal svojej šéfke. Ona rezkým krokom prešla na druhú stranu mohyly k strapcu novinárov, ktorí poslušne čakali na tomto vyčlenenom mieste, a predniesla asi tri štátotvorné vety. Otočka na opätku, späť na druhú stranu, cup-cup dole schodíkmi a veľkým oblúkom prešla okolo delegácii SZPB. Medzi nami vpredu stál jediný tu prítomný veterán druhej svetovej vojny obsypaný medailami. Neprehliadnuteľný! Pani prezidentka pred ním ani nespomalila,“ opisuje šokujúce udalosti autor.
Jedine Kollár prejavil záujem

„Pozrel som sa mu do očí, či v nich neuvidím malý smútok, sklamanie a trpkosť. Nie, hrdý partizán Karol Kuna prežil už oveľa krušnejšie chvíle. Veľkí páni a dámy sa rýchlo vytratili. Pre úplnosť musím dodať, že predseda NR SR Boris Kollár sa pri skupine odbojárov pristavil a dohodol stretnutie,“ informujú členovia SZPB.
9. mája bude repete

„Prečo sme tam nepozvaní, nevítaní a ignorovaní vôbec išli?“ kladie si otázku autor príspevku. „Zajtra, teda 9. mája, ako sme boli dosiaľ zvyknutí, ideme k červenoarmejcov znova. A už nielen pár funkcionárov, ale sa chystajú členovia z viacerých základných organizácií, aj viac priamych účastníkov. Poradil som prítomným novinárom: Príďte sem zajtra pred 11. hodinou, bude tu oveľa, oveľa veselšie!“ prezradil autor.

„Kto nás ešte príde podporiť?“ pýta sa.

Ktorý dátum je ten správny? OSN pred 17 rokmi vyzvala, aby sme si pripomínali 8. a 9. máj
Valné zhromaždenie OSN v rezolúcii 59/26 z 22. novembra 2004 vyzvala svoje štáty, aby si pripomínali 8. a 9. máj na počesť všetkých, čo zomreli v čase druhej svetovej vojny. Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Peter Sulek