Zelenskyj si pripomenul koniec druhej svetovej vojny pri hraniciach s Ruskom
09 | 05 | 2021 I tasr

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si pripomenul 76. výročie konca druhej svetovej vojny v Európe návštevou dediny pri hraniciach s Ruskom, kde došlo k eskalácii napätia po tom ako Moskva začala hromadiť svoje vojenské jednotky pozdĺž hranice s Ukrajinou. Informovala o tom agentúra AP.


Zelenskyj v sobotu navštívil dedinu Milove na východe Ukrajiny spolu s veľvyslancami z Európskej únie a združenia siedmich priemyselne najvyspelejších krajín (G7).

"Ukrajinci bojovali proti fašizmu spolu s desiatkami iných národov ... a rozhodne nie pre to, aby o 76 rokov neskôr vojna pripravila našich ľudí o životy," uviedol Zelenskyj počas návštevy dediny.

Milove leží v Luhanskej oblasti, z ktorej väčšina je od roku 2014 pod kontrolou separatistov podporovaných Ruskom spolu s veľkou časťou priľahlej Doneckej oblasti.

Počas siedmich rokov bojov medzi separatistami a ukrajinskými silami bolo zabitých viac ako 14.000 ľudí. Ukrajina tvrdí, že 36 jej vojakov zahynulo tento rok pri útokoch povstalcov.

Hromadenie jednotiek a vojenské cvičenia v západnom Rusku blízko hranice s Ukrajinou minulý mesiac vyvolali znepokojenie ukrajinských predstaviteľov a ich spojencov. Po sérii protestov a varovaní - aj zo strany NATO - vydal ruský minister obrany Sergej Šojgu rozkaz, aby sa ruské jednotky začali sťahovať.

Koniec druhej svetovej vojny si európske štáty pripomínajú 8. mája ako Deň víťazstva nad fašizmom. V Rusku a v niektorých ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu si porážku nacistického Nemecka pripomínajú o deň neskôr - 9. mája - ako Deň víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne.

Kremeľ musí zmapovať situáciu v Európe, kým odsúhlasí summit Putin-Biden
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková