Ktorý dátum je ten správny? OSN pred 17 rokmi vyzvala, aby sme si pripomínali 8. a 9. máj
09 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Valné zhromaždenie OSN v rezolúcii 59/26 z 22. novembra 2004 vyzvala svoje štáty, aby si pripomínali 8. a 9. máj na počesť všetkých, čo zomreli v čase druhej svetovej vojny.


Valné zhromaždenie OSN v rezolúcii 59/26 z 22. novembra 2004 vyhlásilo 8. a 9. máj za Dni spomienok a zmierenia na počesť všetkých, čo zomreli v čase druhej svetovej vojny. OSN vyzvala svoje členské štáty, mimovládne organizácie i jednotlivcov, aby si každý rok pripomínali tieto májové dni - jeden alebo druhý, prípadne oba.
Pokusy o prepisovanie histórie

Druhá svetová vojna vypukla 1. septembra 1939 napadnutím Poľska hitlerovským Nemeckom! Je našou povinnosťou zachovať si historickú pamäť a odmietnuť akékoľvek rusofóbne pokusy o prepisovanie histórie. Vojnu začalo hitlerovské Nemecko a ukončila ju až Červená armáda ako jeho hlavný premožiteľ.

Druhú svetovú vojnu v bývalom Sovietskom zväze i v súčasnom Rusku nazývajú Veľkou vlasteneckou vojnou a Deň víťazstva nad fašizmom oslavujú 9. mája. Deň víťazstva nad fašizmom bol pomenovaný 9. máj 1945 najvyšším veliteľom Červenej armády Josifom Vissarionovičom Stalinom. V bývalom ZSSR sa pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom konávali vojenské prehliadky na Červenom námestí. Rusko ich obnovilo v roku 2008.

VIDEO Noční vlci na Slavíne. Večná sláva našim osloboditeľom, nikdy nezabudneme!
V predvečer výročia oslobodenia poslednej obce na Slovensku od fašistov (3. máj 1945) sa zástupca veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku a Noční vlci - Slovensko, zúčastnili pietneho aktu na Slavíne v rámci spomienkovej akcie Cesty... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Kontext

Nemecké velenie podpísalo bezpodmienečnú kapituláciu do rúk všetkých Spojencov, vrátane ZSSR krátko pred polnocou 8. mája 1945. Nadobudnúť mala platnosť od 23:01 stredoeurópskeho času. V tej dobe bol na území hlavného mesta ZSSR v Moskve už iný deň - 9. máj. Preto tie rôzne dátumy.

Traduje sa, že už vtedy mali západní Spojenci oklamať Sovietov a zabezpečiť podpísanie kapitulácie, namiesto polnoci, o hodinu skôr, čo spôsobilo spomínaný posun dátumu. Pokiaľ by bola kapitulácia podpísaná o polnoci, v celej Európe by platil jeden dátum ako deň víťazstva - 9.máj.
Zmena režimu, zmena dátumu

Na Slovensku sme si pred zmenou režimu pripomínali toto veľké víťazstvo v rovnaký dátum ako v Sovietskom zväze a dnešnej Ruskej federácii, teda 9. mája. Po zmene režimu sa u nás tento dátum posunul na 8. máj.

Pozrite si aj UNIKÁTNE FOTKY: Česko-Slovenské Dni víťazstva nad fašizmom 1955-85 

Smer-SD: Rusofóbia vo vládnej koalícii nadobudla obludné rozmery
Rusofóbia vo vládnej koalícii nadobudla obludné rozmery a Rusko je absurdne obviňované z rozpútania druhej svetovej vojny. Pri príležitosti sobotného Dňa víťazstva nad fašizmom to na sociálnej sieti uviedol opozičný Smer-SD. Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | tasr