EÚ nepredľžila zmluvu s Astra Zeneca, objednala 1,8 miliardy dávok Pfizeru
09 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v nedeľu vyhlásil, že Európska únia nepredĺžila zmluvu s britsko-švédskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca, informuje portál RT. 


Breton vo vysielaní France Inter uviedol, že platnosť kontraktu s AstraZenecou nebola predĺžená. "Po júni sme objednávku neobnovili. Uvidíme, čo sa stane,“ dodal. Zmluva aktuálne platí do konca júna.

Vzťahy medzi EÚ a britsko-švédskou farmaceutickou spoločnosťou sa za posledných pár mesiacov zhoršili, pretože spoločnosť AstraZeneca nedokázala včas doručiť vopred dohodnutý počet dávok vakcíny. Minulý mesiac Brusel proti spoločnosti podnikol právne kroky a obvinil ju z porušenia zmluvy a z toho, že nemá spoľahlivý plán na zabezpečenie včasných dodávok.

Odborník odporúča: Títo by si radšej mali počkať na Pfizer
I keď záujem o očkovanie poľavuje, mnohí tvrdia, že si chcú jednoducho počkať, kým si budú môcť s vakcín vybrať. Nedostatočná informovanosť a obrovský chaos pri očkovaní tiež prispeli svojou troškou do mlyna. Portál eReport.sk sa pozrel na to, komu... Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Zatiaľ čo Breton označil vakcínu AstraZeneca za „veľmi dobrú“, jej bezpečnosť bola v poslednej dobe spochybnená. Okrem toho, že sa objavili prípady krvných zrazenín, Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok uviedla, že hodnotí aj správy o zriedkavej poruche imunity zistenej u očkovaných osôb.

Predmetná porucha, Guillain-Barrého syndróm (GBS), ovplyvňuje nervy a môže spôsobiť bolesť, ako aj pocity necitlivosti a slabosti. Aj keď je tento stav liečiteľný, môže mať dlhodobý dopad na zdravie ľudí.

V sobotu šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová potvrdila, že EÚ uzavrela dohodu s konzorciom Pfizer/BioNTech o dodaní ďalších 1,8 miliardy dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Elita už ani netají, že chce zo sveta urobiť digitálny koncentračný tábor
„Teraz už nestojí otázka tak, či nám hrozí celosvetový digitálny koncentračný tábor. Už je najvyšší čas začať niečo robiť, aby sme sa raz ozaj nestali jeho väzňami,“ varuje známy ruský ekonóm Michail Chazin. Uviedol... Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič