ŠKANDÁL: Korupcia v Bruseli? Zistenia vedú k Európskej komisárke pre zdravie
08 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová

Európska komisia a západné média často skloňujú slovo korupcia. Hovoria o nej aj v prípadoch, keď o korupciu nejde. O škandále v Bruseli mlčia. Odhalenia vedú k Európskej komisárke pre zdravie a bezpečnosť potravín Stelle Kyriakidesovej, píše portál ORIGO.


Nedávno vyšla najavo vážna kauza. Na spoločnom účte Stelly Kyriakidesovej a jej manžela sa nečakane objavili štyri milióny eur. Doposiaľ nebolo poskytnuté žiadne zmysluplné, ani dôveryhodné vysvetlenie. Kyriakidesová vysvetľuje, že peniaze, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou pochádzajú z korupcie nemajú nič spoločné s nevýhodnými zmluvami Európskej únie o dodávkach vakcín. Z tohto zistenia vyplýva, že Európska lieková agentúra neudeľuje licencie na východné vakcíny z jedného dôvodu. Poškodili by tým záujmy západných spoločností. Informáciu priniesol portál ORIGO.
V korupčnej kauze Európskej komisárky pre zdravie a bezpečnosť potravín Stelly Kyriakidesovej zostáva stále veľa nezodpovedaných otázok.

Podľa portálu ORIGO 4 000 000 eur, ktoré došli na spoločný účet Kyriakidesovej a jej manžela odhalil Dvor audítorov na Cypre.  Západná tlač a Európska mlčia. Tlak sa ale každým dňom zvyšuje.

Politici v Bruseli zatiaľ nevyslovili jediné slovo týkajúce sa tejto veci. V médiách sa neobjavili žiadne informácie. Ani v nemeckých, ani vo francúzskych, talianskych a škandinávskych štátoch.

EMA posudzuje nový liek proti covidu - sotrovimab
Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok oznámila, že začala v zrýchlenom konaní posudzovať experimentálny liek proti koronavírusu sotrovimab, vyvinutý spoločnosťami GlaxoSmithKlineA a Vir BioTechnology. Píše o tom tlačová agentúra... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | tasr

O škandále informujú holandské, poľské a grécke noviny

Podľa posledných zistení portálu ORIGO o závažnom korupčnom škandále informovali holandské noviny TPOOK. Tie napísali, že na Cypre vzrastá tlak na Kyriakidesovú a jej manžela z dôvodu náhleho zbohatnutia.

Veľmi podrobný článok o škandále Európskej komisárky pre zdravie a bezpečnosť potravín bol uverejnený na poľskej stránke wPolityce.pl. Podľa zverejnených informácií môže celá kauza poskytnúť občanom EÚ odpoveď na dôležitú otázku. Prečo Európska únia na nákup vakcín podpísala s farmaceutickými spoločnosťami také nevýhodné zmluvy.

WPolityce cituje Miklósa Ómolnára, redaktora maďarského portálu ORIGO a upozorňuje na to, že v zmluvách, nie je zakotvená žiadna záruka od výrobcu na dodanie vakcín. Poľské noviny poukazujú aj na to, že západ sa snaží všetkými silami, aby škandál nebol odhalený. Okrem toho informuje aj o úspechu maďarského očkovacieho programu, ktorý by nebol možný bez získania vakcín z východu.

Škandál s Kyriakidesovou bol podrobne opísaný aj v gréckej tlači Circo Greco.

Korupcia sa podľa Grékov spomína preto, že peniaze na spoločný rodinný účet Európskej komisárky a jej manžela prešli ako pôžička od štátnej Cyperskej družstevnej banky. Na sumu 4 000 000 eur, ale manželia nemajú dostatočné krytie. Preto cyperská tlač spomína pasívnu korupciu, čiže prijímanie úplatku.

Putin o ruských vakcínach: „Jednoduché a spoľahlivé ako útočná puška Kalašnikov“
07 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Stella Kyriakidesová vysvetľuje

Stella Kyriakidesová sa po odhalení všemožne vyhovára. Tvrdí, že na celej veci sa osobne nepodieľala. Chce, aby jej uverili, že peniaze, ktoré očividne pochádzajú z korupcie nemajú nič spoločné so zmluvami Európskej únie o dodávkach vakcín. Podľa Grékov existuje podozrenie, že peniaze poskladali farmaceutické spoločnosti. Mali byť výmenou za zmluvy uzatvorené za výhodných podmienok, ktoré umožňujú oneskorené dodanie vakcín, informuje portál ORIGO.
Kyriakidesová a jej ďalšie škandály

V4NA, medzinárodná tlačová agentúra poslala Európskej komisárke pre zdravie a bezpečnosť potravín list. Podľa informácií, ktoré priniesol portál Origo sa v ňom pýtajú aj na to, prečo tajila štyri milióny eur.

Origo prináša aj iné zistenie. Politička sa do korupčného škandálu v oblasti zdravotnej starostlivosti nezaplietla prvýkrát. Pred rokmi spolu s manželom sprivatizovali všetky onkologické procedúry na ostrove Cyprus. Neskôr, hrubo navýšili cenu ošetrení. Kyriakidesová bola v roku 2000 až 2015 prezidentkou organizácie pre kontrolu rakoviny prsníka Europa Donna Cyprus. V rokoch 2004 až 2006 bola predsedníčkou Európskej koalície pre kontrolu rakoviny prsníka Europa Donna.

Európska koalícia pre kontrolu rakoviny prsníka Europa Donna zverejnila svoje finančné výkazy na svojej webovej stránke spätne do roku 2006. Zo zverejnených dokumentov podľa portálu ORIGO vyplýva, že v posledných rokoch viackrát získali desaťtisícové podpory od spoločností PFIZER, ASTRAZENECA A JOHNSON A JOHNSON.

V4NA sa v liste dožaduje odpovede komisárky, aké dotácie získali organizácie od farmaceutických spoločností pred rokom 2006. Tlačová agentúra sa pýta, ako využila komisárka osobné kontakty pri nákupoch vakcín, ktoré nadobudla, keď bola prezidentkou Európskej koalície pre kontrolu rakoviny prsníka Europa Donna.

Rusko sa chce vzdať patentu na vakcíny: „Teraz nie je čas na maximalizáciu ziskov“
07 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Prečo nemohla Európska lieková agentúra registrovať východné vakcíny

V súvislosti so škandálom podľa portálu ORIGO stojí za zmienku aj to, že Európska lieková agentúra mesiace nemohla registrovať východné vakcíny. Jeden z dôvodov mohol byť ten, že veľké západné farmaceutické spoločnosti nemajú záujem o východné vakcíny. Vidia v nich konkurenciu. Druhý dôvod mohol byť politický. Keby boli východné vakcíny z hľadiska množstva konkurencieschopné, bol by to ďalší vážny argument, že Brusel pochybil. Po Eurovale a migračnej kríze by to bol ďalší obrovský neúspech.
Kto je Stella Kyriakidesová

Stella Kyriakidesová vyštudovala psychológiu vo Veľkej Británii a má vynikajúcu angličtinu. Vlastní podiel v rodinnej právnickej kancelárii a pochádza z vplyvnej právnickej rodiny, ktorá má rozsiahle medzinárodné kontakty.

V liste sa V4NA pýtajú Kyriakidesovej prečo medzi Európskou komisiou a spoločnosťou ASTRAZENECA nebola uzavretá zmluva, ktorá obsahuje záväzok o dodávke vakcín?  Či  boli zmluvy s farmaceutickými spoločnosťami podpísané zámerne s horšími podmienkami, ako ich majú uzavreté napríklad Briti. Pýtajú sa, či zmluva bez záväzkov nemohla byť uzatvorená z nevedomosti. Zistenú informáciu prináša portál ORIGO.
V4NA oslovila aj Ursulu von der Leyen, predsedníčku Európskej komisie

V4NA oslovila aj Ursulu von der Leyen, predsedníčku Európskej komisie. V liste, ktorý jej poslali sa pýtajú, čo si myslí o nevýhodne uzatvorených zmluvách. Či vznikli z nevedomosti, alebo zámerne. A či sa považuje za vážne pochybenie, ak bola uzatvorená zmluva, ktorá škodí občanom Európskej únie.

Portál ORIGO informuje, že do 06. mája tlačová agentrúra V4NA odpovede na otázky nedostala.

Škandalózna byrokracia v zdravotníctve: Lengvarského rezort si vymýšľa sumy na starostlivosť
Ministerstvo zdravotníctva SR na čele s šéfom rezortu Vladimírom Lengvarským (OĽaNO) si svojvoľne vymýšľa sumy na rôzne typy starostlivosti, informuje portál Topky. Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Tibor Sipos