Iba ruské Poseidony a Zirkony držia (nielen) USA na uzde a zabraňujú viacerým svetovým konfliktom
08 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Pre slovenských rusofóbov hneď vysvetlenie na úvod - tvrdí to nemecký časopis Focus. Doslova píše, že "bezposádkové podvodné Poseidony a vysokonadzvukové rakety Zirkon zosúlaďujú svetovú politiku a presadzujú fakt, že Rusko treba jednoducho rešpektovať také, aké je. Teda, silné a to mimoriadne vplyvne silné.


"Nemecké vydanie časopisu Focus je presvedčené, že ruský prezident Vladimir Putin považuje zavádzanie nových druhov zbraní, predovšetkým takých ,aké sú podhladinové útočné drony Poseidon a nadzvukové rakety Zirkon do služby za prostriedok stabilizácie sveta." Focus cituje web topwar.ru.
Rusko si sebavedomie môže oprávnene dovoliť

"Autor časopisu Focus Thomas Jaeger sa domnieva, že ruská zahraničná politika vždy slúžila dvom hlavným úlohám. Zabezpečiť nedotknuteľnosť existujúceho politického systému a poriadku v Rusku a presadiť ruské záujmy v strategicky dôležitých častiach sveta. Dnes je Rusko aktívne zapojené do vojenských a politických konfliktov na Blízkom východe a v Afrike.  Zabezpečuje ochranu svojich záujmov v arktickom regióne a zároveň presadzuje svoju líniu všade, kde to potrebuje.. To je možné okrem iného iba vďaka vývoju a prijatiu nových druhov zbraní.
Éra jadrových zbraní je za nami

Počas studenej vojny boli jadrové zbrane hlavným prostriedkom vzájomného odstrašenia pre Rusko aj USA. Teraz sa však situácia trochu zmenila. Najskôr bola vypovedaná Zmluva o odstránení rakiet stredného a krátkeho dosahu na zemi. Sily USA a NATO postupovali veľmi razantne na východ a v Pobaltí sú hneď vedľa ruských hraníc. Po druhé, začala sa éra využívania vesmíru a jeho potenciálu na vojenské účely. Podľa Thomasa Jaegera vo vesmíre hrajú hlavnú úlohu USA a Čína a práve medzi nimi sa odohráva hlavná súťaž o dominanciu vo vesmíre.

Americkú diplomaciu mimoriadne "vyrušujú" ruské Poseidony
Ministerstvo zahraničných vecí USA vyjadrilo znepokojenie nad sfunkčnením systémov Poseidon v ruských ozbrojených silách Ruskej federácie. Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Hlbinové zbrane sú účinnou brzdou potenciálnych agresií

Nemecký analytik píše, že zhruba od roku 2008 začalo Rusko vyvíjať nové zbrane, ktoré by mohli byť mimoriadne účinné, aj keď oblohu ovládali USA alebo Čína. Hovoríme o zbraniach vyslaných z hlbín oceánu. Potom Putin oznámil vytvorenie podvodného dronu Poseidon, ktorý je v skutočnosti veľmi vážnou zbraňou. Aj americkí vojenskí odborníci sa domnievajú, že Poseidon je veľmi rýchly a tichý, aby ho bolo možné rýchlo odhaliť a zneškodniť.

Ak Poseidon prerazí na americké pobrežie, potom bude väčšine infraštruktúry USA hroziť zničenie. New York, Los Angeles a San Francisco môžu byť pokryté rádioaktívnou vlnou tsunami, a tak sa neslávne skončí príbeh Americkej civilizácie. Číňania sa tiež musia báť: v prípade konfliktu s Ruskom môže rovnaký osud postihnúť väčšinu kľúčových čínskych miest vrátane Šanghaja a samotného Pekingu.
Zirkony nikto nevie zastaviť, ak už letia na cieľ

Ďalšou veľmi nebezpečnou ruskou zbraňou je nadzvuková strela Zircon. Ako píše Jaeger, je skutočne nemožné zneškodniť ju kvôli jej abnormálne vysokej nadzvukovej rýchlosti. Prostriedky obrany proti takýmto raketám ešte neboli vyvinuté ani v USA, nehovoriac o Číne.
Zaujímavý názor

Podľa nemeckého analytika však tieto typy zbraní nie sú nástrojmi ruskej agresie. Naopak, Moskva sa s ich pomocou snaží zabezpečiť ochranu svojej národnej zvrchovanosti a zabrániť situácii, v ktorej by Rusko bolo podriadené záujmom Spojených štátov alebo Číny. A hralo by úlohu satelitu jedného z nich.

Podľa autora časopisu Focus má ruský obranný priemysel naďalej rozvíjať a vytvárať nové ultramoderné typy zbraní na zachovanie nezávislosti zahraničnej politiky a pozície veľkej sily.

(Medzititulky red. HD.)

Rusko ovládlo vzdušný priestor, rakety Zirkon začne sériovo dodávať pozemným a námorným silám (video)
V Bielom a Barentsovom mori sa úspešne ukončili celé série testov, všetky dopadli tak, ako sa očakávalo. Rakety Zirkon dostali zelenú na cestu k jednotkám, ktoré ich môžu začať používať. Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | Ivan Brožík