Biden vyjadril presvedčenie, že jeho schôdzka s Putinom sa uskutoční
08 | 05 | 2021 I tasr

Americký prezident Joe Biden vyjadril v piatok presvedčenie, že jeho schôdzka s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa uskutoční. Informoval o tom Biely dom na svojej internetovej stránke.


Biden na tlačovej konferencii na novinársku otázku, či sa v júni bude môcť stretnúť s Vladimirom Putinom, odvetil: "Som si istý, že to dokážeme. Nemáme žiadny konkrétny čas alebo miesto. Na tom sa pracuje."

Ďalšia novinárska otázka znela: "Pán prezident, máte vôbec obavy z toho, že Vladimir Putin zhromažďuje svoje jednotky na hraniciach s Ukrajinou? Vnímate to ako správu pre vás? A mohlo by to ovplyvniť vašu túžbu po osobnom stretnutí s ním?"

Joe Biden odpovedal: "Nemá to vplyv na moju túžbu stretnúť sa s ním zoči-voči. A všimnite si, že predtým tam mal viac vojakov. Sťahuje svoje jednotky. Stále sú tam nazhromaždení vojaci, ale podstatne menej ako pred mesiacom."

Biden ešte v utorok na brífingu v Bielom dome vyjadril očakávanie, že jeho schôdzka s Putinom by sa mohla konať v júni počas jeho cesty do Európy, kde sa zúčastní na summitoch NATO a združenia siedmich priemyselne najvyspelejších krajín (G7). Vrcholná schôdzka G7 sa uskutoční od 11. do 13. júna v Británii a stretnutie lídrov NATO bude 14. júna v Bruseli.

Biden a Putin mali 13. apríla v poradí druhý telefonát od inaugurácie amerického prezidenta. Podľa Kremľa prezidenti diskutovali o stave bilaterálnych vzťahov a mnohých medzinárodných otázkach. Biely dom dodal, že Biden navrhol Putinovi osobné stretnutie v tretej krajine, ktoré by sa mohlo uskutočniť už v dohľadnej budúcnosti. Biden neskôr vysvetlil, že Putinovi navrhol, aby sa stretli v lete v Európe.

Spojené štáty ako symbol demokracie? Možno iba fikcia kariéristických politikov, ľudia si to nemyslia
Spojené štáty ako symbol demokracie? Zvyšok sveta to tak očividne nevidí, dokazuje prieskum vykonaný Alianciou demokratických nadácií. Ide o mimovládnu organizáciu, ktorú v roku 2017 založil bývalý dánsky premiér a generálny tajomník NATO Anders... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Ivan Brožík