VIDEO Noční vlci na Slavíne. Večná sláva našim osloboditeľom, nikdy nezabudneme!
07 | 05 | 2021 I Peter Sulek

V predvečer výročia oslobodenia poslednej obce na Slovensku od fašistov (3. máj 1945) sa zástupca veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku a Noční vlci - Slovensko, zúčastnili pietneho aktu na Slavíne v rámci spomienkovej akcie Cesty Víťazstva.


Pozrite si krátky zostrih z pietneho aktu kladenia vencov vojakom Červenej armády, ktorí padli počas 2. svetovej vojny pri oslobodzovaní Slovenska od fašizmu. Ceremónie na bratislavskom Slavíne sa 02.05.2021 zúčastnili Noční vlci - Slovensko a slávnostný príhovor predniesol zástupca ruského veľvyslanca, kultúrny atašé V.G.Kulikov. O udalosti informovalo aj Veľvyslanectvo RF v SR.
Pripomienka z histórie

Prvou oslobodenou slovenskou obcou bol Kalinov (21. septembra 1944) a poslednou obec Makov (3. mája 1945) neďaleko Žiliny, a to po rozdrvení posledných nemeckých vojenských jednotiek na území Slovenska v Bielych Karpatoch a Javorníkoch. (Zdroj: Matica slovenská)


Cesta hrdinského ohňa

Ruské veľvyslanectvo už skôr informovalo, že 1. - 9. mája sa bude z iniciatívy občianskeho združenia Motorkári Slovenska konať historická a spomienková akcia s názvom Cesta hrdinského ohňa, ktorej cieľom je uchovanie spomienky na vojakov Červenej armády, ktorí padli v bojoch s nemecko-fašistickými okupantmi na území Ruska, Bieloruska a Slovenska.

5. mája sa pri Hrobe neznámeho vojaka v Moskve uskutoční slávnostný ceremoniál, počas ktorého bude čiastočka Večného ohňa umiestnená do špeciálne vyrobenej nádoby. Potom sa začne jej púť do Slovenskej republiky.

Lavrov pripomenul, kto zlomil chrbticu Tretej ríši. Podľa neho to bola Červená armáda
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov kritizoval "falošnú interpretáciu histórie" na Západe, ktorá sa pokúša označiť Sovietsky zväz za jedného z agresorov druhej svetovej vojny. Čítať ďalej
07 | 06 | 2019 | Roman Suchý


V rámci spomienkového zhromaždenia motocyklistov plánujú slovenskí občianski aktivisti položiť vence v mestách Viazma, Smolensk, Brest, Minsk, Chatyň. Do slovenskej časti akcie budú zahrnuté pamätníky a pamätné miesta venované vojakom Červenej armády vo Svidníku, Tokajíku, Prešove, Poprade, Banskej Bystrici, Zvolene, Ostrom Grúni.

Akcia vyvrcholí 9. mája slávnostným uložením nádoby s Večným ohňom na vojenskom pamätníku Slavín v Bratislave, kde je pochovaných 6845 príslušníkov sovietskych ozbrojených síl.

Noční vlci kládli v Banskej Bystrici vence osloboditeľom - Radnica ich pokutovala a vedenie odkázalo, že zneužívajú históriu!
Motorkársky klub Noční vlci si v rámci spomienkovej akcie "Cesta víťazstva 2021" uctil pamiatku aj svojich padlých krajanov. V Banskej Bystrici sa im ale nedostalo veľmi priateľského prijatia. Kým mestskí policajti ruských motorkárov hneď... Čítať ďalej
04 | 05 | 2021 | René Skalný


Na každom z uvedených miest bude možné zapáliť od Večná ohňa lampu, aby každý, kto prejaví záujem, mal možnosť preniesť túto čiastočku na pamätné miesta Červenej armády vo svojom regióne. Momentálne sa do tejto akcie plánuje zapojiť okolo 300 slovenských miest a obcí.

Akcia sa uskutočňuje s podporou Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie, Ruskej historickej spoločnosti a Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku.

Fico si uctil oslobodenie Bratislavy Červenou armádou: Zachránil pamätnú tabuľu, ktorú vyhodili
04 | 04 | 2021 | Ivan Čeredejev