Škandalózna byrokracia v zdravotníctve: Lengvarského rezort si vymýšľa sumy na starostlivosť
07 | 05 | 2021 I Tibor Sipos

Ministerstvo zdravotníctva SR na čele s šéfom rezortu Vladimírom Lengvarským (OĽaNO) si svojvoľne vymýšľa sumy na rôzne typy starostlivosti, informuje portál Topky.


Na škandalóznu byrokraciu poukázal Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) v reakcii na plán vlády. Podľa neho bude štát od budúceho roka určovať zdravotným poisťovniam, koľko financií pôjde na nemocničnú alebo ambulantnú starostlivosť. Podľa analytika Martina Vlachynského si centrálni plánovači ministerstva zdravotníctva vymýšľajú sumy na rôzne starostlivosti o občanov.

Zdravotné poisťovne sa tak nebudú môcť stopercentne riadiť aktuálnymi požiadavkami trhu, ale vymyslenými sumami rezortu zdravotníctva. "Musia reagovať na reálne požiadavky poskytovateľov a nevyspytateľné chovanie spotrebiteľov aj podľa toho, čo si práve politici vymyslia, napríklad zvyšovanie miezd, testovanie, rekreačné poukazy," zdôraznil analytik pre vyššie uvedený portál.


"Preto sa rozhodli, čo nejde po dobrom, pôjde po zlom. Výsledok bude ešte väčšia neefektivita, pretože poisťovne už vôbec nebudú môcť reagovať na požiadavky a potreby trhu, ale budú musieť plniť tabuľky ministerských úradníkov," uzavrel.

Matovičovi sa to rúca. Ďalší koaličný poslanec jasne povedal, že žiadne zvyšovanie daní nepodporí
Nový minister financií svoje asi nedosiahne. Koaličný poslanec za Sme rodina, Martin Borguľa, vystúpil v pléne a jasne povedal, že žiadne zvyšovanie daní ako daň z nehnuteľnosti, či DPH, nikdy nepodporí. Ak treba niečo zvyšovať, mala by to byť daň... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Petra Demková