Putin o ruských vakcínach: „Jednoduché a spoľahlivé ako útočná puška Kalašnikov“
07 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Rusko zaregistrovalo jednodávkovú verziu vakcíny Sputnik V a prezident Vladimir Putin na jej adresu uviedol, že ruské vakcíny proti koronavírusu sú rovnako jednoduché a spoľahlivé ako puška Kalašnikov, informuje portál RT.  




"Viem, že je na registráciu pripravená ďalšia z našich vakcín, Sputnik Light," uviedol Putin krátko predtým, ako ministerstvo zdravotníctva vakcínu zaregistrovalo. Prezident vo štvrtok počas videokonferencie s podpredsedníčkou vlády Taťanou Golikovou uviedol, že ruské vakcíny sú založené na osvedčenej technológii, ktorá je tiež moderná, spoľahlivá a bezpečná.

"Rovnako spoľahlivé ako útočná puška Kalašnikov," poznamenal a dodal, že cituje "jedného z európskych expertov." Putin zjavne odkazoval na vyhlásenie, ktoré vo februári urobil predseda Rakúskej spoločnosti pre infekčné choroby a tropickú medicínu profesor Florian Thalhammer.

Taliansko pred letom začína s očkovacou kampaňou i na najmenších ostrovoch
Talianska vláda chce pred letnou sezónou ochrániť pred možnou nákazou chorobou COVID-19 aj obyvateľov malých ostrovov, preto tam v piatok spustí očkovaciu kampaň. Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | tasr

Výrok špecialistu




Thalhammer, ktorý je tiež popredným špecialistom na infekčné choroby na Viedenskej lekárskej univerzite, uviedol, že Sputnik V je rovnako jednoduchý, spoľahlivý a efektívny ako puška Kalašnikov. "Myslím si, že má určite pravdu," uviedol Putin.

Sputnik Light je jednodávková verzia prvej vakcíny proti koronavírus na svete Sputniku V. Tú Rusko zaregistrovalo minulý rok v auguste. Je založený na ľudskej adenovírusovej vektorovej platforme a je registrovaný vo viac ako 60 krajinách.

Vo februári lekársky časopis Lancet zverejnil údaje z Gamaleya Institute, z ktorých vyplýva, že je účinná na 91,6%.

Rusko schválilo na použitie v poradí už štvrtú vakcínu domácej výroby. Volá sa Sputnik Light
Ruské ministerstvo zdravotníctva dalo zelenú vakcíne Sputnik Light. Je to jednorazová vakcína, ktorá je údajne ešte účinnejšia ako niektoré dvojdávkové vakcíny. Informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | Lukáš Leca