Poliaci oznámili objav. Ide o nacistický zlatý Himmlerov poklad?
07 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

V Poľsku oznámili objavenie nález pokladu Heinricha Himmlera so 48 škatuľami zlata a ďalšími cennosťami. Úkryt je v bývalom paláci, kde nacisti počas druhej svetovej vojny prevádzkovali nevestinec. Tento úkryt 60 rokov sledovala milenka dôstojníka SS. Plánuje sa, že poklad čoskoro vyzdvihnú.


"Lovci pokladov oznámili objav 10 ton nacistického zlata. malo byť ukradnuté a ukryté počas druhej svetovej vojny vodcom SS Heinrichom Himmlerom s cieľom financovať založenie Štvrtej ríše." Píše web prvnizpravy.cz.

Muž ponúka mestu 70 miliónov dolárov, ak mu pomôže získať späť zo skládky jeho bitcoinový poklad
Britský pracovník v oblasti IT James Howells údajne ponúka 25-percentné nálezné svojho strateného majetku waleskému mestu Newport. Ak mu umožní vykopať skládku, kde v roku 2013 vyhodil pevný disk obsahujúci bitcoinový poklad, informuje portál... Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Diana Zaťková

Palác - nevestinec

V tomto paláci v Poľsku majú začať s výkopmi už budúci týždeň. Plánuje sa vyzdvihnúť 48 debien zlata v celkovej hodnote približne 575 miliónov eur. Hľadači pokladov sa domnievajú, že by tam mohli byť ukryté aj ďalšie cennosti.

Entuziasti určili umiestnenie úkrytu z tajných dokumentov a mapy pokladu potomkov dôstojníkov SS patriacich k tajnej lóži. Bolo by to slávne Breslauské zlato, ktoré na konci vojny zmizlo z SS. Záhada stratených pokladov doteraz nebola objasnená.
Desaťročia na očiach

Palác z 18. storočia sa nachádza v dedine Minkowskie asi 50 km východne od Vroclavi. Bol postavený pruským generálom Friedrichom Wilhelmom von Seydlitz v rokokovom štýle. Po druhej svetovej vojne palác osídlila Červená armáda, potom sa stal sídlom miestnej rady, materskej školy a najnovšie aj kina.
Vážne indície

Medzi objavenými dokumentami je  aj list dôstojníka SS mladej žene, ktorá pracovala v paláci a neskôr sa stala jeho trvalou milenkou. Istý von Stein napísal Inge: "Zverujem ti 48 pokladníc Reichsbank a všetky rodinné pokladnice. Len ty vieš, kde sú."

Okrem toho je vo vojenskom zápisníku ďalšieho dôstojníka SS pod pseudonymom Michaelis uvedené umiestnenie 11 zlatých úkrytov, rovnako ako ukradnuté umelecké diela, bankové vklady, náboženské artefakty a ďalšie cennosti v Dolnom Sliezsku (čo bolo predtým nemecké územie).

"V oranžérii bol vykopaný kanál, ktorý slúžil ako úkryt pre boxy a kontajnery," uvádza nápis z 12. marca 1945 na pokladoch paláca v Minkowskie. 48 boxov Reichsbank v dobrom stave je ukrytých v podzemí a sú zakryté zelenými plantážami. "
Závan histórie

Podľa Romana Furmaniaka, riaditeľa Sliezskej mostnej nadácie (Schlesische Brücke), ktorá dohliada na lovcov pokladov, zlato ukryli novinár Michaelis a profesor Grundmann. Na konci vojny si Himmler pre tajnú operáciu vybral 11 tajných úkrytov. V Minkowskie sa o to postaral najmä von Stein. Roman Furmaniak ho opisuje ako brutálneho človeka, ktorý rád nechal svoje obete trpieť, než ich zabil. Von Stein nariadil svojej milenke Inge, aby sledovala úkryt.

"Myslela si, že tam zostane rok alebo dva, a potom sa všetko skončí. Nikto si v tej dobe nemyslel, že Sovietsky zväz prevezme kontrolu nad týmto regiónom, "povedal Roman Furmaniak.

(Medzititulky red. HD.)

Málo známy osud pokladu centrálnej banky Slovenského štátu v máji 1945
Osud zmiznutého zlata vojnového Slovenského štátu dnes zaujíma už len málokoho. Vieme však, že zásoby žltého kovu zo Slovenskej národnej banky na konci vojny zmizli, a to konkrétne niekde v okolí českého Týnca nad Sázavou. Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Ivan Brožík