Matovičovi sa to rúca. Ďalší koaličný poslanec jasne povedal, že žiadne zvyšovanie daní nepodporí
07 | 05 | 2021 I Petra Demková

Nový minister financií svoje asi nedosiahne. Koaličný poslanec za Sme rodina, Martin Borguľa, vystúpil v pléne a jasne povedal, že žiadne zvyšovanie daní ako daň z nehnuteľnosti, či DPH, nikdy nepodporí. Ak treba niečo zvyšovať, mala by to byť daň zo spotreby,“ mysli si.  



Tu je pre mňa červená čiara

„K diskusii o zvyšovaní DPH by som chcel povedať, aby som bol jasný, čitateľný a predvídateľný – čo je pre mňa červená čiara. Čo sú veci, za ktoré ja jednoducho nepôjdem,“ vyjadril sa rázne Martin Borguľa. „Môj hlas takéto návrhy zákonov nedostanú,“ dodal.

Ekonóm: Matovič nevie, o čom točí. Do financií sa absolútne nevyzná, chce len moc
06 | 05 | 2021 | Tibor Sipos


Následne zašiel do konkrétností. V prvom rade zareagoval na informácie o zvyšovaní DPH. Zvýšenie na 25% nepodporí, povedal jasne: „Toto považuje za chorú myšlienku.“ Borguľa doplnil, že zvyšovanie daní ako myšlienku, celkovo, nie je ochotný podporovať. Či je to DPH, alebo majetkové dane. Takáto diskusia sa mu zdá zvláštna, pretože zvyšovanie dane z nehnuteľností o ktorom je už mesiace reč sa dotkne aj ľudí, krotí svoju situáciu nebudú vedieť riešiť. Borguľa poukázal na staršie osoby, ktoré napríklad roky vlastnili dom.

Borguľa má svoje návrhy riešenia: „Poďme sa baviť o dani zo spotreby. Keď niekto veľa pije, keď niekto veľa fajčí – nech platí veľa daní. Nechce platiť veľa daní? Nebude pi,ť ani fajčiť,“ vysvetľuje svoj pohľad na vec poslanec.
Retroaktívne zákony? Nepodporím.

Problémom pre podnikateľa a poslanca sú aj retrospektívne zákony. Borguľa upozorňuje, že sa predkladajú zákony, ktoré sa akýmsi zaobaleným spôsobom snažia pôsobiť retroaktívne. Predkladatelia síce podľa neho zaobaľujú podstatu, avšak Borguľa upozorňuje, že ak tam retroaktivita schovaná je, takýto zákon by aj tak nikdy neobstál pre Ústavným súdom. Poslanec hnutia Sme rodina jasne hovorí, že takéto zákony nebude podporovať.

Borguľa na záver upozornil, že z ulice zaznieva, že táto vláda je nekompetentná. Vyjadril nádej, že nová vláda presvedčí občanov o opaku.

Po pandémii nečakajte ružové zajtrajšky. Za teplo a elektrinu sa nedoplatíme!
Jedna pandémia pomaly ustupuje, no ďalšia je na obzore. Tá zdražovacia. Po znovunaštartovaní všetkých prevádzok budú emisné povolenky nízkoprofilový tovar. A to zaťažuje ceny tepla a následne aj elektriny. Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Diana Zaťková