Aký to zrazu patriotizmus - Kyjev ponúkal Jeľcinovej Moskve Krym za plyn
07 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Boris Nikolajevič Jeľcin odmietol dobrý obchod s Kyjevom: Krym za plyn. Bývalý podpredseda vlády a spolupracovník prvého ruského prezidenta Michail Poltoranin sa rozrozprával o odmietnutí Borisa Jeľcina získať pre Rusko Krym na počiatku 90.rokov.


"Podľa Poltoranina Moskva plánovala uzatvoriť dohodu s Kyjevom, v dôsledku ktorej by Rusko získalo polostrov. A na oplátku by Ukrajina na desať rokov dostávala plyn zadarmo." Zverejnil prekvapivú informáciu zdroj, z ktorého citoval web prvnizpravy.cz.
Medzinárodná autonómia

Zároveň by sa tento región stal "autonómiou otvorenú obom krajinám".

"Bol to dobrý obchod ... Jeľcin ho však nechcel, hovoril: " Čo nás je do Krymu?, tento Sevastopoľ. V Petrohrade máme voľné móla, presunieme flotilutam, " povedal Poltoranin v rozhovore s ukrajinským novinárom Dmitrijom Gordonom.
Jeľcin nemal čas...

Bývalý predstaviteľ prezidentskej vlády Borisa Jeľcina Sergej Filatov uviedol, že predstavitelia Donecka, Luhanska a Krymu v predvečer podpisu Bělověžskej dohody v decembri 1991 požiadali o ich začlenenie ako územnej súčasti Ruska. Podľa citovaného politika Moskva v tom čase nepočúvala požiadavky týchto regiónov, pretože Jeľcinova administratíva "nemala čas" vyjednávať s Ukrajinou a úrady sa obávali, "či Rusko všeobecne prežije".

(Medzititulky red. HD.)

Kremeľ a jeho opozícia sa zhodujú len v jednom. Krym patrí Rusku
28 | 04 | 2021 | Diana Zaťková