VEĽKÝ ROZHOVOR Viktor Orbán: Žijeme v liberálnej nedemokracii
06 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Portál Postoj priniesol veľký a vskutku zaujímavý rozhovor s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.


Článok sa začína povšimnutím. Autorov zaujal nadrozmerný glóbus, ktorý sa nachádzal v miestnosti, kde prebiehal rozhovor. Išlo o glóbus s mapou spred prvej svetovej vojny a Uhorsko je na ňom znázornené ako mocnosť.


Pre niekoho možno zdanlivo nepodstatná drobnosť, ale tento glóbus vypovedá o Viktorovi Orbánovi a o jeho presvedčení viac než dosť. Vypovedá o jeho túžbach a prianiach, ktoré z času na čas, nenápadne, ale pri vhodnej príležitosti, prezentuje svetu.



Orbánove provokácie

Možno si spomeniete na prípady, keď sa na rokovaniach predstaviteľov maďarského štátu znenazdajky niekde v pozadí objavila mapa Veľkého Uhorska. U Orbána ide o bežnú prax. A to aj napriek tomu, že štáty susediace s Maďarskom to považujú za provokáciu.


Veľké Uhorsko je jednoducho Orbánov mokrý sen, srdcová záležitosť a asi všetci chápu, kto by v ňom hral prím. A Slovensko by len ťažko bolo niečím viac ako Felvidékom.


Orbánova pozícia je v týchto témach zrejmá aj z jeho postoja k Trianonu. Ten považuje za obrovskú krivdu na Maďaroch. "Maďarsko dosiahne brány víťazstva," povedal Orbán minulý rok pri príležitosti stého výročia Trianonskej zmluvy.



Spolupráca je nutná

Aj napriek Orbánovým nacionalistickým pokleskom je spolupráca s ním a s Maďarskom nutná. Maďarsko je náš významný sused so spoločnou históriou a Maďari sú normálni ľudia, presne ako Slováci. Rovnako tak je Maďarsko našim partnerom v zoskupení V4, vďaka ktorému máme v spoločných témach veľmi silný hlas. V neposlednom rade je samotný Orbán aj našim spojencom. A to v témach udržania tradičných hodnôt a zachovania suverénnych národných štátov. Je teda našim spojencom v boji proti zhýralej liberálnej ideológii a proti pokusom o federalizáciu EÚ s jedným mocenským centrom. Či je aj našim priateľom? Odpoveď na túto otázku snáď prinesie budúcnosť.


Na Orbánovi je zaujímavé aj to, že je politickým dieťaťom bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla. Je to zaujímavé nielen preto, že je Maďar, a nie Nemec, ale aj preto, lebo druhým Kohlovým politickým dieťaťom nie je nikto iný ako dosluhujúca kancelárka Merkelová. Veľkí kamaráti to však nie sú. A teraz už k rozhovoru.



Nie migrácii

Úvod rozhovoru s premiérom Orbánom bol venovaný vakcínam. Následne sa Orbán vyjadril aj k osobám slovenských premiérov. "Robert Fico je bojovník, starý politický harcovník, ktorý vždy tvrdo bojoval za záujmy Slovákov na všetkých rokovaniach, ktoré sme spolu viedli. Pellegrini je úplne iný typ. Je to človek kompromisu, ktorý sa vždy chce dohodnúť," zhodnotil.


Rozhovor pokračoval témou migrácie a postojom k nej. A Orbán povedal presne to, čo si myslí aj väčšinová populácia Slovenska. Migrácia otvára veľa otázok, ako sú ochrana hraníc, rodina, demografia, bezpečnosť, terorizmus, čo sú závažné geopolitické aj ideologické otázky. Migráciu teda vníma ako veľké potenciálne nebezpečenstvo, voči ktorému je potrebné sa brániť.


"Musíme chrániť rodinu a bojovať proti migrantom a Bruselu," vyhlásil Orbán
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, predseda talianskej ultrapravicovej strany Liga Severu Matteo Salvini a poľský premiér Mateusz Morawiecki sa dohodli na presadzovaní záujmov kresťanských demokratov v Európe. Slovensko je v tomto procese... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič

Liberálna nedemokracia a zápas s liberálmi

Reč prišla aj na Orbánov slávny prejav o budovaní neliberálnej demokracie. Zopakoval, že dnes už niet liberálnej demokracie. V skutočnosti žijeme v liberálnej nedemokracii. "Je tam liberalizmus, ale nie je tam demokracia. Liberáli sa usilujú o názorovú hegemóniu. Tomu slúži politická korektnosť, s jej pomocou nálepkujú konzervatívcov a kresťanských demokratov a snažia sa ich diskvalifikovať. Ja s liberálmi vediem zápas o slobodu. Pritom som na strane slobody a oni na strane názorovej hegemónie."


Orbán ďalej poznamenal, že západ počas ostatných desaťročí stratil veľa zo svojej príťažlivosti. Vyjadril sa aj k samotnej strednej Európe. Potvrdil zjavnú politickú realitu, že bez Poľska nemajú ostatné krajiny tohto regiónu dostatočnú váhu. "Keby Poľsko vystúpilo z V4, stredná Európa by stratila svoj kýl. Aj Slovensko má kľúčovú úlohu, len si nie som istý, či to každý Slovák chápe."


Na otázku o budúcnosti odpovedal, že je optimista a vidí veľkú renesanciu strednej Európy. Podľa neho pôvodná populácia západnej Európy opúšťa kresťanstvo a smeruje k postkresťanskej a postnárodnej spoločnosti. V4 vníma ako silný protipól zhubnej politiky Nemecka a Francúzska.


Viktor Orbán telefonoval s prezidentom Číny. Prijal pozvanie do Pekingu
02 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Záver

Celý rozhovor je doslova nasýtený silnými politickými, dalo by sa povedať štátnickými, vyjadreniami. Orbánové politické kvality a skúsenosti potvrdil aj nasledovný výrok na samotný záver rozhovoru: "Som veriacim kresťanom a každý slovenský kresťan je mi bratom. No úlohou kresťanskodemokratickej politiky nie je ochraňovať cirkevné princípy."


Ďalej spresnil, že nehovorí o kresťanskej politike, ale o politike s kresťanskou inšpiráciou a že súčasťou takejto politiky môže byť aj neveriaci človek. Odmieta sektárstvo.


Celý rozhovor je vysoko odporúčaný a nájdete ho TU.


Orbán chce okolo seba zoskupiť európske pravicové sily
Maďarský premiér považuje odchod svojich europoslancov z frakcie Európskej ľudovej strany za oslobodenie sa od skupiny, ktorá sa definitívne stala príveskom európskych ľavičiarov. Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová