Svet považuje USA za podstatne väčšiu hrozbu demokracie ako Rusko a Čína
06 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Prieskum verejnej mienky uskutočnený v 53 krajinách zistil, že 44 percent ľudí na celom svete považuje USA za hrozbu pre svoju demokraciu, informuje portál RT.


Z 53 000 ľudí oslovených v 53 krajinách 44 percent respondentov považovalo vplyv USA za „hrozbu demokracie“. Opak tvrdilo 26 percent. "Iba" 38 percent ľudí považovalo čínsky vplyv za hrozbu pre demokraciu.

Strach z ruského vplyvu bol spomedzi týchto troch krajín najnižší. Len 28 percent považovalo Rusko za hrozbu.

Ázijské krajiny patrili medzi krajiny, ktoré sa obávali vplyvu USA. Pakistan sa najviac obával Washingtonu. Japonskí respondenti tiež považujú USA za väčšiu hrozbu ako Čínu - v hornej polovici boli aj Mexiko, Kanada, Kolumbia, Grécko, Izrael, Austrália, Ukrajina a Švajčiarsko.

Prieskum uskutočnila Latana v spolupráci s Alianciou demokracií, ktorú v Dánsku založil bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.



Ľudia v európskych krajinách vyjadrili nižšiu úroveň strachu, pokiaľ ide o vplyv USA. Napriek tomu sa Ameriky obávali viac ako vplyvu Moskvy alebo Pekingu.

Až 64 percent opýtaných považovalo ekonomickú nerovnosť za hrozbu demokracie, spolu s „obmedzeniami slobody prejavu“ na úrovni 53 percent, „neférovými alebo podvodnými voľbami“ na úrovni 49 percent a 48 percent opýtaných vyjadrilo obavy z vplyvu veľkých technologických gigantov.

Správa tiež ukázala, že obavy z vplyvu USA na iné demokracie sa od minulého roka zvýšili - iba v Nemecku o 20 percent a v Číne o 16 percent.

Aliancia demokracií sa chváli, že je financovaná „niekoľkými demokratickými vládami“ vrátane Kanady. Peniaze dostala aj od spoločností Google, Facebook, Microsoft, Inštitútu Georga W. Busha, Atlantickej rady a Národného demokratického inštitútu, ktorý je financovaný Georgom Sorosom.

Viac ako polovica ľudí v demokratických krajinách verí, že sa počas pandémie bola sloboda príliš obmedzená
Prieskum ukázal, že až 53 percent občanov žijúcich v demokratických krajinách má pocit, že počas pandémie Covid-19 bola sloboda príliš obmedzená. Informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Lukáš Leca