Krajčího nečakaný zvrat v kauze Sputnik V: Môžeme od nej odstúpiť už teraz
06 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Exminister zdravotníctva za OĽaNO Marek Krajčí v statuse na Facebooku vraj vyvrátil hoax o tom, že Slovensko musí odobrať všetky vakcíny Sputnik V. Informuje Plus jeden deň

Krajčí do zmluvy údajne presadil dôležitú klauzulu, podľa ktorej môžeme od zmluvy jednostranne odstúpiť. A to v prípade, že nám Rusko nedodá v mesiaci aspoň 50 percent prisľúbených vakcín. "To sa dá už aj teraz. A taktiež, že dodané vakcíny môžeme aj predať ďalej. Tak napríklad, takéto práva nemáme pri odbere iných vakcín cez Európsku komisiu. Tie budeme musieť odobrať/zaplatiť všetky a teraz sa ani nedajú odpredať mimo EÚ. Štáty EÚ boli pritom nútené si objednať oveľa vyššie dodávky, ako potrebovali, niektoré s dodaním až v štvrtom kvartáli 2021," píše Krajčí v príspevku.



Ako dôvod ďalej udal rýchlosť uzavretia zmluvy. "Kto najviac nakontrahoval, mal najvyššiu šancu dostať sa k vakcínam čo najrýchlejšie. Tak to nastavili farmaceutické firmy a EK. Výrobcovia vakcín pritom môžu meškať s dodávkami a nič im nehrozí, budeme musieť odobrať všetko, čo sme si objednali," obhajuje kontroverzný krok urýchleného nákupu Sputniku, ktorý výrazne dopomohol k vládnej kríze.

Podľa exministra zdravotníctva zmluvu kritizujú len tí, ktorí nie sú schopní posúdiť, aké zmluvy boli nútení odberatelia vakcín v čase pandémie uzatvárať, aby sa k vakcínam dostali čo najskôr, pretože sú v drvivej väčšine utajené.

Richard Raši: Matovičov rezort pripravil smrteľný koktail znamenajúci zdraženie všetkého
06 | 05 | 2021 | Tibor Sipos