EÚ dosiahla dohodu s Britániou. Ukončili spor ohľadom diplomatického štatútu veľvyslanca
06 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Britská vláda súhlasila s udelením plného diplomatického štatútu veľvyslancovi EÚ vo Veľkej Británii Joãovi Vale de Almeidovi. Spolu s ním aj jeho 25-člennej misii. Tým sa skončil spor Londýna a Bruselu ohľadom dohôd po brexite, informuje portál RT.


Josep Borrell, šéf zahraničnej politiky EÚ, a minister zahraničia Spojeného kráľovstva Dominic Raab to oznámili po stredajšom stretnutí v Londýne.

„Status veľvyslanca EÚ v Británii v súčasnom období po brexite bude korešpondovať s postavením vedúcich Stálych misií (členských štátov) EÚ. Zamestnanci delegácie EÚ budú mať privilégiá a imunity, ktoré sú potrebné na efektívne fungovanie. Zároveň im bude umožnený efektívny výkon spravodlivosti,“ uviedli vo vyhlásení.

Začiatkom tohto roka Spojené kráľovstvo opakovane odmietlo udeliť delegácii EÚ rovnaký diplomatický štatút ako misiám iných krajín. Londýn tvrdil, že obchodný blok nie je národným štátom.

Nemecko zakázalo islamistickú Ansaar International. Financovala terorizmus pod pláštikom dobročinnosti
Nemecká polícia podnikla razie v kanceláriách spoločnosti Ansaar International. Akcia prišla po tom, čo Berlín túto organizáciu postavil mimo zákon. Dôvodom bolo financovanie terorizmu po celom svete, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Tento krok, ktorý bol oznámený po tom, čo brexit nadobudol platnosť 1. januára, vyvolal rozhorčenie predstaviteľov EÚ. Vrátane Borrella, ktorý uviedol, že „nejde o priateľský signál“.

Tvrdil, že každú ďalšiu delegáciu EÚ na celom svete prijali hostiteľské krajiny ako „misie štátov“ v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických vzťahoch.

Britské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení v tom čase uviedlo, že „EÚ, jej delegácia a zamestnanci dostanú výsady a imunity potrebné na to, aby mohli účinne vykonávať svoju prácu vo Veľkej Británii“.

Viac ako polovica ľudí v demokratických krajinách verí, že sa počas pandémie bola sloboda príliš obmedzená
Prieskum ukázal, že až 53 percent občanov žijúcich v demokratických krajinách má pocit, že počas pandémie Covid-19 bola sloboda príliš obmedzená. Informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Lukáš Leca