Ekonóm: Matovič nevie, o čom točí. Do financií sa absolútne nevyzná, chce len moc
06 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Ekonóm Ján Šebo v rozhovore pre Parlamentné listy prezradil, čo si myslí o daňovo-odvodovej reforme ministra financií Igora Matoviča. Tá je momentálne v médiách témou číslo jeden a Šebo tvrdí, že sa expremiér a líder hnutia OĽaNO len snaží o "zakrytie bordelu" a politickej moci. Uviedol tiež, že Matovič financiám absolútne nerozumie.

"Nie žiadne zníženie či zvýšenie odvodov, iba byrokratické zjednodušenie systému," uviedol Šebo po prvej otázke. Narážal tým na Matovičove slová podľa ktorých je "súčasný systém je extrémne komplikovaný” v súvislosti s "jedným odvodom a jednou daňou".

"Takýto avizovaný systém jeden odvod a jedna daň nerieši absolútne nič. Väčšina odborníkov je kritických, pretože keď spojíte dva krachujúce systémy do jedného, myslíte si, že dostanete jeden zdravý systém? Nie. Iba ten bordel skryjete vo väčšom bordeli," upresnil ekonóm pre vyššie uvedený portál.

Náklady na Matovičovu reformu sa vyšplhajú až na 2,5 miliardy eur. Tvrdí, že 25-percentná DPH je lož
05 | 05 | 2021 | Tibor Sipos


Na Slovensku máme viacero odvodov a poistení. Podľa Šeba ich chce Matovič zhrnúť do jedného len kvôli politickej moci. "Máme tu odvody a dôchodkové poistenie, nemocenské poistenie a tak ďalej. Jedny sú prebytkové, druhé sú extrémne deficitné, lebo to bolo od začiatku zle nastavené, tak keď ich zabalíme do jedného odvodu – čo sa stane? Dáme politikom väčšiu moc, aby rozhodovali, kam tie peniaze umiestnia. Najskôr sa vyplatia dôchodky, zvyšné prachy sa minú. Nemáme? Tak budeme musieť prijímať nejaké opatrenia, aby sme nevyplácali toľko na nemocenských dávkach," uviedol.

Šebo následne dostal veľmi jednoduchú otázku. "Máte pocit, že minister financií Igor Matovič rozumie verejným financiám?" Jeho odpoveď bola taktiež jednoduchá. "Absolútne im nerozumie, on nevie, o čom točí, pardon, že to takto hovorím, ale je to pravda," skonštatoval ekonóm pre Parlamentné listy.

Krajčího nečakaný zvrat v kauze Sputnik V: Môžeme od nej odstúpiť už teraz
06 | 05 | 2021 | Tibor Sipos