Dvaja mladí americkí turisti, ktorí zabili talianskeho policajta, boli odsúdení na doživotie vo väzení
06 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Taliansky súd odsúdil dvoch turistov z USA za zabitie dôstojníka počas dovolenky v Ríme. Jeden z nich sa k činu priznal. Uviedol však, že konal v sebaobrane. Obaja boli odsúdení na doživotie, informuje portál RT.


Finnegan Lee Elder (21) a Gabriel Christian Natale-Hjorth (20) boli v stredu odsúdení za vraždu vice brigádneho generála Maria Cerciella Regu z roku 2019. Rozsudok vyniesla sudkyňa Marina Finitiová. Obaja boli odsúdení na doživotie vo väzení.



Turisti boli v Taliansku z rôznych dôvodov. Natale-Hjorth uviedol, že navštevuje talianskych starých rodičov a Elder cestoval po Európe. Obaja sa stretli v Ríme v júli 2019. Pokúsili sa kúpiť kokaín vo štvrti Trastevere. Počas toho ukradli dealerovi batoh, keď im namiesto toho predal pilulky.

Pokúsili sa dohodnúť stretnutie na výmenu batohu za vyhodené peniaze. Spolu s dílerom sa objavil dôstojník Rega. Podľa talianskych médií bol díler policajným informátorom, preto ohlásil pokus o vydieranie.

Elder, ktorý v marci vypovedal pred súdom, uviedol, že obaja muži boli v civile a neidentifikovali sa ako policajti. Tvrdil tiež, že obaja na nich okamžite zaútočili.

"Spanikáril som a veril, že ma chce zabiť, " uviedol Elder pred súdom.

Viac ako polovica ľudí v demokratických krajinách verí, že sa počas pandémie bola sloboda príliš obmedzená
Prieskum ukázal, že až 53 percent občanov žijúcich v demokratických krajinách má pocit, že počas pandémie Covid-19 bola sloboda príliš obmedzená. Informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Cerciello Rega (35), ktorý podľa polície nebol ozbrojený, bol Elderom zasiahnutý 11-krát bodnou zbraňou s dĺžkou 11 cm. Policajt sa nedávno vrátil zo svadobnej cesty.

Partner Cerciella Regu, dôstojník Andrea Varriale, vypovedal, že odznak zosnulého dôstojníka sa na mieste činu nenašiel.

Kým Elder sa k bodnutiu priznal a ospravedlnil sa zaň na súdnom pojednávaní v septembri 2020, Natale-Hjorth pôvodne polícii uviedol, že sa skutku nezúčastnil a nevedel, že jeho priateľ má nôž. Jeho odtlačky prstov sa však našli na ich hotelovej izbe, kde sa našla skrytá vražedná zbraň.

Turisti boli obvinení z prečinu usmrtenia, pokusu o vydieranie, útoku, odporu proti zatknutiu a nosenia noža „útočného typu“. Proces zaujal celé Taliansko začiatkom februára 2020.

Nemecko zakázalo islamistickú Ansaar International. Financovala terorizmus pod pláštikom dobročinnosti
Nemecká polícia podnikla razie v kanceláriách spoločnosti Ansaar International. Akcia prišla po tom, čo Berlín túto organizáciu postavil mimo zákon. Dôvodom bolo financovanie terorizmu po celom svete, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Lukáš Leca