Ruský zmysel pre žart - ich letectvo Američanov pri brehoch Aljašky doslova uštve (VIDEO)

Rusko je veľká krajina a ruskí piloti musia mať stále nacvičený dostatok letových hodín. Strojov je veľa, pilotov tiež. A tak sa začali hrať s Američanmi. Pri brehoch Aljašky. Rusko a USA sú tam od seba vzdialené len štyri kilometre.


Letecké predpisy v tejto oblasti hovoria, že Američania musia vzlietnuť do vzduchu, ak sa stroj inej krajiny bez povolenia priblíži na menej ako dvanásť kilometrov od ich kontinentálnych hraníc. Iné letecké predpisy zas hovoria, že vo vlastnom vzdušnom priestore si piloti danej krajiny môžu robiť, čo len chcú. A tak si Rusi lietajú nad Ruskom a Američania majú desiatky bojových poplachov denne. Píše o kurióznej situácii portál vpk.name. 

Prestížny letecký časopis zložil poklonu ruskému bombardéru TU - 160
Modernizovaný Tu-160 sa v roku 2020 dostal na zoznam svetových úspechov vojenského leteckého priemyslu. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Problémom je Noble Eagle

Ide o operáciu či nariadenie Noble Eagle, ktoré vstúpilo do platnosti už dávno. Ešte po útoku na "dvojičky" 11. septembra 2001. Platí prte Americké vzdušné sily a stanovuje, že v momente, keď sa vo vzdialenosti menej ako 12 kilometrov od pozemnej hranice zjaví vo vzduchu cudzie lietadlo, musí vzlietnuť aj letka USA, pozostávajúca z jedného až dvoch stíhačov a jedného tankera.


Rusi Američanov štvú ako zver na poľovačke

Lety ruských vzdušných síl pri pobreží Aljašky sa stávajú problémom amerických pilotov, ktorí ich musia do vzduchu sprevádzať. USA zároveň uznávajú, že ruské lietadlá sa môžu legálne zdržiavať v tejto nárazníkovej zóne.

Ruské letectvo sa nijako nepribližuje k vzdušnému priestoru USA, ale americkí piloti musia nepretržite do vzduchu, aby plnili Noble Eagle. Vyžaduje si to prosto trvale nariadená operácia na ochranu vzdušného priestoru USA.
Rusov to proste baví

zaujímavý je text v periodiku Popular Mechanics. je to časopis populárnej vedy a techniky, ktorý sa zameriava na témy z oblasti automobilového priemyslu, domácnosti, exteriéru, elektroniky, vedy, domácich majstrov a technológií. Bežne sa v ňom vyskytujú vojenské témy, letectvo a preprava všetkých druhov, vesmír, nástroje a hračky. Autor píše, že s najväčšou pravdepodobnosťou mnoho letov ruských vzdušných síl na tomto území je iba cvičných. Pretože skutočná vzdialenosť medzi Ruskom a USA je tu minimálna. Americký F-22 Raptor na ne však musí stále reagovať. Ruskí piloti spravidla lietajú na bombardéroch Tu-95, protiponorkových Il-38 a modernizovaných Il-38N, ako aj na stíhačkách Su-35.

(Medzititulky red. HD.)

Môže byť bombardér rýchlejší ako najmodernejšia stíhačka? TU - 160M s novými motormi áno! (VIDEO)
"Biela labuť" je prezývka ťažkého strategického bombardéra TU 160M. S novými motormi je táto labuť rýchlejšia ako supermoderný stíhač F-35. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Ivan Brožík