Policajný kajúcnik Norbert Paksi pôjde za mreže na päť rokov. S exsiskárom Böhmom kradol 15 rokov
05 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Ďalší zo zadržaných expolicajtov už pozná výšku svojho trestu. Norbert Paksi, zadržaný pri akcii Božie mlyny, uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste. Za mrežami strávi tento „policajný mlynár“ najbližších päť rokov.



Na výplatnej listine polície aj takáčovcov

Bývalý zástupca riaditeľa úradu zvláštnych policajných činností Norbert Paksi vynášal dôležité informácie mafiánskej skupine takáčovcov. Za odmenu bol na jej výplatnej listine. Vlani v októbri ho obvinili zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, tiež ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti, zneužitia právomoci verejného činiteľa aj brania úplatkov. Teraz už pozná svoj trest, informuje portál dennikn.sk.
Dlhoročné „obchodovanie“ s odposluchmi mu pomohlo k životu na vysokej nohe

Paksiho po dohode s prokurátorom odsúdili „iba“ na päť rokov. Vysoký policajný funkcionár mohol stráviť za mrežami 10 až 15 rokov. Bývalý zástupca riaditeľa úradu zvláštnych policajných činností sa prakticky hneď na začiatku priznal a začal aj usvedčovať ďalších. Aj to mu pomohlo k oveľa nižšiemu trestu, ktorý by si mal odpykať vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. Dohodu o vine a treste schválil sudca Špecializovaného trestného súdu Roman Púchovský ešte v polovici apríla. Zaujímavé však bolo, že vo výpovediach svedkov z tejto kauzy sa spomínalo aj meno sudcu Púchovského.

Paksiho zadržala NAKA v rámci akcie Božie mlyny spolu s vtedajším špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, s ktorým mali kryť prípravu vraždy policajta NAKA. Paksi dlhé roky „obchodoval“ s informáciami o tom, kto je odpočúvaný a z takto získaných peňazí si žil nad pomery. Ako informoval po jeho zadržaní týždenník Plus 7 dní, pri domovej prehliadke u neho policajti našli 100 tisíc eur v hotovosti a asi 80 zlatých mincí. Dušan Kováčik však vinu popiera no vyšetrovatelia už jeho prípad uzavreli a prokurátor aj podal obžalobu na súd.

U kajúcnika Paksiho, ktorý obvinil generála Lučanského, našli 80 zlatých mincí a 100 tisíc eur
Polícia našla u kajúcnika Norberta Paksiho 80 zlatých mincí a 100-tisíc eur v hotovosti, informuje portál Pluska. Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Timotej Dudka

Čech vyviazol s podmienkou a pokutou 30 tisíc, Paksi basu natvrdo

V súvislosti s prípravou vraždy vyšetrovateľa boli odpočúvaný Makó, ale aj Marian Kočner, čo mu vtedajší zástupca šéfa policajných odposluchov prezradil. Paksiho z vynášania informácií usvedčoval niekdajší siskár František Böhm, ktorého NAKA tiež zadržala a obvinila minulý rok

Böhm robil pre mafiu po tom, ako prestal pracovať v SIS. František Böhm sa dokonca pred kumpánmi vôbec netajil tým, že Paksi je „jeho človek na ušiach“, ktorého má na výplatnej listine. Vo februári ho prepustili na slobodu a krátko po tom sa vo svojom dome zastrelil. Böhm spolu s Makóm, ktorého NAKA zadržala ako prvého vlani v septembri, svojimi výpoveďami spustil viaceré policajné akcie. Kajúcnikom sa napokon stal aj Paksi, ktorý sa priznal, že roky bol na výplatnej listine Františka Böhma.

A práve Paksiho svedectvo sa spomínalo v súvislosti so zadržaním bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorého NAKA obvinila v decembri v rámci akcie Judáš. Paksi na spoluprácu oslovil svojho šéfa Jozefa Reháka, ktorý to podľa neho vedel vybaviť cez Lučanského. Bolo to v rokoch 2014 a 2015, keď bol ešte Lučanský len policajným viceprezidentom. Svedkovia hovorili, že sa dohodli na mesačnom „paušále“ 10 tisíc eur, ktorý sa potom delil ďalej. Spojkou na Finančnej správe sa stal jej niekdajší viceprezident Daniel Čech, ktorého pred týždňom odsúdil sudca Špecializovaného trestného súdu na trojročnú podmienku a peňažný trest 30 tisíc eur.

Lučanský: Nikdy som od tých zmrdov nebral peniaze
Výpoveď Milana Lučanského potvrdzuje, že nerezignoval a proti obvineniam sa chcel aktívne brániť. Generál navyše preukázal, že úplatky neprijímal, ale peniaze daroval, uvádza portál noviny.sk. Tretieho decembra sedel generál Lučanský v priestoroch... Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Ivan Brožík